Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

„Кариери 2010 – Добра кариера, добър живот”

\r\nПресконференция на "Job Tiger" и "Нестле България" по повод на предстоящото девето издание на форума за студентски стаж и кариера  - "Кариери 2010 - Добра кариера, добър живот".
Снимка: личен архив
За девета поредна година младите хора и бизнесът в България ще се срещнат по време на превърналия се в традиция национален форум „Кариери 2010 – Добра кариера, добър живот”. Основна цел на проявата е да даде възможност на студентите и младите специалисти да намерят своята професионална реализация, както и да подпомогне българските работодатели да открият подходящи и перспективни кандидати за работа. Организатор на събитието е “Job Tiger” с традиционната подкрепа на “Нестле България”. Форум „Кариери 2010” ще стартира в София на 15 и 16 март в Националния дворец на културата. Освен в столицата, той ще се проведе през месеците март и април в още 6 по-големи български градa – Варна, Велико Търново, Русе, Свищов, Пловдив и Бургас. Въпреки световната икономическа криза, която не подмина и нашата страна, интересът на българските фирми към събитието не е намалял в сравнение с този през миналата година. Около 70 са компаниите, които са се регистрирали за участие във форума в София. На специално изградени щандове техни представители ще имат възможност да се срещнат и разговарят с кандидатите за стажантски програми и постоянна работа. За първи път през тази година фирмите ще имат възможност също да направят свои презентации.

„За отбелязване през тази година е засиленият интерес от страна на производствените компании – коментира Светлозар Петров, управител на “Job Tiger”. – Изглежда бизнесът, и производството по-специално, дори в условията на криза мисли за развитието на хората си и за бъдещето на компанията. Намалял е обаче броят на консултантските компании, които са се регистрирали за участие във форума. Студентите се насочват към това, което отговаря на специалността им и в съответствие с разбиранията им. Има също семейни традиции, както и мода в търсенето на работа от страна на младите. През 2002 и 2003 година, когато започваше форум „Кариери”, се предлагаха повече финансови и IT позиции. Около 2005 година се изравниха броя на предлаганите инженерни и неинженерни работни места, т.е. инженерните позиции си намериха своето място. Това съотношение се запази през последните години.”

Общо около 110 000 студенти са посетили форум „Кариери” през различните години. Само през 2009 г. от възможностите, които той предлага, са се възползвали над 18 000 български младежи. По традиция в дните преди официалното откриване на форума организаторите са предвидили и срещи със студентите, на които младите хора имат възможност да получат полезни съвети за по-успешно представяне на интервютата с работодателите. Статистиката показва, че до момента един от всеки шест кандидати успява да си намери работа или да започне стаж, а между 40% и 60 % остават трайно в компанията.
По публикацията работи: Румяна Цветкова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

В края на седмицата времето остава облачно и дъждовно

В петък , 19 април, минималните температури в страната ще са между 2 и 7°, в София 1°. Облачността ще е значителна, с разкъсвания по поречието на Дунав. По обяд в Рило-Родопската област ще завали. Дъждът до вечерта ще обхване Южна България...

публикувано на 18.04.24 в 20:20

Рисковете за страната идват от образованието, демографията и здравеопазването

10 основни риска пред страната за идната декадапосочва националното експертно проучване, озаглавено "Десет години, десет риска пред България", предава БТА. "Влошаване на системата на образованието“ е водещият риск посочен от допитването...

публикувано на 18.04.24 в 19:50

България днес - 18 април 2024 г.

В „България днес“ на 18 април, Световен ден на радиолюбителите, разговаряме с Виктор Маринов, отдаден на радиото от 1977 г., след това се спираме на конвенционалните форми на журналистиката и въпроса доколко те намират отклик у младата публика в контекста..

публикувано на 18.04.24 в 19:00