Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

„Хитрата лисичка” от Яначек на сцената на Софийската опера

Лисицата и Кучето в плен на Горския
Снимка: Елена Цветкова

За първи път на българска сцена се играе операта за възрастни и деца „Хитрата лисичка”. Тя е вдъхновена от фейлетони и комикси, публикувани в чешкия вестник „Народни новини” в началото на миналия век. Историята разказва за една лисица, уловена и отгледана от горския, която избягва в гората, среща своята любов Лисан – създават семейство, имат много деца. Накрая тя е застреляна и умира. Но в епилога, на горския му се привижда образа на малка лисица, една от дъщерите й – тържествува кръговратът на живота. Автор на музиката и на либретото е чешкият композитор Леош Яначек. Още с първото си представяне на сцена през 1924 година в Бърно, „Хитрата лисичка” се харесва на публиката. „Хванах лисичката в гората в залеза на моя живот. Това е весела опера с тъжен край.” – думи на Леош Яначек.

Семейството на Лисан и Лисицата

Премиерата на операта в България е на 24 февруари, на камерната сцена на Националния театър за опера и балет в София. Диригент е Мартин Клепетко, посланик на Чехия в България: „Още като студент по дирижиране в Пражката музикална академия се влюбих не само в „Хитрата лисичка”, но и в творчеството на Леош Яначек. Признавам, от всички негови опери тя е любимата ми. Мечтаех някога да мога да я дирижирам. Междувременно смених професията си, започнах да се занимавам с дипломация. Когато директорът на Софийската опера г-н Карталов ме покани, за да поставим чешко заглавие стана дума, че Яначек е непознат за българската публика. По идея на г-н Карталов се спряхме на „Хитрата лисичка” в нейната съкратена версия. Оригиналът на тази преработка е на немски и ние направихме превод. Тук ще се изпълнява на български език, което е хубаво заради малките ни зрители. За всички нас това ще бъде една голяма премиера” – разказва Мартин Клепетко.

Малката, непокорна и хитра лисичка

Режисьорът и художникът на българската постановка на „Хитрата лисичка” също са чехи. Целият живот на Людек Голат е отдаден на музиката. Като дете свири на пиано, цигулка, китара, след това завършва Академия като оперен певец, учи и режисура. Дълги години е директор на театъра в Острава, Чехия.

„Когато за първи път се срещнах с тази обработка се притесних, как ще я поставя, какви певци ще участват... В центъра е любовта на лисицата. Но в операта е заложена идеята за вечното повторение в природата. Сякаш Яначек е написал „Хитрата лисичка” за себе си. Човешки чувства и мисли са вплетени в образите на животните. Тази версия звучи различно, оркестърът е само от 12 музиканти. Според мен тя ще стигне до децата като емоция, още повече, че в нея участват 32 малчугани – хор и балет. Над 3 седмици работим заедно и имаше моменти, в които забравят, че са на сцената. С възторг слушат и с открито сърце възприемат всичко, което се случва. Художник на постановката е Ярослав Малина – най-известният чешки сценограф, творец от световна величина, но с душа на дете. Заедно намерихме пътя към тази опера. Щастлив съм, че вашият театър намери чудесни актьори и всичко се получи красиво.” – споделя Людек Голат.

В ролята на хитрата лисичка играе младата певица Антония Иванова. Тя е завършила Националната музикална академия през 2006, а от миналата година работи в хора на Софийската опера. „Аз трудно мога да кажа къде свършва Антония и къде започва лисичката. Като човек, който за първи път получава шанс да участва в такава опера, се загубих някъде. Но за мен е страхотно изживяване. Сложен образ – първо е мъничка, после заговаря в нея дивото, избягва, влюбва се, майка е, защитава децата си, умира… Изключително непокорна, с много енергия, страст, за мен е сложно, но неповторимо. Щастлива съм, че участвам и че работя с такива професионалисти, с режисьор който успя да ме накара да родя лисицата вътре в себе си.”

Снимки: Елена Цветкова

По публикацията работи: Елена Цветкова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Китаристът Ангел Демирев представя авторска музика на концерт в Пловдив

Ангел Демирев е китарист, в чиято музика се вплитат етно мотиви не само от България, не само от Балканите, а от много по-далечни страни и култури. Според него това е въпрос на търсене най-вече на душата, но и въпрос на комуникация с инструмента...

публикувано на 16.04.24 в 10:15
Снимка: facebook.com/FondaciataTheFondation

"Фондацията" с турне в САЩ и Канада

Българите в САЩ и Канада броят с нетърпение дните до турнето там на българската супергрупа "Фондация". Музикантите – Кирил Маричков, Иван Лечев, Дони, Славчо Николов и Венко Поромански, свирят заедно вече 11 години за радост на многобройните..

публикувано на 15.04.24 в 21:10

"Бягаме"

Последната година беше повече от успешна за Миро – сред реализираните проекти се нареждат разпродаденото турне на певеца, както и неговият албум с хитове, озаглавен "46". На 17 април е подготвил ново предизвикателство – голям концерт в зала..

публикувано на 15.04.24 в 10:15