Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

През 2010 г. се очаква 5 процентов ръст в българския туризъм

Според чуждестранни експери в бранша България е сравнително непозната дестинация, която буди интерес сред туристите и за разлика от много други държави, които вече са реализирали целия си потенциал, българския туризъм има все още възможности за растеж.
Снимка: Венета Николова

След безпрецедентно тежката за туризма 2009 г. отрасълът започва постепенно да се съвзема в световен мащаб. България не прави изключение в това отношение, а прогнозите за 2010 са за 5 процента ръст, който е малко над средния, прогнозиран за Европа. Това стана ясно на откритата в София сесия на Комисията за Европа към Световната организация по туризъм /СОТ/. Българските и чуждестранните участници в двудневната среща обсъдиха отражението на световната криза върху туризма и начините за излизане от тежкото положение.

Експерти от СОТ обсъдиха с българските си колеги необходимостта от създаване на национална организация с участието на държавата и браншовите съюзи, която да взема решения за рекламирането на българския туризъм. Предстои и въвеждането на т.нар. „сателитна сметка”. Това е единна система, възприета от много държави по света, която проследява по електронен път всичко, случващо се в бранша – брой на хотелите и нощувките, туристите, разходите им по време на престоя и пр. „ Ние бихме искали да подкрепим българския туризъм с нашия опит, затова обсъдихме практическите мерки, които трябва да бъдат предприети” – каза ген. секретар на СОТ – Талеб Рифай. Според него след трудната за отрасъла 2009 г., вече се задава светлина в тунела, която не може да бъде помрачена дори от щетите, причинени от въздушната блокада над Европа в средата на април. Над 1,5 млрд. евро са загубите за световната туристическа индустрия, причинени от исландския облак – сочат предварителни данни на СОТ. „Този тежък финансов удар обаче няма да се отрази върху годишния ръст в сектора” – каза Талеб Рифай и добави:

„За да добием ясна представа за положението в България, ще трябва да се запознаем с това как светът и най-вече Европа бе засегната от всичко това. 2009-а бе една от най-тежките години на световната туристическа индустрия. За пръв път от 30 години след десетилетия на растеж туристическата индустрия в световен план спадна с 4 процента. Особено сериозно бе засегната Европа, в т.ч. и България, както и средиземноморските държави, които пострадаха най-много. Спадът в целия регион стигна до 5 процента, а в някои държави буквално се срина до 10-12 на сто. От края на миналата година обаче наблюдаваме обрат в тази тенденция. А през трите месеци на 2010 вече има явно подобрение. Става дума за първите признаци на един устойчив растеж в сектора. Така че Европа започва да се съвзема от шока и вече бележи среден растеж от 3 процента, съдейки по данните от първите три месеца на 2010 г.”

От Министерството на икономиката, енергетиката и туризма очакват 5 процента ръст в бранша през 2010. Разчита се най-вече на туристите от традиционни за страната ни пазари като Германия, Централна Европа, Русия и съседните балкански държави. Според чуждестранните наблюдатели тази оптимистична прогноза всъщност е напълно реална, той като България е сравнително непозната дестинация, която буди интерес сред туристите и за разлика от много други държави, които вече са реализирали целия си потенциал, българския туризъм има все още възможности за растеж.

„В България през изминалата година кризата се почувства основно в показател приходи – каза Трайчо Трайков – министър на икономиката, енергетиката и туризма. - Туристите са останали почти на същото ниво, но приходите по последни данни са намалели с 5,6 процента. Проблемът е, че туристите идват за по-малко дни или избират по-евтини оферти, а тези, които предоставят услуги, правят по-големи отстъпки. Това са все тенденции, които се отразяват неблагоприятно на отрасъла. Но за 2010 вече имаме по-обнадеждаващи прогнози. От една страна нарастването на значението на записванията last minute вероятно ще наклони везните в полза на известен туристически растеж. В същото време имаме вече и примери от някои морски курорти, където ранните записвания бележат ръст от 25 на сто спрямо 2010 г.”

Снимки: Венета Николова

По публикацията работи: Венета Николова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Нова снежна покривка на Пампорово

В края на зимния сезон любителите на ските могат да се възползват от новата 20-сантиметрова снежна покрива на Пампорово в Родопите. На тяхно разположение са дванайсет писти, а лифт картите са на промоционални цени. Ски сезонът ще продължи минимум до 7..

публикувано на 09.03.24 в 10:11

Ски спускане с носии и знамена в курорта Пампорово

За поредна година на 3 март в курорта Пампорово в Родопите ще се проведе най-голямото и патриотично ски спускане. Участниците ще са облечени в народни носии, ще се веят български трибагреници, съобщава БНР Кърджали. Събирането на..

публикувано на 03.03.24 в 06:10

Вижте кои исторически места да посетите навръх Националния празник на България

Над 6 хиляди българи ще се изкачат на паметния връх Шипка на 3 март, за да отдадат почит на загиналите за свободата на България. Други 25 хиляди наши сънародници пък ще използват почивните дни покрай Националния празник – 3 март , за да посетят..

публикувано на 02.03.24 в 05:30