Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Детският радиохор на 50 години

Снимка: архив
През 1959 г. ръководството на БНР, което тогава се нарича Радио София, решава да основе детски хоров състав. Медията вече има народен оркестър и хор, създадени седем години по-рано. Време е да се поставят основите и на детското изпълнителско изкуство. За диригент на бъдещата формация е назначен бъдещият академик Христо Недялков. По това време той е млад музикант. Завършил е Държавната музикална академия през 1956 г. със специалности дирижиране и композиция. Вече има и няколко години професионален опит. "За мен беше голяма школа работата като музикален оформител в Детския отдел на радиото. Паралелно с това дирижирах и Хора на медицинските работници към Медицинска академия – работа, която много ми допадаше. След като се заех с Детския радиохор се наложи да направя своя избор. Прецених, че трябва да посветя на децата цялото си време и енергия" – често подчертава проф. Недялков. Днес той е от малкото диригенти, имали шанса да изградят от основи един колектив и да го ръководят половин век. Дори в световен мащаб подобни примери никак не са много.
Първата репетиция на маестрото с децата е през 1960 г. на 22 март – първия ден на пролетта. Всяка година хорът отбелязва тази дата с особена празничност. Идват и десетки бивши хористи. Сред тях са много известни личности – музиканти, архитекти, лекари, инженери. В традиционния концерт участват децата от хора, както и някои от най-изявените му възпитаници. Като солисти на ДРХ са направили първите си стъпки младите оперни артисти Ина Кънчева, Лилия Здравкова, Антония Раднева, Мария Радоева и още много други.
По повод 50-годишнината на Детския радиохор беше заснет документалния филм „Славеите на Българското радио” – съвместна продукция на БНР и Продуцентска къща „Едита Груп”. Лентата е запечатала незабравими моменти на сцената у нас и по света. Заснети са бивши и настоящи хористи, които разказват за изпълненото с труд и дисциплина творческо ежедневие на хора. Над 800 са пиесите в репертоара на малките певци, над 80 са задграничните турнета, над 30 са държавите по света, в които изкуството на ДРХ е получило високата оценка на публика и специалисти. Концертите, които децата са изнесли са почти 2000 – България, Япония, САЩ, цяла Европа, Азия. Много са престижните отличия, които са белязали успешните пет десетилетия на състава и неговия основател и диригент. "Най-голямата награда за мен е да дирижирам юбилейния концерт на хора, на който съм посветил живота си." – казва маестро Недялков. В края на март и началото на април ДРХ ще отбележи рождения си ден с два големи концерта.
По публикацията работи: Албена Безовска


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

"Аз и ти" - Дует Мания

Дует Мания е тук с нова песен, този път в сътрудничество с Диян Савов - DJ Dian Solo. Даниела Петкова и Юлия Димитрова са две сестри, израснали в семейство на музиканти. От малки се насочват по пътя на музиката, като Даниела свири и на саксофон. От..

публикувано на 21.04.24 в 10:15

Песента свързва младата Виктория Асенова с автори на хитове в Италия

Когато човек открие таланта в себе си, нищо не е в състояние да го спре да се развива и да върви по пътя на мечтите. Дарба да пее и да се изявява на сцената притежава младата изпълнителка Виктория Асенова. Тя е започнала да се занимава с музика още в..

публикувано на 20.04.24 в 07:05

"Любовта" – нов сингъл от група Фанданго

Група Фанданго представя "Любовта" – нов сингъл от наскоро издадения албум "Като птиците". Това е една от последно записаните за албума песни. Автор на музиката и текста е фронтменът на Фанданго – Христо Стефанов, аранжиментът е на цялата група...

публикувано на 19.04.24 в 10:15