Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Курортът Албена ще привлича туристи с промоционални пакети

В момента широката плажна ивица на Албена пустее в очакване на първия прилив на туристи.
Снимка: Венета Николова

Въпреки първите плахи признаци на оживление в туризма, работещите в бранша се готвят за труден летен сезон. Все още никой не се наема да прогнозира как ще протече лято 2010, но едно е сигурно – ще оцелее този, който предложи най-конкурентните пакети за почивка. Голяма част от курортите ни свалиха драстично цените още през миналото лято, когато за пръв път от години българското Черноморие отчете тревожен отлив на туристи. Сега морските ни комплекси залагат най-вече на по-качественото обслужване и безплатните екстри. В неумолимата битка за клиента се включи и Албена на Северното ни крайбрежие. Един от най-зелените ни морски курорти вече атакува пазара със значителни намаления при ранните записвания и изгодни all inclusive пакети, целящи да привлекат вниманието на колебаещите се.

Това лято курортът Албена ще привлича туристи със значителни намаления при ранните записвания и с изгодни all inclusive пакети.

Най-нетърпеливите гости за сезона вече се разхождат по пустеещата плажна ивица на Албена, радвайки се на пролетното слънце и на здравословния морски полъх. Това необичайно спокойствие обаче няма да продължи дълго, защото от ръководството на комплекса очакват първия прилив на курортисти още през май. Съдейки по предварителните записвания, в близките месеци в Албена ще отдъхват десетки хиляди българи заедно с гости от Румъния, Германия, Франция, Великобритания, Русия... Комплексът разполага с 40 хотела с различни категории, спортни площадки, спа центрове, безброй заведения, нощни клубове и др. Но най-важното му предимство е, че за разлика от останалите ни крайбрежни курорти, Албена успя да съхрани някогашния си чар на потънал в зеленина семеен курорт. Повече от половината от територията му е покрита с растителност, а сигурността на летовниците се гарантира от собствена охрана. Очакванията за този сезон са за 5 до 8 процента ръст в нощувките спрямо 2009 г. година. За целта Албена разчита и на промоциите, свързани с ранните записвания. Всеки български или чуждестранен турист, който си направи резервация до края на април, получава 25 процента отстъпка от цената на пакета. Новото тази година е, че към всяка хотелска стая ще има причислени безплатен чадър и два шезлонга, а децата до 12 години ще отдъхват безплатно. Освен това цените в местните ресторанти и нощни клубове ще бъдат намалени до 30 на сто. „По този начин гостите ще имат стимул да посещават заведенията и да харчат пари извън техните all inclusive пакети” – каза Христо Пенев, един от зам.-директорите на Албена. Какви са очакванията за предстоящия летен сезон?

На територията на Албена се намира и природният резерват Балтата, съхраняващ естествена крайречна гора от лонгозен тип.

„Очакванията ни са, че сезон 2010 ще бъде малко по-добър от миналогодишния. За да привлече нови гости, Албена стартира с едни много ниски цени за ранни резервации. Прави впечатление, че записванията на немските гости са се увеличили спрямо 2009 г., което ни дава основание за оптимизъм. Разчитаме много и на румънските туристи, които харесват курорта. Заедно с тях това лято тук ще почиват и много скандинавци, французи, белгийци...”

Най-новият хотел в курорта е с 5 звезди и предоставя VIP обслужване на многобройните си гости.

Подобно на останалите ни курорти, Албена разчита много на българските летовници, за да запълни базата си. През 2009 г. в комплекса са отдъхвали 60 хиляди българи. „Албена е хит на българския пазар. В сравнение с миналата пролет имаме 30 на сто ръст в записванията, затова в разгара на сезона всяка седмица ще осигуряваме специален транспорт от София до курорта за туристите, направили си резервации чрез нас.” – казва Олег Маджаров – управител на туроператорска фирма. Според него културата на потребителите се променя и изборът за почивка вече не се прави в последния момент, а месеци по-рано. Така цената за хотел на първа линия излиза същата като тази за отдалечен от морето хотел, резервиран обаче в началото на летния сезон. Залагайки на добър маркетинг и ниски цени, българските курорти се готвят да посрещнат предизвикателствата на новия сезон, съзнавайки, че ще успее този, който спечели доверието на клиента.

Снимки: Венета Николова

По публикацията работи: Венета Николова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Над ждрела, поля и реки – къде са най-красивите панорамни площадки в България?

Можете ли да опознаете България от птичи поглед, без помощта на дрон или на летателен апарат ? Отговорът е да, панорамните площадки са именно за това. Те са изградени високо в небето и разкриват спиращи дъха гледки към ждрела, заснежени върхове,..

публикувано на 24.04.24 в 13:15

Условията за планински туризъм не са добри

В планините няма добри условия за туризъм, съобщи Планинската спасителна служба. Температурите са около нулата, облачно е и вали слаб дъжд или сняг. Наблюдават се и заледявания, тъй като на много места все още снегът не се е разтопил. Видимостта..

публикувано на 20.04.24 в 10:13

Над 190 000 туристи са посетили Банско през зимния сезон

От началото на декември 2023г. до 15 април 2024г. пиринският курорт Банско е посетен от над 190 000 туристи от страната, от съседни балкански държави, от Европа и САЩ. Нощувките през сезона са над 656 000. Българските туристи са 163 250 с над 101..

публикувано на 17.04.24 в 13:15