Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Започна Великденският музикален фестивал – Варна 2010

Снимка: Архив
Станал вече традиционен за община Варна, Великденският музикален фестивал се провежда за 11-и път от 5 март до 1 април. Оперно-филхармоничното дружество на града, с медийното партньорство на БНР – Радио Варна, представят богата програма за ценителите на музиката.

Фестивалът поставя няколко акцента върху годишнини от рождението на известни композитори, привлича с концерти в различни жанрове и премиери, както и с гостуването на интересни солисти и диригенти. Началото бе симфоничният концерт под диригентството на госта от Франция Амори дьо Клозел и солист Жени Захариева – пиано, а финалната проява е свързана с 200-годишнината от рождението на Роберт Шуман. По този повод почитателите на музиката ще чуят Концерт за пиано в ре минор (солист Тодор Петров) и Реквием за солисти, хор и оркестър – премиери за България.
Акцент в програмата на фестивала е и 170-годишнината от рождението на Чайковски. Тя се отбелязва с концерт на варненските филхармоници под ръководството на главния диригент Борислав Иванов. Солист е виртуозният български цигулар Марио Хосен. Роден Пловдив в семейство на музиканти, завършил Виенския университет по музика и сценични изкуства, той е солист с международна репутация. Притежава великолепен инструмент „Джан Батиста Гуаданини" от 1749 г., предоставен от Австрийската национална банка. Цигуларят, наричан българският Паганини, е посрещан с бурни аплодисменти в „Карнеги хол", Ню Йорк, „Концертхаус" – Виена, Зала „Виктория" – Женева, във Франция, Мексико, България, Китай, Япония...

По време на Великденския музикален фестивал любителите на оперното изкуство ще видят спектаклите на „Любовен еликсир” (Доницети), „Тоска” (Пучини), както и премиерния мюзикъл по АББА „Маmma mia” на Варненската детска опера. В „Любовен еликсир” публиката ще чуе талантливия баритон Иво Йорданов, носител на Първа награда от 63-ото издание на международния конкурс за млади оперни певци в Сполето, Италия. Той е на 28 години, когато печели оспорвания конкурс с голяма преднина пред съперниците си. Според регламента получава възможност за специализация в рамките на два сезона в Театро лирико спериментале „Адриано Белли” (Сполето), където работи с именити майстори на оперното изкуство като Ренато Брузон, Марко Боеми и др. В паузата на краткото си пребиваване в родния град той ще се представи за първи път на сцената на ОФД – Варна в партията на Белкоре.

Иво Йорданов е роден на 3 април през 1980 г. и е възпитаник на Националната музикална академия „Панчо Владигеров” в София. Освен наградата в Сполето той има редица български отличия и награда от конкурса „Певец на света” в Кардиф, Великобритания.
По публикацията работи: Валя Божилова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

"Любовта" – нов сингъл от група Фанданго

Група Фанданго представя "Любовта" – нов сингъл от наскоро издадения албум "Като птиците". Това е една от последно записаните за албума песни. Автор на музиката и текста е фронтменът на Фанданго – Христо Стефанов, аранжиментът е на цялата група...

публикувано на 19.04.24 в 10:15

Китаристът Ангел Демирев представя авторска музика на концерт в Пловдив

Ангел Демирев е китарист, в чиято музика се вплитат етно мотиви не само от България, не само от Балканите, а от много по-далечни страни и култури. Според него това е въпрос на търсене най-вече на душата, но и въпрос на комуникация с инструмента...

публикувано на 16.04.24 в 10:15
Снимка: facebook.com/FondaciataTheFondation

"Фондацията" с турне в САЩ и Канада

Българите в САЩ и Канада броят с нетърпение дните до турнето там на българската супергрупа "Фондация". Музикантите – Кирил Маричков, Иван Лечев, Дони, Славчо Николов и Венко Поромански, свирят заедно вече 11 години за радост на многобройните..

публикувано на 15.04.24 в 21:10