Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Британски парламентаристи споделиха опита си в борбата с трафика на хора

Делегация на британски парламентаристи е на двудневно посещение в България по покана на българския парламент. Те се срещнаха с депутати от Комисията по вътрешна сигурност и обществен ред в НС, за да споделят опита си в противодействието на трафика на хора. По думите на заместник-председателя на комисията Красимир Ципов срещата е преминала в конструктивен диалог. На нея британските парламентаристи са предложили създаването на неформална група за борба с трафика на хора в НС. Подобна група има в британския парламент вече от 3 години. Тя включва представители на всички политически партии и има за цел да се установи добро сътрудничество както с полицейските органи, така и с неправителствените организации в страната, за да се намерят съответните решения в борбата с трафика на хора.
Неформални парламентарни групи за работа в тази сфера има и в други страни от ЕС като Холандия, Германия, Италия, Испания и Румъния.
Предложението на британските парламентаристи за създаване на неформална група за работа срещу трафика на хора в България, която да комуникира на европейско ниво със сродните групи от другите страни-членки на ЕС, ще се обсъди с останалите депутати от ПГ на управляващата дясноцентристка партия ГЕРБ и другите парламентарни групи в НС, съобщи Красимир Ципов.

„България работи усилено през последните години, за да се ограничи това негативно явление – посочи той. - Но явно съществуват такива проблеми, които не могат в момента да намерят окончателното си решение. Ние сме една от първите държави, успяла да въведе в законодателството си и по-специално в Закона за борба с трафика на хора, Конвенцията на Съвета на Европа в тази сфера. В последните години има добро взаимодействие между органите на МВР и неправителствените организации, а и с всички държавни институции, които участват в националната комисия за борба с трафика на хора. Трудностите са свързани най-вече с това да се разшири възможността за създаването на центрове за закрила на жертвите на трафик на хора, където да им се оказва психологическа, медицинска и друга специализирана помощ. В България през последните години броят на тези центрове за закрила е удвоен. Сега те са 6, а преди 3 години са били само три. Такива има в София и провинцията. Освен това по места са създадени и местни комисии за борба с трафика на хора като част от структурата на националната комисия по проблема. Проблемът обаче не е в броя на местата за закрила, а че още съществува това негативно явление”.
Трафикът на хора е вторият най-разпространен и най-доходоносен бизнес в света след трафика на наркотици, подчерта след срещата с българските си колеги водачът на британската делегация Антъни Стийн – депутат в Камарата на общините на британския парламент и председател на общопартийната парламентарна комисия за борба с трафика на хора.

„Статистиката сочи, че всяка година хиляди хора стават жертва на трафик. Броят на жертвите на трафик в Европа годишно е близо 100 хиляди души – посочи той. – Тези цифри отразяват трафика на хора както в рамките на Европейския съюз, така и трафика на хора за трети страни. Става въпрос за трафик най-вече на жени с цел сексуална експлоатация, но и на деца под 10-годишна възраст. В Лондон има много „внесени” нелегално малки деца от Румъния, но също така и от България с цел сексуална експлоатация. Това е много сериозно, широко разпространено световно престъпление.”

По думите на баронеса Елизабет Бътлар-Слос, член на Камарата на лордовете, проблем с трафика на хора има и България, и Великобритания. Затова двете страни трябва да обединят усилията си срещу този род престъпност в рамките на ЕС. Според статистиката годишно в Лондон от Румъния и България попадат близо 1100 деца-жертва на трафик на хора.

„Вие ни „внасяте” в Лондон много деца от България, които се занимават там с престъпна дейност – посочи като пример тя. – Те са предимно обучени джебчийчета, които работят основно в метрото, а това е проблем за нас. Но и България като транзитна страна има проблем с трафика на хора от Гърция и Турция за вътрешността на страната или с крайна дестинация някоя друга част от ЕС, главно Западна Европа” – отбеляза още баронеса Бътлар-Слос, но подчерта, че е впечатлена от предприетите от България мерки по отношение на борбата с трафика на хора.
По публикацията работи: Татяна Обретенова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Премиерът: Търсим възможности за освобождаване на българските моряци от Galaxy Leader

Премиерът Димитър Главчев и заместник-министърът на външните работи Иван Кондов се срещнаха в Министерския съвет с близки на отвлечените български моряци от кораба Galaxy Leader. Главчев увери, че постоянно се търсят възможности за..

публикувано на 25.04.24 в 20:25

Слънчево време и сняг по планинските върхове в петък

През нощта над западната половина от страната облачността ще се разкъса и намалее до предимно ясно, докато над източната все още ще превалява дъжд.  В петък , 26 април, ще бъде предимно слънчево. Ще духа слаб предимно северен вятър. Минималните..

публикувано на 25.04.24 в 19:25

Окончателно: Либерализацията на електроенергийния пазар се отлага с година

Парламентът окончателно отложи с една година, считано от 1 юли, либерализацията на енергийния пазар. Решението беше взето със 152 гласа "за" - на ГЕРБ-СДС, ДПС, "Възраждане", "БСП за България" и ИТН. 35 депутати от ПП-ДБ се въздържаха, а други 7..

публикувано на 25.04.24 в 19:05