Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

България ще отбележи Деня на Европа с богата програма и атракции в цялата страна

Тържествата по случай Деня на Европа в София започват още днес /5 май/ с изложбата „50 години Европарламент”, разказваща историята на тази европейска институция.
Снимка: архив

България ще отбележи Деня на Европа – 9 май с богата четиридневна програма и атракции в столицата и страната. Тържествата са организирани от Представителството на ЕК и Информационното бюро на ЕП в София. Решението да се чества 9 май като празник на Европа е взето през 1985 г. от лидерите на ЕС, защото на този ден преди 60 години е направена първата стъпка към създаването на ЕС. България взема решението да чества Деня на Европа през 2005 г. В програмата за отбелязването му тази година са включени редица изложби, концерти, забави с танци и музика от страните от ЕС, викторини, представления за деца, хепънинги, еко-походи, спортни игри, демонстрации на традиционни ястия и други. Сред любопитните прояви е организирането на 6 информационни пункта в София, чиято цел е по забавен и достъпен начин да обясняснят какво прави Европа за своите граждани, посочи ръководителя на Представителството на ЕК в България Зинаида Златанова:

„Интересното в тези информационни центрове е, че имат импровизирани урни за гласуване. Там всеки един гражданин може да даде своя глас като отговори на въпроса коя е най-важната задача на ЕС през 2010 г. – поясни тя. - Ние предлагаме 3 избора за отговор – съживяване на икономиката на Европа, решаване на проблема с бедността и социалното изключване и по-голямо участие на гражданите във вземане на решенията в ЕС. Резултатите от тази анкета ще бъдат обобщени и представени на 13 май. Целта на проучването е да ни помогне и на нас, за да знаем кое е най-важното за българите като европейски граждани и накъде да насочим работата си по-нататък, кой е приоритетът, заслужаващ да му посветим най-много време. Не на последно място, това също е важен инструмент за получаване на обратна информация от гражданите – за това как работим ние и какво е важно за тях.”

Тържествата в София започват още днес с изложбата „50 години Европарламент”, разказваща историята на тази европейска институция. На 6 май пък между НС и и СУ „Св. Климент Охридски, ще се открие изложба от 31 оригинални карикатури на 10 от най-известните български художници-карикатуристи по темата „България и Европа”. Тя ще продължи до 15 май, а после ще се превърне и в пътуваща изложба по други места из страната. „Острието” на програма обаче е хепънингът на 9 май в Южния парк в т.н. местност „Английската ливада”, след който ще има футболен мач между отборите на депутати от НС и български представители в ЕП.” . Идеята е да погледнем по нов начин към важната тема за Лисабонския договор, който влезе в сила на 1 декември м.г. и новата роля, която дава на националните парламенти”, посочи Виолета Станичич, ръководител на Информационното бюро на ЕП в България.

„Решихме да се обърнем към тази много важна концепция с чувство за хумор и опит да направим нещо смешно и интересно от това – обясни тя. - Поканихме Светлин Танчев, председател на Комисия по европейски въпроси в НС, и Слави Бинев, председател на интерпарламентарната група по спорт в ЕП, за да срещнат НС и ЕП на футболното игрище. Това не са символични отбори. В отбора на НС са включени 16 депутати от всички парламентарно представени партии. А в европейския отбор, който успя да събере г-н Бинев, ще играят 5 евродепутати, членове на семейства на евродепутати, ако сами не могат да защитят семейната чест. Също 5-6 дипломати от различни евространи и приятели, защото групата на българските евродепутати е ограничена като брой и над 60 процента от мъжката част вече сме включили в този отбор.”

За Радио България координаторите на двата отбора обясниха и на шега, и сериозно каква е целта им.

„Ако не вървят по правилата, ще ги сритаме” – пошегува се Слави Бинев от отбора на ЕП. – Но мисля, че няма да се наложи. Във всички случаи най-важното е да покажем, че опонентите не се убиват и унищожават. За да градиш и вървиш напред, трябва да имаш опонент, срещу който да има само спортен хъс.”
 
„Основно, което искаме да покажем, е, че когато каузата е национална, всички можем да се обединим около една позиция и да я отстояваме достойно – подчерта Светлин Танчев от отбора на НС. - Мисля, че това е един от най-добрите начини чрез една отборна игра като футбола да покажем, че можем да работим като един отбор и всички „да теглим каруцата” в една посока”.

По публикацията работи: Таня Обретенова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Съвет ще координира политиките за българите в чужбина

Създава се Съвет за координация на политиките за българите зад граница. Това ще е постоянно действащ консултативен орган към Министерския съвет, реши на второ четене парламентът с промени в Закона за българите, живеещи извън България. Законопроектът..

публикувано на 24.04.24 в 13:10

В Европарламента се боят от руска намеса в българските избори на 9 юни

Евродепутати се опасяват от руска намеса в предстоящите избори на 9 юни. Това е записано в проекторезолюция на Европейската народна партия за руската намеса в предстоящите евроизбори и влиянието им върху ЕС. Резолюцията ще се гласувана в пленарна..

публикувано на 24.04.24 в 11:41
Снимка: Посолство на България в Турция

"Голата истина за група Жигули" в Одрин на Дните на европейското кино

В рамките на Дните на европейското кино 2024 г. на 10 май 2024 г. от 18.00 часа в кино Cinegold в Margi AVM в Одрин ще бъде прожектиран филмът "Голата истина за група Жигули" с режисьор Виктор Божинов. Това съобщават от Генералното ни..

публикувано на 24.04.24 в 08:05