Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

„Кариери 2010 – Добра кариера, добър живот”

\r\nПресконференция на "Job Tiger" и "Нестле България" по повод на предстоящото девето издание на форума за студентски стаж и кариера  - "Кариери 2010 - Добра кариера, добър живот".
Снимка: личен архив
За девета поредна година младите хора и бизнесът в България ще се срещнат по време на превърналия се в традиция национален форум „Кариери 2010 – Добра кариера, добър живот”. Основна цел на проявата е да даде възможност на студентите и младите специалисти да намерят своята професионална реализация, както и да подпомогне българските работодатели да открият подходящи и перспективни кандидати за работа. Организатор на събитието е “Job Tiger” с традиционната подкрепа на “Нестле България”. Форум „Кариери 2010” ще стартира в София на 15 и 16 март в Националния дворец на културата. Освен в столицата, той ще се проведе през месеците март и април в още 6 по-големи български градa – Варна, Велико Търново, Русе, Свищов, Пловдив и Бургас. Въпреки световната икономическа криза, която не подмина и нашата страна, интересът на българските фирми към събитието не е намалял в сравнение с този през миналата година. Около 70 са компаниите, които са се регистрирали за участие във форума в София. На специално изградени щандове техни представители ще имат възможност да се срещнат и разговарят с кандидатите за стажантски програми и постоянна работа. За първи път през тази година фирмите ще имат възможност също да направят свои презентации.

„За отбелязване през тази година е засиленият интерес от страна на производствените компании – коментира Светлозар Петров, управител на “Job Tiger”. – Изглежда бизнесът, и производството по-специално, дори в условията на криза мисли за развитието на хората си и за бъдещето на компанията. Намалял е обаче броят на консултантските компании, които са се регистрирали за участие във форума. Студентите се насочват към това, което отговаря на специалността им и в съответствие с разбиранията им. Има също семейни традиции, както и мода в търсенето на работа от страна на младите. През 2002 и 2003 година, когато започваше форум „Кариери”, се предлагаха повече финансови и IT позиции. Около 2005 година се изравниха броя на предлаганите инженерни и неинженерни работни места, т.е. инженерните позиции си намериха своето място. Това съотношение се запази през последните години.”

Общо около 110 000 студенти са посетили форум „Кариери” през различните години. Само през 2009 г. от възможностите, които той предлага, са се възползвали над 18 000 български младежи. По традиция в дните преди официалното откриване на форума организаторите са предвидили и срещи със студентите, на които младите хора имат възможност да получат полезни съвети за по-успешно представяне на интервютата с работодателите. Статистиката показва, че до момента един от всеки шест кандидати успява да си намери работа или да започне стаж, а между 40% и 60 % остават трайно в компанията.
По публикацията работи: Румяна Цветкова

Още от категорията

В понеделник разкъсана облачност с температури до 25-30 градуса

През нощта ще бъде предимно ясно, с разкъсана средна и висока облачност. Минималните температури ще бъдат между 7° и 12°, в София около 8°. В понеделник над по-голямата част от страната ще има разкъсана висока и средна облачност. Над крайните..

публикувано на 25.09.22 в 18:05
Гълъб Донев

България ще настоява за задълбочен анализ на санкциите спрямо Русия

Риск за националната сигурност на България има, но "няма пряка военна заплаха до този момент" за страната ни. Това каза пред БНР служебният премиер Гълъб Донев, коментирайки войната в Украйна. България няма да признае резултатите от референдумите, които..

публикувано на 25.09.22 в 11:24

Проведоха втория македоно-български събор “Коридор 8“

В с. Дурачка река край Крива Паланка в Северна Македония се проведе втория македоно-български събор „Коридор 8“. Той цели да развие и укрепи двустранните връзки между хората от двете съседни страни. Предишният събор се проведе в Гюешево, в България...

публикувано на 24.09.22 в 17:38