Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Тенорът Бойко Цветанов направи нови записи за БНР

Тенорът Бойко Цветанов е винаги желан, но за съжаление рядък гост на нашите сцени. Поради голямата си ангажираност отдавна не е записвал и за БНР. През лятото на 2009-та, след успешно представяне на фестивала в Солотурн /Швейцария/ в ролята на Ленски от „Евгений Онегин”, се рaжда идеята да направи записи на фрагменти из опери на Чайковски под диригентството на Игор Богданов – великолепен музикант, възпитаник на Московската и Санкт-Петербургската консерватория, който повече от 15 години живее и работи в България. В записите, които Бойко Цветанов направи малко преди своята 55-годишнина, участва и младата солистка на Софийската опера Радостина Николаева. Сред тях са дуета на Йоланта и Водемон из операта „Йоланта”, Ариозото на Герман из трето действие на „Дама пика” от Чайковски, Арията на дон Хозе из операта „Кармен” на Бизе…

Бойко Цветанов е роден през 1955 г. в София. Завършва оперно пеене в Националната музикална академия в класа на проф.Чавдар Хаджиев. Продължава музикалното си обучение в Рим при Борис Христов, след това в Бусето в академия “Верди” при Карло Бергонци. От 1982 г. е солист в Националната опера в София. През 1988 г. печели първа награда в Международния певчески конкурс в Билбао, Испания, а през 1991 г. се присъединява към трупата на операта в Цюрих, където пее и понастоящем. В периода 1990 – 1992 г. участва с голям успех в оперите на Щраус “Кавалерът на розата” и “Капричио” на сцената на Виенската държавна опера. Бойко Цветанов гастролира и на световни сцени като Deutsche Oper в Берлин, Semperoper в Дрезден, Opera de Bastille в Париж ... Работи с прочути оперни диригенти като Шайи, Бартолети, Гардели, Виоти, Мета.

По публикацията работи: Людмила Герова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

"Аз и ти" - Дует Мания

Дует Мания е тук с нова песен, този път в сътрудничество с Диян Савов - DJ Dian Solo. Даниела Петкова и Юлия Димитрова са две сестри, израснали в семейство на музиканти. От малки се насочват по пътя на музиката, като Даниела свири и на саксофон. От..

публикувано на 21.04.24 в 10:15

Песента свързва младата Виктория Асенова с автори на хитове в Италия

Когато човек открие таланта в себе си, нищо не е в състояние да го спре да се развива и да върви по пътя на мечтите. Дарба да пее и да се изявява на сцената притежава младата изпълнителка Виктория Асенова. Тя е започнала да се занимава с музика още в..

публикувано на 20.04.24 в 07:05

"Любовта" – нов сингъл от група Фанданго

Група Фанданго представя "Любовта" – нов сингъл от наскоро издадения албум "Като птиците". Това е една от последно записаните за албума песни. Автор на музиката и текста е фронтменът на Фанданго – Христо Стефанов, аранжиментът е на цялата група...

публикувано на 19.04.24 в 10:15