Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

По следите на историята в Златоград и околностите

В старата част на града се намира т.нар. Етнографски комплекс, който предлага романтична разходка в миналото.
Снимка: Венета Николова
Златоград – най-южният град на България е една от най-успешните ни дестинации за културен туризъм. С откриването на новия контролно-пропускателен пункт със съседна Гърция през тази зима отстоящото на няколко километра от границата градче буквално се изпълни с десетки хиляди туристи. А през уикендите и празничните дни местните хотели и къщи за гости едва смогват да поберат желаещите да посетят този дивен край от Родопите. Съхранил старинния си архитектурен облик, Златоград очарова посетителите със занаятчийските си улички, непокътнатата природа, вкусната родопска кухня и гостоприемството на родопчани.
Над 300 възстановени възрожденски къщи оформят архитектурния облик на града.

Местните предприемачи отчитат значителен ръст на туристите, при това много преди откриването на новия КПП. Според тях през последните 2-3 години интересът към приютеното в прегръдките на планината селище значително е нараснал. Хората го посещават най-вече заради красивата възрожденска архитектура. Над 300 възстановени възрожденски къщи оформят архитектурния облик на града. Повечето от тях са разположени в старата му част, където се намира т.нар. Етнографски ареален комплекс. Може с дни да се разхождате по калдъръмените му улици, с подредените край тях занаятчийски работилници и да наблюдавате как сръчни майстори използват стари технологии, за да създадат истински произведения на изкуството.

Можете да посетите занаятчийските работилнички или Етнографския музей на Златоград, за да се запознаете с практикуваните стари занаяти.

В местните кафеджийници ще опитате турско кафе на пясък, в механите ще ви гостят с вкусни родопски гозби, а в малките хотели в старинен стил ще се радвате на всички съвременни удобства. Сред забележителностите на Златоград е и църквата „Успение Богородично” от 1834 г. – най-старият християнски храм, построен по време на Османското владичество на територията на Родопите. Всяка година родопското градче посреща около 100 хиляди гости. Много от тях пристигат, за да се запознаят с историята на основаното още през средновековието селище. В туристическите им маршрути се вписват и останките от древни светилища и гробници, осеяли околностите на Златоград. За тях научаваме от археолога Николай Овчаров:

„В този район ще откриете последните скални светилища в планината, а те са много интересни като например фалическите светилища край с. Бенковски, които датират от късната бронзова и ранно желязната епоха /ІІ– І хилядолетие пр. Хр./ Там се намират и уникални скални гробници, които са маркирани и включени в т.нар. археологически пътеки. В околностите на града има и великолепни християнски манастири, които ни предстои да проучваме през следващите години. Очакваме сред тях да открием и един средновековен епископски център. В района на Златоград ще попаднете и на едно уникално древно светилище, което, така да се каже, не е изваяно от човешка ръка. Става дума за тракийското светилище „Белото камене”, както го наричат в този край. Представлява един скален конус, изваян от природата, който се извисява над околните девствени гори. Просто планината отвсякъде го обхваща в гигантски кръг. Вероятно това може да е се окаже най-ранното светилище на тракийското племе беси по родопските земи. Днес това място оказва особено въздействие върху посетителите!”

Околностите на Златоград предоставят чудесни възможности за опознавателни маршрути по следите на древните светилища, както и за пешеходни турове сред дивата природа.

Работещите в бранша прогнозират, че през летните месеци спокойното планинско градче ще набъбне с рекорден брой туристи. С откриването на новия КПП с Гърция отстоящото на петдесетина километра Бяло море е вече „на една ръка разстояние”. В градчето се очакват и много чуждестранни туристи, привлечени от мистичния чар на Родопите – планина, белязана от хилядолетна история и колорита на местния фолклор и традиции.

По публикацията работи: Венета Николова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Над 190 000 туристи са посетили Банско през зимния сезон

От началото на декември 2023г. до 15 април 2024г. пиринският курорт Банско е посетен от над 190 000 туристи от страната, от съседни балкански държави, от Европа и САЩ. Нощувките през сезона са над 656 000. Българските туристи са 163 250 с над 101..

публикувано на 17.04.24 в 13:15

София Ленд приютява 7-ото издание на Camping and Caravaning Expo 2024

Най-голямото специализирано изложение за къмпинг туризъм, водни спортове и свободно време на открито се завръща за седми пореден път и то на нова локация - София Ленд . За да приюти събитието, бившият столичен лунапарк отваря врати за първи път, след..

публикувано на 12.04.24 в 05:50
Експонати в сбирката на местното читалище

За добруджанското село Гарван, старата мелница и кои са гребенците

Първото нещо, което прави впечатление в село Гарван са красивите и много добре поддържани къщи в типичния местен добруджански стил. Селото се намира в сърцето на "Житницата на България" недалеч от град Силистра и наброява не повече от 300..

публикувано на 11.04.24 в 10:50