Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Юлиана Николова: „Усвояването на структурните еврофондове със собствени усилия ще е най-трудната задача за България днес”

Снимка: БГНЕС

На 1 януари 2007 г. България стана член на ЕС и това бе натоварено с големи очаквания, че страната едва ли не от първия ден ще постигне благоденствие с парите по структурните еврофондове. ЕС обаче е преди всичко правила. Парите за България по оперативните програми трябва да се усвоят със собствени усилия в рамките на текущата финансова рамка. Според Юлиана Николова, секретар на Съвета за управление на средствата от ЕС, с предприсъединителните програми българите свикнаха някой от ЕК да им оказва помощ, но вече сме в ЕС и са необходими собствени усилия. „България все още е в т. нар. „прясно” членство, подобно на прясното сирене, което не е седяло достатъчно в саламурата, за да узрее и получи типичния си вкус” – така метафорично обясни ситуацията Юлиана Николова пред студенти от специалността „Европеистика” в СУ.

„Един от признаците, че сме неузрели е, че продължаваме да се държим с евроинституциите сякаш са ни ментор, а не равностоен партньор – посочи още тя. – Очакваме някой друг да взема решения вместо нас. Защо трябва ЕК да решава вместо нас, да казва дали фондовете се харчат добре или зле, след като това е наша вътрешна работа. Трябва да можем да контролираме ние тези неща. Вярно е, че за 3 години свикнахме да влизаме в страни от ЕС с личните си карти, да се чувстваме граждани на ЕС. Но това, на което не сме свикнали още, е да поемаме отговорността си като държава-членка. Тоест, ние да решаваме. Ние решаваме в каква Европа ще живеем, каква ще е Европа през 2020 година. Сега трябва да решим и каква ще е България през 2020 година.”

Според Юлиана Николова основната задача в усвояването на европейските средства е правенето на оценка на риска за всяка оперативна програма. Необходимо е да има по-голям контрол върху рисковите проекти, а процедурата за останалите да се олекоти, защото сега има случаи, в които са необходими до 46 подписа само за един проект. Ако това се направи като се въведе единна форма за кандидатстване, разочарованите от сложните и дълги процедури по проектите могат отново да си върнат интереса към използването на евросредствата.

Според експерта по усвояването на еврофондовете в ЮИЕ Владимир Зиновиев, страните в региона имат сходни проблеми с тези на България.
„Трудното не е да се спечели даден проект, а той да бъде изпълнен и отчетен – смята той. - Въпросът е как да се структурира финансирането на проекта. Това само по себе си не е никак лесна задача. А към това като добавим и една голяма папка с общите и специфичните критерии за изпълнение от страна на бенефициента, всичко това води до още по-тромав механизъм на работа. Това не помага нито на бенефициентите, нито на администрацията, нито на ЕС. Целта на тези еврофондове за България или за другите страни от региона е да помогнат на тези държави да се справят с проблемите си, на частния сектор да стане по-конкурентен на публичния сектор, да се предприемат например адекватни решения в областта на управлението на околната среда” – каза Зиновиев и посочи като пример ангажимента на България до 2010 г. да изгради пречиствателни станции за всички селища с население от 10 хиляди души нагоре, а до 2014 и в другите селища. „Част от парите по Оперативна програма „Околна среда” е предвидена за решаването точно на този проблем. Ако не се справим с него, ще се окаже, че страната ни не е усвоила близо 2 милиарда евро по тази програма”, предупреди Зиновиев.

По публикацията работи: Татяна Обретенова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Пролет в Ботаническата градина в Балчик

Петък – затопляне и пролетни температури

В петък , 29 март, ще бъде предимно слънчево. Ще духа слаб, в Източна България - до умерен вятър от западната четвърт. Дневните температури ще се повишават - максималните ще са между 21° и 26°, в София – около 21°. Минималните ще са между 4° и 9°,..

публикувано на 28.03.24 в 20:25

България днес – 28 март 2024 г.

В "България днес" на 28 март ще проверим каква е ситуацията на Летище София два дни преди приемането на България в Шенген по въздух и море, след това ще разкажем малко известната история на българската доброволческа рота № 4093, част от НАТО в разгара на..

публикувано на 28.03.24 в 19:00

На Летище София преди присъединяването ни към Шенген по въздух и вода

На 31 март България и Румъния се присъединяват към Шенгенското пространство по въздух и вода. Австрия остава последният препъникамък, който спира двете страни в стремежа им към пълноправно членство в европейското пространство на свободно движение без..

публикувано на 28.03.24 в 12:40