Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ансамбъл „Тракия” с концерт в НДК и предстоящи изяви в чужбина

Снимка: архив
„Седнало е Джоре” е песен-фойерверк, която често звучи в нашите програми. Малцина знаят, че майсторската й обработка за хор е дело на Стефан Мутафчиев – един от създателите и дългогодишен диригент на ансамбъл „Тракия”, композитор,  ерудиран педагог, който раздаваше със широко сърце своя талант на народните хорове в цяла България. За съжаление,  той напусна този свят твърде рано.  Делото му днес продължава хореографът Даниела Дженева /дъщеря на Кирил Дженев, създател днешния облик на ансамбъла/. Под нейно ръководство ансамбълът се радва на успешна и динамична концертна дейност у нас и в чужбина. Наскоро той се завърна от Димитровград, Сърбия, където изнесе програма по повод 12-годишнината от откриването на българския културно-информационен  център. Великолепният концерт, състоял се в присъствието на директори на престижни медии и дипломати, беше щедро аплодиран от многобройната публика.
Ансамбълът очаква още значителни изяви - участието през юни в международния фестивал за професионални ансамбли в Будапеща, Унгария и в световното изложение ЕКСПО  в Шанхай. През есента ще представи България и в програмата на европейската културна столица Истанбул - 2010.
На 24 февруари т.г. в НДК българските ценители на музикално-танцовия фолклор имаха удоволствието да се срещнат за пореден път с изкуството на ансамбъл „Тракия”. „ Нарекли сме спектакъла „Сирни Заговезни” - ден за прошка”, защото е най-близко до този народен празник.” – информира ни Даниела Дженева часове преди концерта. „В програмата сме включили танца от Габровско „Уралии”, създаден точно за Сирница, Сватбени игри, Хоро във София, тракийски и пирински танци – разнообразна програма от всички краища в един празничен концерт за началото на постите.”
Тази година се навършват 35 години от първата премиера на ансамбъл „Тракия”/създаден през 1974/. Въпреки, че е свързан здраво с фолклорните традиции,  той е новатор в музикално-танцовите форми, създател на нови фолклорни произведения. Богатата му концертна дейност в страната и чужбина включва около 120 концерта годишно.
По публикацията работи: Валя Божилова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

"Любовта" – нов сингъл от група Фанданго

Група Фанданго представя "Любовта" – нов сингъл от наскоро издадения албум "Като птиците". Това е една от последно записаните за албума песни. Автор на музиката и текста е фронтменът на Фанданго – Христо Стефанов, аранжиментът е на цялата група...

публикувано на 19.04.24 в 10:15

Китаристът Ангел Демирев представя авторска музика на концерт в Пловдив

Ангел Демирев е китарист, в чиято музика се вплитат етно мотиви не само от България, не само от Балканите, а от много по-далечни страни и култури. Според него това е въпрос на търсене най-вече на душата, но и въпрос на комуникация с инструмента...

публикувано на 16.04.24 в 10:15
Снимка: facebook.com/FondaciataTheFondation

"Фондацията" с турне в САЩ и Канада

Българите в САЩ и Канада броят с нетърпение дните до турнето там на българската супергрупа "Фондация". Музикантите – Кирил Маричков, Иван Лечев, Дони, Славчо Николов и Венко Поромански, свирят заедно вече 11 години за радост на многобройните..

публикувано на 15.04.24 в 21:10