Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Започна излъчването на първата православна онлайн телевизия

Снимка: http://plovdivskamitropolia.bg

На 11 февруари в Пловдив започна излъчването на първата Православна онлайн телевизия.  Новата медия се разпространява чрез интернет страницата на Пловдивската митрополия. Началото бе дадено с отслужването на Света божествена литургия в храма „Свети Харалампий” – град Септември. Веднага след богослужението в Митрополитския салон при храма Св. Петка бе представен официално и новият сайт на митрополията http://plovdivskamitropolia.bg.

“Това е първата телевизия на Православната ни църква”, отбеляза  директорът на новата медия архимандрит Арсений в интервю за Радио България. “Новата телевизия е част от медийния проект на Пловдивската митрополия за диалога на Православната църква с обществото – казва той. – Този диалог бе започнат от митрополит Николай още с идването му тук преди три години. Идеята е православната телевизия да направи достъпно за широк кръг от хора духовното ежедневие на божите служители и миряните в Пловдивската епархия. Една от идеите е да се свържем с младите хора, а интернет е най-подходящата и най-бързата връзка с тях. Сайтът ще бъде на достъпен език за всеки един посетител, който се интересува от богословската тематика, както и от учението на Светата църква. Ще има интересни теми за всички възрасти и с Божията помощ  се надяваме да имаме успех.”

Инициативата на Пловдивската митрополия бе посрещната с радост от българи в чужбина, които вече ще могат да следят богослуженията на родния си език. Първоначално програмата на медията ще включва онлайн излъчване на сутрешните и вечерните богослужения в различните храмове. Ежедневно ще присъстват и филми от документалната поредица “Българските храмове и манастири”. Те ще отвеждат зрителите на онлайн телевизията във времената на създаването на огнищата на българската духовност. Постепенно програмната схема на телевизията ще бъде запълнена с кратки рубрики и предавания, докато достигне 24 часово излъчване. “Разбира се, ще има обръщения и на пловдивския митрополит Николай”, отбелязва архимандрит Арсений. “Може би това не е случайно и така Бог е допуснал това да стане точно преди началото на Великия пост /15 февруари/ –  допълва той. – Така екипът, който работи в телевизията – богослови, млади ентусиасти, свещеници и журналисти под ръководството на митрополит Николай ще запознаят младите с Великия пост. Ще стане дума за начина на постене, ще бъде разяснен и духовният смисъл на въздържанието. По този начин постещите ще се приобщят към духовния живот на Светата православна църква.”

Екипът на телевизията засега се състои от 15 души, но се очаква в последствие той да се разраства с увеличаването на предаванията. Ще има и екип от компетентни свещеници и добри богослови, които да отговарят на всякакви въпроси, свързани с църквата. На този етап предаванията ще засягат най-належащите и наболели  богословски теми. В митрополитския храм Св. Марина ще има специален снимачен екип, който да предава богослуженията, за да могат хората да ги следят по интернет. Естествено тези излъчвания не могат за изместят присъствието в храма, подчертава архимандрит Арсений. “Човек може да се приобщи, когато влезе в самия храм, когато се докосне и участва в светите тайнства, докато чрез интернет той може да види богослужението, но не и да достигне до същината. Храмът е единственото място, където човек може да бъде истински съпричастен. Чрез тази медия ние се опитваме да привлечем и да запознаем обществото с истините на православната вяра. Надяваме се това да помогне и за духовното образование на младите хора и дай Боже, да се въведе и православно вероучение  в училище”, каза в заключение директорът на Първата православна онлайн телевизия у нас.

По публикацията работи: Дарина Григорова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Преди 80 години е открита Казанлъшката гробница

"Човекът не знае пътя към небето, но конят го знае", гласи поговорка на траките. Затова тракийските царе задължително са изпращани в отвъдното заедно със своите коне. Заради многобройните могили с погребения на владетели от елинистичната епоха,..

публикувано на 19.04.24 в 04:35

Нови технологии пресъздават битката при Тутракан

Иновативен музеен обект отваря врати във военното гробище край Тутракан. Мемориалът "Тутраканска епопея – 1916" е в построена за целта нова музейно-експозиционна сграда. Тя включва редица нови технологии, които потапят посетителя в историята на..

публикувано на 18.04.24 в 12:15

Навършиха се 80 години от последната бомбардировка над София

На 17 април преди 80 години е последната, най-жестока бомбардировка над София по време на Втората Световна война.  На този ден по обед, през 1944 г., 350 американски бомбардировача, придружавани от изтребители "Тъндорболт" и "Мустанг" хвърлят над София..

публикувано на 17.04.24 в 14:00