Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Камерна музика от фонда на БНР

В предаването ви правим съпричастни на няколко музикални събития – дължим ги на продуцента Лили Николова, която обогатява фонда от камерна музика при БНР с редица нови записи. Първият от тях е от концерт в зала „България” по повод творческия юбилей (30 години на сцената) на видния български кларинетист Росен Идеалов. В последните няколко години той работи с младата пианистка Мария Мирчева. Сродният им поглед към интерпретацията и репертоар от всички стилове и епохи ги нарежда сред най-изявените български камерни състави. От юбилейния концерт звучи Allegro animato из Соната за кларинет и пиано опус 167 от Камий Сен-Санс.

От фестивала на американската и българската музика „Амбул 2009” ви предлагаме фрагмент от творбата на Стефания де Кенеси (1961) ”Traveling Light”, създадена през 1984 година. Представя я трио “Арденца”, носител на отличието „Кристална лира” за изтеклия сезон в категория „Камерна музика”. Триото е в състав: Галина Койчева – цигулка, Джефри Дийн – виолончело и Даниела Дикова – пиано.

Звучат и записи, осъществени в Първо студио на БНР: Прелюд и Алеманда из Sonata seconda op.2 в B dur от Антонио Калдара (1670-1736) в изпълнение на Кончерто Антико – консорт за старинна музика в състав: Янко Маринов – клавесин, Явор Генов – лютня, Зефира Вълкова – цигулка и Иван Илиев – цигулка, както и тангото „Пролет в Буенос Айрес”, музика Астор Пиацола в изпълнение на членовете на Струнен квартет „МузикАнтс”: Теодора Христова – цигулка, Стоян Божков – виолончело, на пианото – Младен Тасков.
По публикацията работи: Валя Божилова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

"Аз и ти" - Дует Мания

Дует Мания е тук с нова песен, този път в сътрудничество с Диян Савов - DJ Dian Solo. Даниела Петкова и Юлия Димитрова са две сестри, израснали в семейство на музиканти. От малки се насочват по пътя на музиката, като Даниела свири и на саксофон. От..

публикувано на 21.04.24 в 10:15

Песента свързва младата Виктория Асенова с автори на хитове в Италия

Когато човек открие таланта в себе си, нищо не е в състояние да го спре да се развива и да върви по пътя на мечтите. Дарба да пее и да се изявява на сцената притежава младата изпълнителка Виктория Асенова. Тя е започнала да се занимава с музика още в..

публикувано на 20.04.24 в 07:05

"Любовта" – нов сингъл от група Фанданго

Група Фанданго представя "Любовта" – нов сингъл от наскоро издадения албум "Като птиците". Това е една от последно записаните за албума песни. Автор на музиката и текста е фронтменът на Фанданго – Христо Стефанов, аранжиментът е на цялата група...

публикувано на 19.04.24 в 10:15