Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

„Уикеда” свири на бис на фестивала „Евросоник” в Холандия

Снимка: БГНЕС
Групата „Уикеда” се завърна от тазгодишното издание на фестивала Евросоник, част от създадената от организаторите Европейска програма за обмен на таланти. Той се проведе от 14 до 16 януари в Грьонинген, Холандия. В него се представиха 250 артисти от цяла Европа. „Уикеда” е петата формация, която заминава за тази европейска сцена, благодарение на специалната награда на БНР от конкурса „Златна пролет”. Националното радио е член на Европейския съюз за радио и телевизия, който е сред организаторите на фестивала. Освен подиум на млади поп и рок групи, по време на „EuroSonic” се провежда и семинар за последните тенденции в международната музикална индустрия и медийното развитие. С впечатления от холандския фест слушаме Ерол Ибрахимов от „Уикеда”: „Свирихме в най-голямата концертна зала в Грьонинген. Озвучаването бе на ниво, а публиката – отзивчива. Извикаха ни на бис, може би бяхме единствената група, която излезе извън рамките на програмата, защото всичко бе точно по време. Ние свирихме последни в първата вечер на „Евросоник” /в полунощ на 14 срещу 15 януари/ и имахме възможността да изпеем още една песен на бис. Искам да благодаря на БНР за възможността, която ни предостави да отидем на този фестивал. Бе голямо преживяване за нас, пяхме около час само наши парчета, повечето на български език. В диска, който организаторите издават с по една песен на всички участници във фестивала, е включена композицията ни „За Сузи и опашките”.
Песента „За Сузи и опашките” е по музика, текст и аранжимент на фронтмена на група „Уикеда” – Ерол Ибрахимов. С нея музикантите спечелиха 40-ото издание на радиоконкурса на БНР „Златна пролет”. За ангажиментите на „Уикеда” научаваме от Ерол: „Декември месец направихме турне по клубовете заедно група "The Pomorians" от крайморския град Поморие. В 10 града на България свирихме и се радвахме на многобройна публика. За месец април, тази година, замисляме отново концертно турне. Този път с група „Артерия” и с Милена Славова. Дотогава продължаваме да имаме клубни изяви в София и в провинцията. Радваме се, че интересът към живата музика се възвърна и най-хубавото е, че публиката иска български, авторски композиции. Това е стимул за работа и за нас и за младите ни колеги.”
По публикацията работи: Елена Цветкова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

"Аз и ти" - Дует Мания

Дует Мания е тук с нова песен, този път в сътрудничество с Диян Савов - DJ Dian Solo. Даниела Петкова и Юлия Димитрова са две сестри, израснали в семейство на музиканти. От малки се насочват по пътя на музиката, като Даниела свири и на саксофон. От..

публикувано на 21.04.24 в 10:15

Песента свързва младата Виктория Асенова с автори на хитове в Италия

Когато човек открие таланта в себе си, нищо не е в състояние да го спре да се развива и да върви по пътя на мечтите. Дарба да пее и да се изявява на сцената притежава младата изпълнителка Виктория Асенова. Тя е започнала да се занимава с музика още в..

публикувано на 20.04.24 в 07:05

"Любовта" – нов сингъл от група Фанданго

Група Фанданго представя "Любовта" – нов сингъл от наскоро издадения албум "Като птиците". Това е една от последно записаните за албума песни. Автор на музиката и текста е фронтменът на Фанданго – Христо Стефанов, аранжиментът е на цялата група...

публикувано на 19.04.24 в 10:15