Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Незаконни автогонки притесняват жителите на София и по-големите градове на страната

Уговорките за незаконните авто-състезания се правят често извън града.
Снимка: Диана Христакиева
Високи скорости, тунинговани автомобили и момчета, а понякога и млади дами, които казват, че бензинът е в кръвта им. Те са готови да покажат своите умения зад волана по всяко време и не се страхуват да ги демонстрират на организирани на различни места в страната незаконни автомобилни състезания. Колкото е по-висока скоростта, толкова по-добре, защото победата освен чувството за превъзходство носи и парична премия от предварително направените залози. Сумите от тях варират и понякога рискът не е оправдан, но друг път премията за победителя достига до 2-3 хиляди евро… Незаконните автогонки периодично се провеждат по шосетата и магистралите на родината ни, както около и в столицата. Околовръстното шосе е традиционна писта за последователите на Шумахер. Оттам „Формулата” продължава и в центъра на столицата през малките часове на денонощието. Състезателите разчитат на късмета да няма невинни жертви сред случайно преминаващи автомобили или пешеходци…Ако не бъдат заснети от камери на КАТ или заловени с радар, отчел високата скорост, нарушителите остават ненаказани. На самите състезания съвсем естествено полицаи не са поканени, а и местата, където се провеждат незаконните автогонки, се променят периодично. Уговорките се правят в интернет, но и на много други места – по автосервизи, автомивки, бензиностанции… В залаганията участват мъже и жени от всякакви възрасти, образование и професии. Мизите са високи, затова возилата се преработват. Състезателите махат възлови части, за да увеличат скоростта. Предпочитат бързите спортни модели, но в гонките понякога се пробват и горди собственици на малолитражки. Ето как един от автоманиаците, пожелал да остане анонимен, отговори на въпроса дали с настъпването на пролетта ще участва отново в подобни състезания:

„Предполагам, че да – казва той. – Искам колата да ми е доста добре подготвена за следващите мероприятия. Работил съм сериозно по скоростната кутия, вложил съм мои идеи и съм я олекотил. Преработих и окачването, пилнах двигателя, правя и още тунинговки по ходовата част. Смятам, като свърша с подготовката на автомобила, да се свържа с аверите и да се включа пак в играта. Това ми е нещо като хоби.”

В импровизираните гонки участват както леки коли, така и супермощни мотори. Гледката е внушителна, шумът от ревящите мотори – умопомрачителен. Провеждането на подобни състезания е незаконно, както заради нарушаването на правилата на движение и обществения ред, така и заради незаконните залагания. Санкционираните обаче все още са малко. Има и случаи, когато по време на незаконните авто-състезания зад волана сядат хора, употребили алкохол или наркотик…Освен с апарати за отчитане на алкохолна проба в кръвта от КАТ вече разполагат и с уреди за експресно доказване употребата на наркотици: „Те улавят наличието на амфетамини, метаамфетамини, опиати, кокаин и техните метаболити, екстъзи. – обяснява полковник Димитър Мичев от КАТ, „Пътна полиция”. – Който откаже да бъде проверен с уреда за установяване на наличието на наркотични вещества, рискува да си плати. Глобата е от 500 до 1000 лева. Предвидено е също така, ако се установи в кръвта на шофьора някое от изброените вещества, да му бъде отнето правоуправлението в срок до година и половина. Съмнения в работата на уреда изобщо не може да има.”

Немалко от автоманиаците са стари познайници на служителите на КАТ-„Пътна полиция”. Имат по няколко акта, отнемани са им книжките… Въпреки това автогонките продължават да се провеждат като хората, които участват в тях, буквално карат „по острието на закона”. Не липсват и случаи на пострадали. Преди около година-две синът на вече бивш полицай участвал в такова състезание и смазва до неузнаваемост голфа на баща си. Имало е и случаи, когато полицаите са пращани на фалшиви сигнали само, за да не бъде възпрепятствано подобно състезание. Полицаите допълват, че голяма част от катастрофите по родните пътища стават точно с автомобили, ползвани за гонки. Хазартните автомобилисти като правило поддържат агресивно поведение зад волана и когато не участват в състезания. Дали по навик или от любов към високите скорости, те стряскат другите водачи и пешеходците и нерядко провокират автопроизшествия. Ели Кюлюмова и приятелките й, чакащи автобус на едно от столичните кръстовища, споделиха: „Постоянно сме свидетели на подобни неща. Само преди минути, докато чакахме автобуса, се стреснахме от префучаване на кола. Опасно е, децата играят, изскачат на пътя. Това не е нормално. Страх ни е. Често тези шофьори са доста арогантни, не спират на пешеходни пътеки. Много хора се възмущават…”

От КАТ-„Пътна полиция” сериозно са се заканили на нарушителите и затягат мерките. Една от тях е свързана с изграждането на денонощно видео наблюдение. Вече има на места, за които се знае, че се провеждат незаконни среднощни гонки. Опасните участъци ще се следят и от полицейски патрули. Друга мярка е поставянето на ограничителни знаци и препятствия тип „легнали полицаи” на скоростните отсечки, което поне временно да попречи на провеждането нелегални стартове.
По публикацията работи: Диана Христакиева


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Миньори блокираха центъра на София срещу либерализацията на тока и съкращенията

Хиляди миньори и енергетици, членове на двата профсъюза КНСБ и КТ "Подкрепа", се събраха на протест в пространството между сградите на Народното събрание и Министерския съвет в София. Протестиращите настояха парламентът да гласува отлагане на..

публикувано на 25.04.24 в 15:08
Ангел Кунчев

Намираме се в началото на национална епидемия от коклюш

Близо 400 случаи на коклюш са регистрирани, намираме се в началото на национална епидемия, заяви пред Нова тв главният държавен здравен инспектор Ангел Кунчев. Той добави, че само в понеделник и вторник са установени нови 70 болни.  Ангел..

публикувано на 25.04.24 в 11:07

Жълт код за опасни валежи в 11 области на страната и София

В четвъртък , 25 април, през страната ще премине студен атмосферен фронт. Ще вали и прегърми над цяла България. Има условия за градушки. Минималните температури ще са между 7 и 12°, в София 7°. Максималните температури ще са от 10-13° на запад, до..

публикувано на 24.04.24 в 19:14