Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

България е усвоила едва 1.3 процента от еврофондовете

Изключително ниско е усвояването на еврофондовете в България. От влизането на страната в ЕС през 2007 г. до края на м. г. са усвоени едва 1.3 процента от парите, предназначени за страната ни. Това стана ясно от доклад на парламентарната комисия по европейските въпроси и контрол над еврофондовете. В документа се анализират всичките 21 програми, финансирани от ЕС. Те предвиждат на България да бъдат отпуснати до 2013 г. близо 12 млрд. евро. След като страната пропусна да усвои европейски средства на стойност близо един млрд. евро от предприсъединителните фондове, сега има риск да бъдат загубени и пари по седемте оперативни програми. Ето и подробностите.

Най-драматично е положението с неусвоените средства по програма ИСПА, предназначена за реализиране на големи инфраструктурни проекти. От общия бюджет на програмата от 1.66 млрд. евро, към днешна дата са усвоени едва 300 млн. евро или една пета от предоставената от ЕС средства. Причините са конфликт на интереси, обжалване на процедури, забавено плащане на бенефициентите, както и завишени стойности на кандидатстващите проекти. Успокоителното е, че пред нас все пак е цялата 2010 г.

В доклада се посочва също, че част от средствата по европейските фондове, предвидени за програмите „Транспорт” и „Околна среда”, могат да бъдат загубени. И по двете програми се отчита незадоволително усвояване на предоставеното финансиране. Най-сериозно е забавянето при изпълнението на програмата в пътния сектор, за който са предвидени близо един млрд. евро. Причините са липса на готови проекти и пари за отчуждаване на имоти и археологически разкопки. През тази година България трябва да усвои 86 млн. евро за строителство на магистрали. Ако тези пари не се изплатят, ще ги загубим. До този момент обаче не е изплатено дори едно евро. Под заплаха са и средствата, предназначени за подобряване на корабоплаването в българо-румънския участък по река Дунав. Тук обаче причината е румънската страна. Парламентарната комисия препоръча на управляващите да бъдат по-активни в „спасяването на проекта”. В оперативната програма „Околна среда” рискови са парите в сектор „Отпадъци”, където не е започнало изграждането на нито едно от предвидените 23 регионални депа. По земеделската програма САПАРД пък размерът на реално загубените средства се очаква да възлезе на близо 123 млн. евро, се посочва в доклада на парламентарната комисия.

В края на годината ще се направи преглед, кой какви пари от страните- членки на ЕС е договорил и през следващата година ще се прави преразпределение. „Правилата на играта” са такива, че неусвоените пари, които Брюксел е разпределил на страните до 2013 г., се разпределят на други държави. 2010 е изключително важна за България, защото ако страната ни е договорила голям процент от евросредствата и има ясен списък от проекти, ЕС няма да ни лиши от предвидените средства.

По данни от доклада, България се нарежда на 15 място от 27-те членки на ЕС по изплатени пари на бенефициентите. По процент на усвояване сме на 20 място. През тази година страната ни си е поставила цел да навакса „загубеното време” и чрез проекти да се възползва максимално от парите по всички еврофондове.
По публикацията работи: Таня Харизанова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Андрей Пленкович

По съседски: Събития с балкански адрес

В изборната битка между премиер и президент в Хърватия печели премиерът Премиерът на Хърватия Андрей Пленкович и президентът Зоран Миланович се изправиха един срещу друг на извънредни парламентарни избори в страната. Борещият се за..

публикувано на 19.04.24 в 10:45

България е готова за реакция при ескалиране на обстановката в Близкия Изток

Във връзка със ситуацията в Близкия изток служебният премиер Димитър Главчев и правителството са в непрекъсната координация с ресорните ведомства и служби за сигурност и следят ситуацията. Има готовност за евакуация на българските граждани...

публикувано на 19.04.24 в 09:26

Български певци подкрепят европейската кампания #ИзползвайГласаСи

Бюрото на Европейския парламент в България организира концерт #ИзползвайГласаСи в подкрепа на кампанията за изборите за Европейски парламент на 9 юни т.г. На сцената на столичния Club Mixtape 5 тази вечер ще се изявят младите певци Дара, Прея, Дара Екимова..

публикувано на 19.04.24 в 07:35