Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Медицински туризъм в България – как да съчетаем полезното с приятното

Славата на кюстендилските минерални води, познати още от древността, отдавна е надхвърлила пределите на България, привличайки ежегодно хиляди туристи. 
Снимка: архив

Здравословната почивка не е съвременно откритие. Още в древни времена хората са разбрали, че има някои места от днешните български земи, благословени с чист въздух и минерални води, които могат да лекуват както тялото, така и душата на човек. Балнеологията е може би най-древната част от медицината. Историци и археолози са доказали, че селищата от тракийската и римската епоха са създавани най-често около термалните извори. Така е възникнала и днешната столица София, с някогашно име Сердика. Старопланинският балнеоложки град Хисаря, посещаван непрекъснато от хора с бъбречни проблеми, е бил известен с лековитите си води още в древността, когато се е наричал Аугуста. Днес хиляди туристи посещават санаториумите и здравните му центрове, които предлагат, както професионално медицинско обслужване, така и възможност за възстановяване след тежки боледувания и бъбречни операции. Много от частните домове са превърнати в малки кокетни хотели, които са предпочитани от хора, избрали това място не толкова за лечение, колкото за спокойна почивка и откъсване от шума на големите курорти. Хисарската минерална вода отдавна е станала част от ежедневието на много хора, за които тя е заместител на лекарствата. Друго привлекателно място за здравен туризъм е българското Черноморие, където има чудесни възможности за спа и уелнес процедури в местните хотели. Най-популярното място за здравословен отдих на южното ни крайбрежие е Поморие. Климатът, водата, а най-вече близостта до един от морските символи на България – град Бургас, може да изкуши всеки, който се нуждае от предлаганите на място оздравителни дейности. Калолечение и парафинолечение, лечебна гимнастика и различни форми на кинезитерапия могат да бъдат последвани от приятни крайбрежни разходки или посещение на Бургас, градския му плаж или морската градина.

През последните години особена популярност придобиха санаториумите, предлагащи услуги, свързани с намаляване на наднорменото тегло. Прекомерното напълняване е не само естетически проблем, който може да се отрази и върху психиката на доста хора, но най-вече води до изключително тежки заболявания на сърцето, поява на диабет и други болести. Няколко географски точки от българското Черноморско крайбрежие и Родопите станаха модерни именно заради предлаганите там спа пакети и възможности за балнеолечение на конкурентни цени. Много от международните експертни проучвания напоследък показват, че здравният туризъм у нас има сериозни перспективи. Сред по-известните ни центрове с традиции в тази област са Велинград, Пампорово и Девин в Родопите, селищата Чифлик и Шипково в Стара планина, както и гр. Сандански и Кюстендил в Югозападна България. Впрочем Кюстендил, където през последните години бяха вложени сериозни инвестиции за построяването на нови спа хотели, е един от най-известните балнеокурорти в тази част на Европа. В градчето предстои изграждане на регионален здравен център. „Освен релаксация, в него хората ще получават най-точната диагноза за здравословните им проблеми и най-доброто предписание за тяхното лечението” – каза за Радио България кметът на града Петър Паунов.

„В Кюстендил имаме почти съвършеното съчетание от красивата природа с нейния чист въздух, лечебните свойства на минерална вода и възможностите за културен и исторически туризъм. Това място е населено вече осем хилядолетия. Минералната вода, която е с температура 73 градуса по Целзий и с високо съдържание на сяра, е възможно най-добрата на територията на страната ни. Тя оказва благоприятно влияние върху травматични и ревматични заболявания. Полезна е и при лечение на гинекологични заболявания като стерилитет, например. Пациентите с кожни проблеми намират при нас най-доброто лечение. Кюстендил е едно от малкото места, където може да се предложи калолечение, допълва кметът г-н Паунов. - Освен това имаме дългогодишни традиции в областта на калолечението. През последните четири десетилетия едни от най-редовните ни туристи са от скандинавските страни. Винаги са си тръгвали оттук с прекрасни впечатления. Намираме се в подножието на планината Осогово и нейния връх Руен, който е с над две хиляди метра надморска височина. Това пък е предимство за съчетание на здравния със ски туризма. Градът ни се слави с колоритните си празници и фестивали. Единствено в Кюстендил се чества посрещането на пролетта в края на март. Тогава градът и околните села се изпълват с настроение. Истинско вълшебство! Никъде няма да усетите пролетта така, както е в Кюстендил”.

По публикацията работи: Лина Иванова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Над ждрела, поля и реки – къде са най-красивите панорамни площадки в България?

Можете ли да опознаете България от птичи поглед, без помощта на дрон или на летателен апарат ? Отговорът е да, панорамните площадки са именно за това. Те са изградени високо в небето и разкриват спиращи дъха гледки към ждрела, заснежени върхове,..

публикувано на 24.04.24 в 13:15

Условията за планински туризъм не са добри

В планините няма добри условия за туризъм, съобщи Планинската спасителна служба. Температурите са около нулата, облачно е и вали слаб дъжд или сняг. Наблюдават се и заледявания, тъй като на много места все още снегът не се е разтопил. Видимостта..

публикувано на 20.04.24 в 10:13

Над 190 000 туристи са посетили Банско през зимния сезон

От началото на декември 2023г. до 15 април 2024г. пиринският курорт Банско е посетен от над 190 000 туристи от страната, от съседни балкански държави, от Европа и САЩ. Нощувките през сезона са над 656 000. Българските туристи са 163 250 с над 101..

публикувано на 17.04.24 в 13:15