Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Меглена Кунева: „Обединена Европа не е просто една организация на държави, а това е мечта за мнозина”

Снимка: БГНЕС
„Европа няма да бъде изградена изведнъж или според един единствен план. Тя ще бъде изградена чрез конкретни постижения, които създават на първо място солидарност”. С тези думи на 9 май 1950 г. френският министър на външните работи Робер Шуман обявява плана за създаването на Европейска общност за въглища и стомана между Франция и Германия.
Каква е Европа след 60 години? Заслужено право да отговори има първият български еврокомисар Меглена Кунева, обявена през 2008-а за „Европеец на годината” в класацията на „European Voice” и „Комисар на годината”от списание „European Agenda”.

„Вероятно всеки има отговор на този въпрос. Това, за което са мечтали големите умове на обединена Европа като Робер Шуман, Конрад Аденауер, Жан Моне, това за тях е една голяма част от сбъднатите им мечти. От гледна точка на днешното поколение, което не помни Втората световна война, което не знае през какво е минала Европа до степен на лично усещане, а виждат това, което е в момента около нас – мира, просперитета на Европа, има и своите недоволства. Вероятно младите хора искат да видят една по-модерна Европа, с повече високи технологии, която е безспорно първа в света. Това е процесът, с който се конкурираме, и сигурно техните мечти все още не са се изпълнили. Но това е хубаво. Всеки може да направи така, че да види през Европа, през националната си държава и своята изпълнена мечта.”

Меглена Кунева водеше преговорния процес на България към ЕС. От позицията на времето, успяхме ли да променим мнението на европейците за нас? И защото последните години преминаха в изпълнение на критерии, препоръки и коригиране на критики от ЕС, какво свършихме?

„За всички е така, не само за нас, българите. Ние обръщаме повече внимание на проблемите и това вероятно е нормално. Когато говорим за управление, проблемите са тези, които трябва да се решават. Има и много неща, които вървят така както трябва в България, защото страната вече е част от този Европейски съюз. Девети май е състояние на ума, не просто дата. Както и обединена Европа не е просто една организация на държави, а това е мечта за мнозина. Нека да се върнем малко към културата, към духовното. Какво се случи в България за последните години? Случи се това, че български филми, български книги печелят награди. Колко пъти сме можели да прочетем това, което днес можем да прочетем? Все повече пространството на нашия интерес, на нашите знания, на нашия ум има възможност да се разшири. Казвам има възможност, защото всъщност това е нашата задача.”

Как да отговорим на критиките, че България не е била подготвена за членството си в ЕС, че не сме си променили мисленето?

„Ако сравним нацията с човека, може ли да се каже, че когато завършим университет или училище, сме подготвени за работата, която ще вършим, или за живота който ни очаква? Има страни, които са с различна степен на подготовка. Едно е страна, която е била с функционираща пазарна икономика, да влезе в ЕС, друго е страна като нашата. Пътят на България към ЕС не е този, който е пътят на Дания или Испания. Членството ни в ЕС до голяма степен беше и политически акт, с който убедихме нашите партньори, че ние имаме онзи фундамент, върху който оттук нататък, с тяхна помощ, можем да градим. Очевидно има неща, които още не сме усвоили, които не са ни станали присъщи, но ако бяхме извън ЕС, щяха да са ни все по-малко присъщи.”
По публикацията работи: Илиана Райчева


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Жълт код за опасни валежи в 11 области на страната и София

В четвъртък , 25 април, през страната ще премине студен атмосферен фронт. Ще вали и прегърми над цяла България. Има условия за градушки. Минималните температури ще са между 7 и 12°, в София 7°. Максималните температури ще са от 10-13° на запад, до..

публикувано на 24.04.24 в 19:14

България днес - 24 април 2024 г.

За силата да намерим себе си – в България или в чужбина –  говорим в "България днес" на 24 април. За ятото на белите лястовици – млади българи, които намират пристан близо до географския център на страната ни – разказва репортаж от Габрово. Мая Кефалова..

публикувано на 24.04.24 в 19:00

Празничните събития за Деня на храбростта в гарнизоните в страната

Военнослужещи от различни гарнизони на страната ще проведат празнични събития на 25, 26, 29, 30 април и 2 май по повод предстоящия 6 май – Ден на храбростта и празник на Българската армия. Гражданите ще могат да се запознаят с техниката и..

публикувано на 24.04.24 в 18:38