Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Английски предприемачи развиват зелен туризъм в България

Много туристи предпочитат да опънат палатката си в някой нашенски къмпинг, за да са по-близо до природата.
Снимка: Венета Николова
Истинските ценители на природата предпочитат да отдъхват „на зелено” под звездите. За тях хотелските удобствата са излишни, а всеки повод да избягат от напрегнатото градско ежедневие е добре дошъл. Дойде ли време за почивка, тези туристи грабват палатката и спалния чувал и се насочват към някой къмпинг на брега на морето или сред гънките на планината. В България обаче добрите къмпинги, отговарящи на съвременните стандарти, се броят на пръсти. А иначе страната ни има всички шансове да се превърне в рай за къмпингуващите, убедени са семейство Ник и Ники Кинсън от Великобритания – собственици на малък къмпинг край Велико Търново.

Според Ники и Ник Кинсън България е като Великобритания преди 30 години – храната е прясна, сезонна и екологично чиста, природата е запазила непокътнатата си красота, а нощно време небето е обсипано с ярки звезди!
В миналото България разполагаше с чудесни къмпинги, разположени в най-дивите кътчета на природата, а в тях годишно отдъхваха десетки хиляди наши сънародници и гости от бившия социалистически блок. Достатъчно беше да разгърнеш картата на България и да си набележиш някое живописно кътче или природна забележителност – обикновено наблизо имаше добре поддържан къмпинг, в който да паркираш караваната си или да опънеш палатка и да се наслаждаваш на песента на птиците. Годините на преход обаче се отразиха пагубно върху къмпинг туризма. На мястото на тези зелени оазиси на спокойствието буквално за броени дни „поникнаха” луксозни хотелски комплекси, вилни селища, ски съоръжения и пр. Заради безкрайните съдебни спорове, свързани с реституцията на земите, десетки къмпинги из цялата страна са безстопанствени, а разбитите им бунгала навяват носталгия по времената, когато в тях е царяло радостно оживление. Въпреки това, ако човек се „поразтърси” из интернет или разпита свои познати, ще открие приятни местенца за къмпингуване с всички съвременни удобства. Любопитното е, че тази ниша в туристическото ни предлагане се запълва много успешно от чуждестранни предприемачи, които стопанисват някои от най-хубавите ни къмпинги. Като например семейство Ники и Ник Кинсън от Великобритания – собственици на малък къмпинг край великотърновското село Драгижево. Ники си спомня първите си впечатления от България. Годината е 2005-а.
Къмпингът край с. Драгижево е отворен целогодишно и посреща предимно пътешественици от чужбина.
”По време на медения ни месец прекосихме цяла Европа с нашата каравана и пристигнахме в България. Останахме изумени от красотата й, от хората, храната, от фантастичните й пейзажи… Но къмпингите определено не бяха на ниво! След като се поизмъчихме от липсата на удобства, решихме да изградим един хубав къмпинг у вас. Впоследствие посетихме 17 държави, за да проучим най-добрите практики и да ги приложим тук на място.”

Две години по-късно, след поредица от административни перипетии започват изграждането на своя къмпинг. Семейство Кинсън са запалени природолюбители, затова опазването на околната среда е сред основните им грижи. Топлата вода и токът в обекта се осигуряват от слънчеви панели, използват се соларни лампи и осветление с фотоклетки, а отходните води се пречистват чрез нестандартна пречиствателна система на основата на естествени биологични процеси. Не случайно къмпингът бе удостоен с марката за качество „Зелена къща”, присъждана от Българската асоциация за алтернативен туризъм за добри практики в туризма. Стриктното придържане към европейските стандарти за екосъобразност се оценява и от самите къмпингуващи. В повечето случаи става дума за богати туристи, които могат да си позволят луксозни почивки в най-екзотичните кътчета на планетата, но предпочитат да паркират караваната си в някой нашенски къмпинг, за да са по-близо до природата. „Пристигат хора от цял свят, включително и околосветски пътешественици от Австралия, Нова Зеландия и др., а ние се стараем да разнообразим престоя им тук и да ги запознаем с вашата страна” – казва Ник Кинсън и добавя:

Гостите на къмпинга посещават близкия старопрестолен град Велико Търново, заедно с историческия му хълм Царевец.
„В България можеш да правиш най-различни неща, това е страна с богата култура и история. Има какво да се види, природата е хубава. Освен това е все още непозната сред любителите на къмпинг почивките. Нашите клиенти споделят, че са били приятно изненадани от България. Те харесват българите, намират ги за сърдечни и общителни. По принцип повечето къмпингуващи имат напрегнати професии и когато дойдат, се радват на тишината и на неформалната атмосфера. Обичат да отдъхват с книжка в ръка или да седнат на бара на питие или вкусно ястие. Но също така обичат да обиколят наоколо. Посещават Велико Търново, музеите на града, близките манастири. Проявяват интерес и към условията за велотурове, скално катерене и др. Предлагаме им възможности за еднодневни излети до близките забележителности.”

Стопаните на къмпинга ще ви нагостят с вкусна, домашно приготвена храна с екологично чисти продукти от местни производители. Това лято в къмпинга ще се организират и курсове по българско грънчарство. Сред предлаганите атракции ще бъдат и разходките с конска каручка до близките селца. Идеята на семейство Кинсън е да предложат на клиентите си неповторимо преживяване сред красивата природа на България.

Снимки: Венета Николова

Още от категорията

Фестивал на зелениката събира туристи от цялата страна в Странджа

17-то издание на Фестивала на зелениката се провежда този уикенд в местността „Тулпан” край малкотърновското село Заберново. Всяка година празникът е на различно място в Странджа, но винаги е през месец май, когато цъфти зелениката,..

публикувано на 15.05.21 в 09:50

Слънчев бряг открива сезона на 1 юни

Най-големият ни черноморски курорт ще открие летния сезон с обновена инфраструктура и с ваксиниран персонал. Все още на места  текат довършителни дейности по подмяна на настилката на част от централната алея и във вътрешността на комплекса,..

публикувано на 14.05.21 в 13:07

Възход на къмпинг туризма във време на пандемия

Над 80 къмпинга на море, планина и езера, край села и исторически градове се радват на небивал наплив през последната година на епидемични рестрикции . Това констатират работещите в бранша в навечерието на Третото издание на „ Къмпинг и..

публикувано на 14.05.21 в 11:19