Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Защо все повече туристи предпочитат къщите за гости пред луксозните хотели?

Кокетни къщи за гости, предлагащи домашен уют и топлина, ще откриете навсякъде из страната.
Снимка: Венета Николова
Според класацията на пътеводителя “Lonely Planet”, превърнал се в любим наръчник на стотици хиляди пътешественици по света, България е сред десетте най-изгодни туристически дестинации за индивидуални пътувания през 2010 г. В известния справочник неведнъж е ставало дума за страната ни. В статиите се набляга предимно на пешеходните маршрути сред българската природа, запазените ни традиции и адресите за настаняване на море и на планина. За предпочитане в това отношение са благоустроените за целите на туризма селски къщи. Те предлагат едно различно от обичайните хотели преживяване – усещането за домашен уют и топлина. В същото време цените в тези оазиси на спокойствието и тишината са напълно достъпни за всеки джоб. Нищо чудно, че този вид настаняване се налага като все по-търсената алтернатива.

Начинът, по който ще ви посрещнат в къщите за гости, няма нищо общо с безличната атмосфера на хотелската рецепция. Забравете за празния поглед на разсеяния администратор, за нацупената камериерка или флегматичния келнер в ресторанта, който все не смогва да ви обслужи както трябва. Решите ли да отседнете в някоя къща за гости, ще бъдете обгрижван като VIP персона. Защото голяма част от тези малки фамилни хотелчета, разпръснати и сред най-дивите кътчета на България, разполагат с не повече от 2-3 стаи, които през зимата обикновено остават празни. Така че тук всеки клиент се очаква с нетърпение и с надеждата, че ще остане доволен и ще доведе още гости след себе си. Не се учудвайте, ако домакините ви поканят да седнете на трапезата им на чаша греяно домашно вино и раздумка, сякаш сте дългогодишни приятели или близки роднини. За да ви доставят удоволствие, те с радост ще запретнат ръкави и ще ви устроят такова угощение, за което дълго ще си спомняте. А на следващия ден ще ви затрупат с предложения за разходки в околностите, бране на билки, риболов и други развлечения. Ако сте от хората, които са по-сдържани по природа и търсят известно уединение, подобно внимание може да ви дойде в повече. Имайте предвид обаче, че такива като вас са малцинство. Защото, независимо дали става дума за българи или за чужденци, повечето привърженици на този тип настаняване го предпочитат именно, заради оказаното им топло гостоприемство.
За домакините е въпрос на чест да посрещнат клиентите си както подобава и да ги нагостят с домашно приготвени специалитети.

Над 1000 къщи за гости из цялата страна посрещат всяка година туристи, желаещи да отдъхват на спокойствие сред природата. Реалният брой на тези малки фамилни хотелчета обаче е по-голям, тъй като все още има предприемачи в бранша, които избягват да се регистрират по закона, за да не плащат данъци. Ако решите да си направите резервация по интернет, е по-вероятно да попаднете на категоризирани, добре поддържани и отговарящи на съвременните стандарти къщи. Другият начин е да отворите някой от многото специализирани справочници, които се появиха напоследък на пазара. Предстои излизането и на най-новия сред тях – пътеводителят „Домашно огнище”, който ще съдържа около 200 нестандартни адреси за отдих сред природата.
Клиентите на къщите за гости проявяват интерес към местните традиции, затова специално за тях се организират фолклорни спектакли с участието на самодейни състави.

„Къщите за гости в България предлагат онзи домашен уют, който пътешествениците търсят – твърди издателят му Атанас Паскалев. – А България е толкова разнолика и красива! Въпреки че сме малка страна, пейзажът е изключително разнообразен, а всеки район може да предложи на гостите си по нещо различно! Ако си градски човек и искаш да си починеш в една среда, която да те върне в детството или към миналото, можеш да отдъхваш на село в някоя къща за гости. Това предлагане е свързано с нашите корени, с българската душевност, със семейството, с традицията…”

Напоследък българските общини започнаха усилено да усвояват средства от ЕС, предназначени за устойчивото развитие на туризма. Специално внимание в това отношение се отделя на щадящото природата хотелиерство. В рамките на различни европейски програми много собственици на малки семейни хотели преминаха през специални курсове за обучение на предприемачи в бранша. А това неминуемо се отрази и върху качеството на предлагания от тях продукт. Все по-често, наред с чудесните условия за отдих, собствениците на къщи за гости предлагат и богата развлекателна програма.
Все повече малки семейни хотелчета у нас разполагат и с плувни басейни.

„Атракции винаги са се предлагали по тези места, но досега не са били толкова добре организирани за клиентите – казва г-н Паскалев. – Сега нещата са на много по-високо ниво! Навсякъде вече има професионалисти, които предлагат например спускане с парапланер, конна езда, посещение на различни пещери, екстремно катерене по скали, преходи по екопътеки и пр. Истината е, че доскоро под туризъм у нас се разбираше настаняване в хотел. Но напоследък хората вече си дават сметка, че настаняването не е водещият фактор в избора на дадена туристическа дестинация. Вече в цялата страна собствениците на фамилни хотелчета и къщи за гости започват да изтъкват каква емоция ще преживеете, ако им гостувате, как може да се забавлявате при тях, какво ще видите и научите, ако посетите техния край.”
По публикацията работи: Венета Николова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Условията за планински туризъм не са добри

В планините няма добри условия за туризъм, съобщи Планинската спасителна служба. Температурите са около нулата, облачно е и вали слаб дъжд или сняг. Наблюдават се и заледявания, тъй като на много места все още снегът не се е разтопил. Видимостта..

публикувано на 20.04.24 в 10:13

Над 190 000 туристи са посетили Банско през зимния сезон

От началото на декември 2023г. до 15 април 2024г. пиринският курорт Банско е посетен от над 190 000 туристи от страната, от съседни балкански държави, от Европа и САЩ. Нощувките през сезона са над 656 000. Българските туристи са 163 250 с над 101..

публикувано на 17.04.24 в 13:15

София Ленд приютява 7-ото издание на Camping and Caravaning Expo 2024

Най-голямото специализирано изложение за къмпинг туризъм, водни спортове и свободно време на открито се завръща за седми пореден път и то на нова локация - София Ленд . За да приюти събитието, бившият столичен лунапарк отваря врати за първи път, след..

публикувано на 12.04.24 в 05:50