Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Тенорът Бойко Цветанов направи нови записи за БНР

Тенорът Бойко Цветанов е винаги желан, но за съжаление рядък гост на нашите сцени. Поради голямата си ангажираност отдавна не е записвал и за БНР. През лятото на 2009-та, след успешно представяне на фестивала в Солотурн /Швейцария/ в ролята на Ленски от „Евгений Онегин”, се рaжда идеята да направи записи на фрагменти из опери на Чайковски под диригентството на Игор Богданов – великолепен музикант, възпитаник на Московската и Санкт-Петербургската консерватория, който повече от 15 години живее и работи в България. В записите, които Бойко Цветанов направи малко преди своята 55-годишнина, участва и младата солистка на Софийската опера Радостина Николаева. Сред тях са дуета на Йоланта и Водемон из операта „Йоланта”, Ариозото на Герман из трето действие на „Дама пика” от Чайковски, Арията на дон Хозе из операта „Кармен” на Бизе…

Бойко Цветанов е роден през 1955 г. в София. Завършва оперно пеене в Националната музикална академия в класа на проф.Чавдар Хаджиев. Продължава музикалното си обучение в Рим при Борис Христов, след това в Бусето в академия “Верди” при Карло Бергонци. От 1982 г. е солист в Националната опера в София. През 1988 г. печели първа награда в Международния певчески конкурс в Билбао, Испания, а през 1991 г. се присъединява към трупата на операта в Цюрих, където пее и понастоящем. В периода 1990 – 1992 г. участва с голям успех в оперите на Щраус “Кавалерът на розата” и “Капричио” на сцената на Виенската държавна опера. Бойко Цветанов гастролира и на световни сцени като Deutsche Oper в Берлин, Semperoper в Дрезден, Opera de Bastille в Париж ... Работи с прочути оперни диригенти като Шайи, Бартолети, Гардели, Виоти, Мета.

Още от категорията

Детският хор на БНР с нов световен триумф

Детският хор на БНР спечели първа награда на Осмия международен конкурс „Ян Сибелиус Фест“ във Финландия. Радиохорът стана безапелационен победител в категорията „Детски хорове до 16-годишна възраст“ . Фестивалът, посветен на финландския композитор Ян..

публикувано на 25.11.20 в 15:30

Цигуларката Зорница Иларионова - с голямо признание в Охрид

Международният конкурс за млади изпълнители „Охрид, те сакам“ („Охрид, обичам те“) обяви победителите в своето осмо издание, проведено виртуално между 19 и 21 ноември. Наред с наградите в отделните категории – цигулка, пиано, китара, виолончело, акордеон..

публикувано на 23.11.20 в 14:06

Недялко Недялков: Чрез кавала се свързвам и със себе си, и с вселената

Отдавна напуснал профила на традиционния кавалджия, Недялко Недялков е отворил изпълнителското си майсторство до невероятно стилово и жанрово разнообразие – от старинни народни свирни, през музиката на Ренесанса, Барока и Класиката, чак до джаза и..

публикувано на 23.11.20 в 11:35