Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Тракийският глас Бинка Добрева празнува юбилей

Снимка: личен архив
Бинка Добрева е родена преди 50 години в ямболското село Роза. То е разположено в обширната низина Тракия – голям географски и фолклорен район, дал на страната много гласовити певци. Сред тях е и Бинка, потомствена народна певица. “Бях много малка, когато започнах да пея, да печеля първи награди от всички районни надпявания и единствената ми мечта беше да уча във фолклорно училище,” разказва за себе си певицата.

Приемат я в СМУ за фолклор в Котел, а там нейни преподаватели са големите тракийски певци Вълкана Стоянова и Йовчо Караиванов. Завършва и фолклорния отдел на Академията за музикално-танцово изкуство в Пловдив. От 1988 до 1990 г. пее редом с Надка Караджова и Бойка Присадова в Държавния ансамбъл за народни песни и танци – София, а после с конкурс е приета в хор “Мистерия на българските гласове”. С него представя тракийските си песни две десетилетия у нас и в чужбина.

“Много са концертите за изминалите години в близки и далечни страни, в най-хубавите зали на света”, спомня си Бинка Добрева. „Когато пеем, става чудо - публиката се изправя на крака без да разбира думите, без да познава тънкостите на мелодиката и ритмиката на нашия фолклор. Тя аплодира възторжено многогласието на нашите песни, изпълнени неподправено, чисто. Поласкана съм, че моята “Даньова мама” често е бисирана. Това е драматична песен, в която се старая да предам чувствата на майка, която отглежда децата си без баща. Преживявам песента - това се отразява на тембъра и израза на лицето ми, а понеже “мама” е интернационална дума, публиката няма нужда от преводач.”
Без съмнение, певческият талант на Бинка Добрева разцъфтява в хор “Мистерия на българските гласове”, станал лауреат на наградата „Грами”. Щастливо обстоятелство за певицата е, че в семейната среда продължава да работи и изгражда солова кариера заедно със съпруга си Александър Райчев. Той е гайдар, акордеонист и ръководител на фолклорен оркестър. Новатор в областта на народната музика, Александър Райчев композитора и аранжира шестте албума с нейни песни, издадени през годините. Ето и имената на някои от тях - “Модерни звуци от миналото”, “С любе шега не бива”, “За бедни и богати”, “Път за двама”, “Популярни тракийски песни”…

Делникът на певицата днес е твърде натоварен. Наред с подготовката на поредния, седми компактдиск, Бинка предава знанията си и обучава певци в столичното 144 училище. През юни в родното й село Роза ще се проведе първият конкурс „С песните на Бинка Добрева” – там ще има време за празник сред близки и приятели. А дотогава – заедно с ежедневната работа, времето тече неусетно около грижите за първородния й внук.

Още от категорията

Светлина с дъх на свобода в новата песен на „Фондацията“

„Нека да се съмне!“ –   е възклицанието, с което започва новата песен на Кирил Маричков и „Фондацията“ , една от любимите групи, събрала звездни имена от българската рок сцена. „Нощ покрила е земята, нощ навън и вътре в мен. Някой скрил..

публикувано на 28.01.22 в 09:10

„Дано си там, дано те има…“ – песен за най-съкровеното у човека

„Дано си там“ е новата песен на ФСБ. Музиката е от Румен Бояджиев и Константин Цеков, създатели на легендарната група. Стиховете са на поетесата Живка Шопова, написала немалка част от текстовете на известни и обичани песни в репертоара на групата,..

публикувано на 27.01.22 в 09:25

Кармичната любов – вдъхновение за песента Everything to Nothing

Жан Мар е български изпълнител, спечелил популярност и в Швейцария, където живее през последните години. Там той дебютира в радиоефира с песента си Love is, която вече четвърта година продължава да се върти по местните радиостанции, следвана..

публикувано на 24.01.22 в 09:45
Подкасти от БНР