Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Как да предпазим децата от капаните на световната мрежа?

\r\nТазгодишната кампания за безопасен интернет фокусира вниманието на обществеността върху социалните мрежи, които се посещават най-вече от тийнейджърите.
Снимка: БГНЕС
„Мисли преди да ка4и6” е мотото на тазгодишния Ден за безопасен интернет, който се отбелязва в над 60 страни по света, в това число и в България. Общоевропейската информационна кампания е повод да се замислим за опасностите, които крие мрежата и начините да защитим най-уязвимите й потребители – нашите деца.

Жестоко се заблуждават онези родители, които смятат, че детето им е в безопасност, щом си е у дома и се е усамотило в стаята си пред компютъра. Да оставиш 9-годишния си син да сърфира безконтролно в океана на световната мрежа може да се окаже не по-малко рисковано, отколкото ако му позволиш да се скита сам в полунощ в някой отдалечен градски квартал. Защото т.нар. „виртуална улица” крие не по-малка опасност от заблуди, насилие и срещи с недоброжелатели. Потвърждава го и доклад на UNICEF, според който през 2009 г. около 750 хиляди педофили са направили опити да влязат в контакт с деца чрез интернет, а броят на жертвите им надхвърля 10 хиляди. Затова от Националния център по безопасен интернет /НЦБИ/, който е част от Европейската мрежа от подобни центрове Insafe, призовават родителите към по-голяма бдителност. Тазгодишната кампания за безопасен интернет фокусира вниманието на обществеността върху социалните мрежи, които се посещават най-вече от тийнейджърите. 79 % от тях признават че сайтовете за запознанства са се превърнали в начин на общуване – сочат данни от международно проучване на Майкрософт. Подобно на връстниците си по света младите българи вече почти не използват традиционния доскоро e–mail. Сега на мода са социалните мрежи! В България броят им надхвърля 110. А потребителите на 7 от най-популярните сайтове у нас са над 2 700 - предимно тийнейджъри и деца. В същото време близо половината подрастващи българчета заявяват, че се чувстват сигурни в мрежата и с готовност споделят личните си данни online. И още нещо обезпокоително – повечето признават, че са получавали покана за приятелство от непознат човек, а над 40 % са откликвали на нея „от чисто любопитство”. „Ние се обръщаме към децата и тийнейджърите с призива „Мисли, преди да качиш в мрежата каквато и да е лична информация, защото това може да застраши сигурността ти !” – казва Георги Апостолов – координатор на НЦБИ. Началото на кампанията за безопасен интернет у нас стартира с излъчването на специален телевизионен клип, който ще се „върти” и в столичните метростанции. Към инициативата се присъединиха и 3-те български мобилни оператора. От вчера те изпращат специални sms послания до своите потребители, призовавайки ги да използват разумно мобилните комуникации. Собствениците на някои от най-популярните сайтове за запознанства у нас също се присъединиха към общоевропейската инициатива.

„Ние събрахме данни за над 10 български популярни сайта за запознанства и представихме на собствениците им недостатъците и рисковете, които те създават – казва Георги Апостолов. – Впоследствие те самите предложиха да се сформира работна група, която да изготви единни стандарти за онлайн безопасността на непълнолетните потребители, съобразени с приетите през миналата година европейски стандарти. Въз основа на тях ще бъде осъществяван периодичен рейтинг на социалните мрежи в България. Онези от тях, които отговарят на въпросните стандарти, ще получат отличителна „Марка за сигурност”, която ще могат да публикуват на web страниците си. В същото време НЦБИ ще поддържа динамичен списък на безопасните сайтове у нас. Самите собственици твърдят, че са заинтересовани да спазват правилата за сигурност, защото всеки неприятен инцидент с техен потребител води до загуба от 5-6 хиляди посещения на ден. Впрочем някои сайтове за запознанства в България вече обявиха на страниците си, че започват въвеждането на определени правила за своите посетители – инициатива, която се посреща много добре от децата и тийнейджърите.”

Според експертите тоталният контрол върху поведението на децата в мрежата не е правилното решение. В същото време родители и учители трябва да са наясно с опасностите и да подготвят децата да се справят с тях. Една успешна практика в тази насока са курсовете по онлайн безопасност, които от две години се провеждат в 18 столични училища. Подобни курсове за подготовка на учители стартират в края на февруари и в черноморската ни столица Варна.
По публикацията работи: Венета Николова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

50 години от българското изобретение на лазер с пари на меден бромид

Институтът по физика на твърдото тяло към БАН днес тържествено ще отбележи 50 години от изобретяването на лазер с пари на меден бромид. Този лазер е българско изобретение, пуснато в действие за първи път от акад. Никола Съботинов през 1974 г...

публикувано на 24.04.24 в 07:30

Спиране на валежите и пролетно слънце в сряда

В сряда , 24 април, минималните температури в страната ще са между 7 и 12°, в София 9°. През деня ще е предимно слънчево. След обяд над планините ще се заоблачи и на места ще превали.  Максималните температури ще са от 19 до 24°, в столицата 20°...

публикувано на 23.04.24 в 19:35

България днес - 23 април 2024 г.

В „България днес“ говорим предпразнично за цените у нас. Колко е поскъпнал живота в страната ни, защо 65% от работещите у нас не получават минималната сума от 1454 лева за издръжка на един човек според последните проучвания и колко ще ни струва..

публикувано на 23.04.24 в 19:00