Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Български глас звучи в нашумялата холивудска продукция „Аватар”

Уникалният български фолклор е на особена почит в музиката на световните филмови продукции. За пореден път характерни за България вокали звучат във фантастичния екшън на режисьора Джеймс Камерън „Аватар”. Гласът е на младата певица Радка Варимезова. Тя е от известната музикална фамилия Варимезови – дъщеря на народната певица Цветанка Варимезова и гайдаря Иван Варимезов. От 2001 година те преподават български фолклор в университета в Лос Анжелис, Калифорния (UCLA). Дъщеря им Радка от дете слуша българска народна музика. Отраснала е в залите, където родителите й са ръководители на фолклорния ансамбъл в Пазарджик. Освен че пее, тя свири на гайда. Завършила е биология и музика в Калифорнийския университет в Санта Барбара. Предстои й да учи стоматология.
Поканата за записите на музиката към филма „Аватар” идва случайно. Радка Варимезова участва в парчето „Jake's first flight”, в което пее на измислен, извънземен език. По музиката на композитора Джеймс Хорнър импровизират десет певици, но гласът на българското момиче съвпада с очакванията на екипа. Нейното соло е в диска с музиката към „Аватар” – филм с 9 номинации за „Оскар”, една от най-успешните продукции за всички времена.

Българската народна песен звучи и в други световни филмови продукции. „Планино, стара планино” на композитора Стефан Драгостинов служи за фон на спиращи дъха подводни пейзажи в документалния филм на режисьора Вернер Херцог – „Срещи на края на света”. Изпълнението е на женски хор към фолклорен ансамбъл „Филип Кутев”. Женски хор пее и в нашумялата пълнометражна анимация „Братът на мечката”. Автор на композицията е Фил Колинс, а песента е на езика на ескимосите. Гласове от Лондонския български хор звучат в холивудската продукция „Троя”, като песента „Remember Me” се изпълнява от Джош Гробан и Таня Царовска. Хорът пее и като фон във филм за живота на Елизабет Първа „Кралицата дева”. Обичаната българска песен „Притури се планината”, в интерпретацията на световноизвестния хор „Мистерията на българските гласове”, е включена във филма „Исус от Монреал” (1989 г.). На финала на американския екшън „300” звучи отново тяхно изпълнение, този път това е прекрасната българска народна песен „Зайди, зайди, ясно слънце”.
По публикацията работи: Елена Цветкова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

"Любовта" – нов сингъл от група Фанданго

Група Фанданго представя "Любовта" – нов сингъл от наскоро издадения албум "Като птиците". Това е една от последно записаните за албума песни. Автор на музиката и текста е фронтменът на Фанданго – Христо Стефанов, аранжиментът е на цялата група...

публикувано на 19.04.24 в 10:15

Китаристът Ангел Демирев представя авторска музика на концерт в Пловдив

Ангел Демирев е китарист, в чиято музика се вплитат етно мотиви не само от България, не само от Балканите, а от много по-далечни страни и култури. Според него това е въпрос на търсене най-вече на душата, но и въпрос на комуникация с инструмента...

публикувано на 16.04.24 в 10:15
Снимка: facebook.com/FondaciataTheFondation

"Фондацията" с турне в САЩ и Канада

Българите в САЩ и Канада броят с нетърпение дните до турнето там на българската супергрупа "Фондация". Музикантите – Кирил Маричков, Иван Лечев, Дони, Славчо Николов и Венко Поромански, свирят заедно вече 11 години за радост на многобройните..

публикувано на 15.04.24 в 21:10