Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Икономическата криза влияе върху отношението на българите към бежанците

\r\nСпоред 44% от сънародниците ни, бежанецът е принуден да напусне страната си поради опасност за живота му или за живота и сигурността на неговото семейство.
Снимка: Румяна Цветкова
Българското общество има много редки контакти с бежанците в страната, което води до слабо познаване на техните проблеми и формиране на определени негативни стереотипи. Това е един от основните изводи от представителното социологическо проучване, проведено в края на януари от агенция АФИС. То е част от информационната кампания на Държавната агенция за бежанците и агенция WEEKPRESS, която цели да повиши информираността на българското общество за хората, търсещи убежище у нас. Кампанията се съфинансира със средства от Европейския бежански фонд. Резултатите от изследването показват още, че българите правят разлика между бежанците и останалите имигранти у нас. Според 44 на сто от сънародниците ни основната разлика се корени в това, че бежанецът е принуден да напусне страната си, поради опасност за неговия живот или за живота и сигурността на неговото семейство. В същото време обаче всеки трети от анкетираните оценява мотивите за миграция като стремеж за заселване в страна с по-висок стандарт. Българите имат също силно завишена представа за броя на бежанците у нас.

„Бежанците представляват малка и затворена група, със сравнително ограничени контакти и тези редки контакти с българските граждани са предпоставка за изграждане на един донякъде митологизиран и имагинерен образ на бежанеца – обяснява социологът Стефан Георгиев от агенция АФИС. – Този образ се определя на базата на разкази на други хора, на близки, на слухове, медийни разкази, игрални и документални филми. По-голямата част от нашите съграждани мислят, че бежанците у нас идват от арабските страни и Близкия Изток, което всъщност не е толкова далеч от истината. На второ място проучването акцентира върху редица индикатори, които обрисуват нагласата на населението към бежанците на всекидневно ниво, имам предвид показатели като религиозност, стремеж към успех, почитане на традиции и т.н. 62% от българите смятат, че бежанците са в значителна част по-религиозни от нашите съграждани. Сред българското население съществува ясно изразена нагласа, че в повечето случаи бежанците имат многочислени семейства. Това е мнението на 72% от анкетираните. По отношение на индикатора стремеж към успех, проучването не успява да регистрира ясно изразена тенденция. Тук двете гранични мнения имат приблизително еднаква стойност, т.е. 30% от анкетираните смятат, че бежанците се стремят сравнително по-често към успех от българското население. На обратното мнение са около 29% от запитаните. Според близо половината от хората, бежанците са по-често почитащи традициите, отколкото нашите сънародници.”

В българското обществено съзнание намирането на работа, получаването на статут и документи и намирането на жилище са трите основни проблеми, пред които се изправят бежанците у нас.

„Над 2/3 от хората приемат, че трябва да се помага на всеки, който е изпаднал в беда, включително, ако е бежанец от друга страна – казва социологът. – На обратното мнение са едва 7% от анкетираните. Това са главно мъже, трудово заети работници и хора с малко под средните доходи. Главният им довод е, че всички бежанци са икономически емигранти, представящи се като преследвани, за да получат закрила от нашата държава. Опасенията според нас в тази сфера са свързани с конкуренцията за работни места и за ползване на социалните фондове. Сред анкетираните се регистрира умерено положителни реакции към мерки, които могат да облекчат установяването на бежанците в страната или безпроблемното им сливане със социалната среда. 46% са съгласни, че трябва да се разбие бариерата в общуването с такива хора и те да бъдат интегрирани по-успешно. Преобладава и одобрение към една конкретна хипотетична мярка, а именно доброволци да се ангажират с подпомагане на бежанците да излязат от изолацията, в която първоначално са попаднали у нас. Основният извод е, че влиянието на икономическата криза задава по-големи страхове, свързани със социалната сигурност на българските граждани, което засилва и негативната нагласа на нашите сънародници спрямо бежанците.”
По публикацията работи: Румяна Цветкова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Жълт код за опасни валежи в 11 области на страната и София

В четвъртък , 25 април, през страната ще премине студен атмосферен фронт. Ще вали и прегърми над цяла България. Има условия за градушки. Минималните температури ще са между 7 и 12°, в София 7°. Максималните температури ще са от 10-13° на запад, до..

публикувано на 24.04.24 в 19:14

България днес - 24 април 2024 г.

За силата да намерим себе си – в България или в чужбина –  говорим в "България днес" на 24 април. За ятото на белите лястовици – млади българи, които намират пристан близо до географския център на страната ни – разказва репортаж от Габрово. Мая Кефалова..

публикувано на 24.04.24 в 19:00

Празничните събития за Деня на храбростта в гарнизоните в страната

Военнослужещи от различни гарнизони на страната ще проведат празнични събития на 25, 26, 29, 30 април и 2 май по повод предстоящия 6 май – Ден на храбростта и празник на Българската армия. Гражданите ще могат да се запознаят с техниката и..

публикувано на 24.04.24 в 18:38