Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Тракийският глас Бинка Добрева празнува юбилей

Снимка: личен архив
Бинка Добрева е родена преди 50 години в ямболското село Роза. То е разположено в обширната низина Тракия – голям географски и фолклорен район, дал на страната много гласовити певци. Сред тях е и Бинка, потомствена народна певица. “Бях много малка, когато започнах да пея, да печеля първи награди от всички районни надпявания и единствената ми мечта беше да уча във фолклорно училище,” разказва за себе си певицата.

Приемат я в СМУ за фолклор в Котел, а там нейни преподаватели са големите тракийски певци Вълкана Стоянова и Йовчо Караиванов. Завършва и фолклорния отдел на Академията за музикално-танцово изкуство в Пловдив. От 1988 до 1990 г. пее редом с Надка Караджова и Бойка Присадова в Държавния ансамбъл за народни песни и танци – София, а после с конкурс е приета в хор “Мистерия на българските гласове”. С него представя тракийските си песни две десетилетия у нас и в чужбина.

“Много са концертите за изминалите години в близки и далечни страни, в най-хубавите зали на света”, спомня си Бинка Добрева. „Когато пеем, става чудо - публиката се изправя на крака без да разбира думите, без да познава тънкостите на мелодиката и ритмиката на нашия фолклор. Тя аплодира възторжено многогласието на нашите песни, изпълнени неподправено, чисто. Поласкана съм, че моята “Даньова мама” често е бисирана. Това е драматична песен, в която се старая да предам чувствата на майка, която отглежда децата си без баща. Преживявам песента - това се отразява на тембъра и израза на лицето ми, а понеже “мама” е интернационална дума, публиката няма нужда от преводач.”
Без съмнение, певческият талант на Бинка Добрева разцъфтява в хор “Мистерия на българските гласове”, станал лауреат на наградата „Грами”. Щастливо обстоятелство за певицата е, че в семейната среда продължава да работи и изгражда солова кариера заедно със съпруга си Александър Райчев. Той е гайдар, акордеонист и ръководител на фолклорен оркестър. Новатор в областта на народната музика, Александър Райчев композитора и аранжира шестте албума с нейни песни, издадени през годините. Ето и имената на някои от тях - “Модерни звуци от миналото”, “С любе шега не бива”, “За бедни и богати”, “Път за двама”, “Популярни тракийски песни”…

Делникът на певицата днес е твърде натоварен. Наред с подготовката на поредния, седми компактдиск, Бинка предава знанията си и обучава певци в столичното 144 училище. През юни в родното й село Роза ще се проведе първият конкурс „С песните на Бинка Добрева” – там ще има време за празник сред близки и приятели. А дотогава – заедно с ежедневната работа, времето тече неусетно около грижите за първородния й внук.
По публикацията работи: Валя Божилова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

"Как мразя"– нова песен от проекта "Пеещи артисти"

Най-новата, 36-та поред песен от проекта "П еещи артисти " на продуцента Игор Марковски е със заглавие "Как мразя". Певицата Мариана Попова е сред плеядата популярни лица от българския артистичен свят, които изпълняват написани специално за тях..

публикувано на 09.04.24 в 10:15
Кристофър Галовски, Емил Димитров – син и адвокат Христина Георгиева на заседание по делото.

Съдът защити авторското право върху песента "Моя страна, моя България"

Окръжният съд в Плевен реши, че е е нарушено авторското право на Емил Димитров - син, заради неразрешено използване и преработка на песента "Моя страна, моя България". Изпълнението в нарушение на Законаза за авторските и сродните права бе публично..

публикувано на 08.04.24 в 13:04
Сияна Буркхард

Талантливо българче прославя страната ни на международни клавирни конкурси

Българче на 9 години от Монтана прослави страната ни на клавирен конкурс в Сингапур. Сред участниците в него е имало пианисти от Тайланд, Хонконг, Малайзия, Гърция, Япония, Китай, Индонезия и Индия. По думите на преподавателката на момичето Нина..

публикувано на 07.04.24 в 10:35