Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Страстната седмица и Разпети петък

Снимка: Дарина Григорова

Заключителната седмица на Великия пост преди Възкресение свързваме с последните дни на Иисус Христос и неговите страдания на кръста. Наречени още Христови страсти, те дават и самото название на седмицата – Страстна, в която Спасителят преминава през болките и страданията на целия човешки род. По думите на отец Боян Саръев от храма “Успение Богородично”, гр. Кърджали те са свързани с изпълнението на неговата велика мисия – да ни изкупи чрез своята пречиста кръв от първородния грях, да ни приобщи отново към Бога Отец. “Според учените няма по-мъчителна смърт от тази на разпятие – казва свещеникът. – Затова някога по този начин в римската империя са разпъвали най-страшните разбойници. Осветен от Христовите страдания, кръстът от срамен факт се превръща в символ на спасението на човешкия род."

Освен символ на Христовите страдания, в своята същност Страстната седмица разкрива изключително богата християнска символика. Кои са тези важни за християнството събития?

“През тази седмица Христос установява светото тайнство Евхаристия (Причастие) – казва отец Саръев. – На тайната вечеря той благослови хляба и го раздаде на своите ученици с думите: “Яжте, това е Моето тяло, което за вас се преломява за опрощение на греховете!”. Той благославя и виното: „Тази чаша е новият завет в Моята кръв, правете това за мое възпоменание”. Към това причастие християните пристъпват с особено благоговение след пост и изповед. Това е изключително важно, защото чрез Светото Причастие ние не само общуваме духовно с нашия Спасител, но и телесно ставаме част от Него. На тази вечеря Христос уми нозете на своите ученици като показа изключителен пример на смирение и на отдаденост на човеците. С това той показа на всички нас как трябва да служим на ближните си. Иисус Христос е бил в човешко тяло, с присъщите му слабости. Познавал е до съвършенство човешката природа и е знаел, че в трудностите човек не би могъл да издържи до край. Знаейки какво го очаква, Христос се моли на Своя Отец да го отмине “чашата на страданието”, но със смирение допълва: “Нека бъде Твоята воля!” – това е височайши образец на жертвоготовност. Иисус е молил Бога, ако може да го отмине това тежко страдание, което е трудно поносимо за човешката му природа, но съзнавайки ясно своята велика мисия на Изкупител на човешкия род, доброволно се предава и отива на кръста.”

Понякога, притеснени и обезверени от струпалите се над главите ни нещастия, отчаяно се молим страданията да ни се разминат. Не са ли именно те, които ни правят по-силни и ни издигат до Бога?

“Да, разбира се. Страданията са като горчивото лекарство за тежкото заболяване. Те са като длетото и чука, с които скулпторът дълбае мрамора и от грубата каменна буца извайва изящна фигура. По същия начин и Господ дълбае в нашите души. Чрез страданията се усъвършенстваме като живи камъни в духовния храм, който Бог строи на небето. Това се постига именно чрез страданията, за да се издигнат хората. Духовният и телесен комфорт не водят до нравствено израстване. По време на земната си проповед Христос често повтаря "Син човеческий ще дойде да подири и спаси погиналото”. Той казва също, че здравите нямат нужда от лекар и че е дошъл да призове грешниците към покаяние. Великата и спасителна фундаментална същност на Христовото учение е Всеопрощението. Каквито и грехове да е извършил човек, след искрено и дълбоко покаяние Бог е склонен да прости на грешника. Един такъв пример е разбойникът, който е прикован до нашия Спасител. След като чува искрената му изповед, Христос го взима със себе си в Рая."

Според християнските традиции денят, в който Христос е прикован на кръста - Разпети петък, трябва да бъде почетен в строг пост, смирена молитва и размисъл. Това е денят за дълбоко покаяние и преклонение към жертвата на Спасителя. За първи път в историята на съвременна България този ден е обявен официално за неработен. В него вярващите ще могат спокойно да отидат на църква, да се помолят и да отдадат мислите си на покаянието, за да приемат достойно Господ в сърцата си. Какво е вашето послание към тях?

"Фактът, че държавата определи Разпети петък за почивен ден, й прави чест за това разбиране. Истински вярващите хора ще отбележат деня в пълен и строг пост, въздържание и размисъл за смисъла на Христовите страдания на кръста и Неговата смърт. За жалост по-голямата част от българския народ ще използва този ден за почивки, за ядене, пиене, веселие, без дори да си даде елементарна сметка за изкупителните страдания на нашия Спасител. Искам все пак да призова всеки един българин, независимо дали вярва, да се замисли, да отдели малко време и да отиде на църква. Да запали една свещ и да си зададе въпроса за смисъла на човешките страдания и саможертва. Нека да помисли не само за изкуплението на Христос, а за саможертвата изобщо. В нашата история, а и в тази на човечеството има много саможертви в името на човека и неговите идеали."

По публикацията работи: Дарина Григорова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

В България 26 март е Ден на Тракия

26 март е Денят на Тракия – така датата е вписана в официалния български календар през 2006 г., но се чества десетилетия назад във времето. На тази дата през 1913 г. българската армия покорява считаната тогава за "непревземаема" Одринска крепост...

публикувано на 26.03.24 в 13:10

Християнският Ден на майката е Благовещение

Всяка година, на 25 март, Църквата чества един от най-светлите си празници – Благовещение. Белязан от благата вест за непорочното зачатие, той олицетворява безкрайната Божия милост към хората и най-вече към жената – майка, благословена да носи новия..

публикувано на 25.03.24 в 04:30

Почетоха паметта на жертвите от концлагера в Ловеч

С шествие-поклонение и панихида за 35 път бе отдадена почит на жертвите в комунистическия концлагер „Слънчев бряг” край Ловеч. Шествието тръгна от центъра на града и стигна до каменната кариера, където от 1959 до 1962  г. е бил лагера. „Сърцата ни са..

публикувано на 23.03.24 в 16:58