Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Психологическа подкрепа за двойки с репродуктивни проблеми

За около 160 000 двойки в България желанието да имат дете е трудно осъществима мечта. От миналата година жените с репродуктивни проблеми имат право на три опита за зачеване „ин витро”, които се покриват изцяло от държавен фонд, създаден към Министерството на здравеопазването. За последните десет месеца във фонда са подадени над 6000 молби, съобщи за Радио България Радина Велчева, председател на фондация „Искам бебе”. Около 400 жени месечно е възможно да бъдат подпомагани финансово от държавата.

„До края на месец декември минаха около 1200 човека, които бяха финансирани с по 5000 лв. – каза още г-жа Велчева. - В момента продължава финансирането. Искам да успокоя абсолютно всички, че няма никакъв проблем с финансирането на „ин витро” процедурите. Всички центрове в България, те са 16 на брой, които сключиха договор с фонда, получават редовно своите средства. Около 27 процента е средната успеваемост на фонд „Ин витро” през миналата година, с което се доближаваме до световните и европейски стандарти по тази процедура.”

Европейската статистика сочи още, че благодарение на психологическата подкрепа, която се оказва на двойки, страдащи от безплодие, шансът за „ин витро” зачеване се увеличава с 20 – 25 процента. Вече втора година психолози към Фондация „Искам бебе” помагат на такива двойки чрез Националната програма за социална и психологическа адаптация на семейства с репродуктивни проблеми. Тази година програмата се подпомага финансово от NIVEA Baby, която ще заделя 5 стотинки от всеки закупен продукт.

„В момента програмата функционира в Шумен, Добрич, Варна, Пловдив, Бургас и София – разказва Радина Велчева. - Смятаме, че включването на психолог в лечението на стерилитета е особено важно, защото винаги сме казвали, че стерилитетът не е просто заболяване на тялото, а трябва да се прилага комплексен подход. Ние имаме не само тяло, но и душа. Трябва да се грижим за всичко това, което се случва в нас. Средната статистика за Европа показва, че между 25 и 30 процента е така нареченият психологически стерилитет, т.е. при двойки, при които не се забелязва някаква видима медицинска причина, но не настъпва забременяване, говорим за психологически стерилитет.”

Всяка група за психологическа помощ включва между 12 и 13 жени, които се събират веднъж седмично в продължение на 12 сеанса. По време на срещите се обсъждат страховете и радостите на жените, връзките им с партньорите, детството. Участието е напълно безплатно. Желаещите могат да се включат, като за целта попълнят регистрация на сайта на Фондация „Искам бебе”. С групите работят психолози, които са преминали обучение в клиники по асистирана репродукция. Срещу символична сума двойката с репродуктивни проблеми може да проведе и индивидуална среща с психолога. В програмата са включени и различни релаксиращи техники, които спомагат за намаляване на напрежението в тялото. От тази година в груповите сеанси ще се включват и мъжете. „Жената е тази, която продължава да се чувства отговорна, защото в нейното тяло се създава животът. Но в този процес са двама и не може да се каже кой е по-важен или не, кой е по-виновен. Идеята на психологическата работа е да бъдат разрушени тези стереотипи”, обяснява психоложката Ани Михайлова, която води група в Бургас. Затова според нея е изключително важно да се работи с двойката.

„За мен жената често подценява или неглижира присъствието на партньора до себе си – обяснява Ани Михайлова. - По този начин тя поема цялата отговорност и съответно всичките негативи върху себе си. Второ, тя някак си отрязва пътя на тази пълноценна подкрепа, която може да получи от съпруга си и той изпада в състояние на пасивност. Основните проблеми, които се опитваме да разрешим, е смяна в цялостното поведение и себеразбиране, в цялостното присъствие на жената в семейството и в обществото. Много често наблюдаваме чувство на вина, чувство на тревожност, чувство за дефектност. Има едно много страшно чувство за наказаност, т.е. нещо, което самата жена е преживяла или направила, според нея е причина това да й се случва и да й се връща, което е наистина изключително погрешно като разбиране. В групата се използват различни техники, в които съвсем елегантно, игрово могат да излязат много силни и дълбоки вътрешни конфликти, неразкрити тежки чувства, тежки и болезнени спомени. Всичко това, поставено в една много подкрепяща и разбираща среда, може изключително добре да бъде преработено.”

По публикацията работи: Румяна Цветкова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Български аромати и козметика се представят в Париж

Български аромати и козметика ще участват в започващото днес изложение IN-COSMETICS GLOBAL 2024 в световната столица на парфюмерийната индустрия - Париж, съобщиха от Българската национална асоциация "Етерични масла, парфюмерия и козметика"...

публикувано на 16.04.24 в 06:10

Летните температури се запазват и във вторник

Във вторник, 16 април, минималните температури в страната ще са между 13 и 18°, в София 13°. През деня ще е слънчево. След пладне от запад облачността ще се увеличава и до вечерта в Западна България ще завали. Максималните температури ще са между 27..

публикувано на 15.04.24 в 20:10
ЦИК

"Избираме заедно" – слоганът за изборите за Евро- и български парламент

От 16 април Централната избирателна комисия започва разяснителна кампания за предстоящите избори 2 в 1 - за Евро- и български парламент, насрочени за 9 юни, предаде репортерката на БНР Цветелина Стоянова. Слоганът за изборите ще бъде „Избираме..

публикувано на 15.04.24 в 18:16