Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Новият туристически символ на София

Макет, представящ архитектурното разположение на православната черква Света Неделя, католическата катедрала Свети Йосиф, синагогата и джамията, съградени само на един хвърлей разстояние една от друга.
Снимка: Мария Димитрова
“София – мъдростта в действие” – такова е посланието на новия символ на българската столица. Той ще обединява духовната мъдрост на три религии – християнството, юдаизма и исляма, изповядвани в четирите храма в центъра на София. Православната черква Света Неделя, католическата катедрала Свети Йосиф, синагогата и джамията са съградени само на един хвърлей разстояние една от друга. Обединени в новия символ те ще изразяват спецификата на столицата ни като модел на религиозна толерантност. За целта на четирите храма ще бъде направен макет, който ще бъде разположен в подлеза между Президентството и Министерския съвет като част от античния културен проект "Сердика".

"В превод от гръцки София означава мъдрост", каза при представянето на проекта неговият автор Съни Сънински и допълни:

“Посланията, които носи, със сигурност са много повече от тези, които ние си представяме. Макетната експозиция ще включва интерактивна звукова система, осветителна система, наблюдателна площадка, покриваща конструкция и зрителна зала. Макетът ще обхваща основно четирите храма в мащаб 1:25 (малко повече от 1 кв. метър за всяка сграда), а всички останали сгради в центъра ще бъдат само маркирани, за да се наблегне на самите храмове. Цялата инсталация ще бъде разположена на около 100 кв. метра. Сградите около храмовете сме ги маркирали в сиво, докато храмовете са в бяло, за да изпъква и тяхната функция. Покриващата конструкция ще представлява стъклена витрина от подсилено стъкло. В основата на постамента ще има четири телефонни слушалки и информационни табла за всеки един храм. Така посетителите и зрителите ще могат да избират една от опциите, за да чуят информация за всеки един храм поотделно на пет различни езика. Ще могат да чуят и част от службата, която се отслужва вътре. Информацията ще бъде представена на български, френски, немски, английски и руски език.”

Няколко променящи се светлинни програми ще оформят специална осветителна система, за да могат да бъдат показвани различните перспективи на храмовете. Чрез осветлението ще се създава усещане за промяна на обектите в различни часове от денонощието. На стъпалата, които водят към площадката за наблюдение на макета, ще бъдат изписани думите: благородство, толерантност, търпение, диалог, знание. Те ще водят до далекоглед, монтиран в самата среда на площадката. Чрез него ще може да се види надписът, изписан в сърцевината на макета с много малки букви: “София – мъдрост в действие”. “Проектът ще даде възможност на хората да разберат, че в радиус от един километър се намират символите на няколко различни религии, каза кметът на София Йорданка Фандъкова:

“Когато Съни Сънински сподели тази своя идея, аз реагирах много положително – каза тя. - Проектът напълно съвпада с приоритетите и целите, които сме си поставили за представянето на София и за превръщането й в интересна туристическа дестинация и в център за културен туризъм. София има потенциал за това. Аз лично следя и разкопките в центъра на града и възстановяването на някои сгради. Нашата задача е да покажем потенциала на София. Тя го има и е един от най-привлекателните, най-древните европейски градове. Затова проектът е насочен именно в тази посока – да покажем това, което са ни оставили нашите предшественици. София е символ на религиозна и етническа толерантност и това е заложено в стратегията за развитието й като туристическа дестинация. Това е начинът да го покажем на повече хора, а и начин да бъдат обучавани и възпитавани децата и младите хора на София.”

В заключение Йорданка Фандъкова изрази надежда проектът да бъде завършен за 132 годишнината на столицата.
По публикацията работи: Дарина Григорова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Снимка: архив на Николета и Уриел Зунино

Горски сватби, мусака по аржентински, походи за билки … по-различната хижа на Николета и Уриел

Хижата с най-вкусната храна, най-младите хижари и най-нестандартните преживявания се намира в Родопите и носи приказното име "Момчил юнак". Допреди време базата, собственост на Община Смолян, пустееше. Но Николета и Уриел Зунино пристигат, запретват..

публикувано на 11.03.24 в 10:45

Нова снежна покривка на Пампорово

В края на зимния сезон любителите на ските могат да се възползват от новата 20-сантиметрова снежна покрива на Пампорово в Родопите. На тяхно разположение са дванайсет писти, а лифт картите са на промоционални цени. Ски сезонът ще продължи минимум до 7..

публикувано на 09.03.24 в 10:11

Ски спускане с носии и знамена в курорта Пампорово

За поредна година на 3 март в курорта Пампорово в Родопите ще се проведе най-голямото и патриотично ски спускане. Участниците ще са облечени в народни носии, ще се веят български трибагреници, съобщава БНР Кърджали. Събирането на..

публикувано на 03.03.24 в 06:10