Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Мнозинството от българите се обявяват категорично за реформи в държавата

Премахването на корупцията и намаляването на бюрокрацията, по-доброто здравно обслужване, както и повишаването на пенсиите и заплатите са сред основните проблеми, предизвикващи недоволство сред българите, показват социологическите изследвания, заяви Мира Радева, директор на MBMD.
Снимка: БГНЕС

Едва 17 на сто от българите са оптимистично настроени за положението в страната през предстоящите месеци. Два пъти повече са тези, които смятат, че нещата ще се влошат, а 45 процента очакват, че ситуацията няма да се промени. Като основен проблем, пред който страната ни се е изправила в момента, хората посочват безработицата, следвана от ниските доходи. Корупцията и лошото управление вече не са толкова притеснителни за българите, колкото това беше по време на предходното правителство на тройната коалиция БСП–НДСВ–ДПС. Това показват резултатите от социологическо проучване, проведено в края на месец април от агенция MBMD. Държавната администрация, здравеопазването, пенсионната система и образованието са основните сфери, за които кабинетът на Бойко Борисов даде заявка още с поемането на властта, че ще реформира. Като цяло обаче хората остават неудовлетворени от функционирането на държавната администрация /67 процента/. Още по-недоволни са по отношение на здравеопазването /76 процента/ и пенсионната система /79 процента/. От къде трябва да започнат реформите според обикновените българи?

„За държавната администрация на първо място се посочва съкращаване на персонала – казва Мира Радева, директор на MBMD. - Хората смятат, че плащаме много за административни услуги. Втората точка е намаляване на корупцията, по-добра организация на работния процес и повече компетентност на служителите. В системата на здравеопазването хората очакват осигуряване на по-добро обслужване. Други необходими промени са премахване на корупцията и намаляване на бюрокрацията. По отношение на пенсионното осигуряване, хората искат увеличаване на пенсиите, а 9 на сто настояват да не се повишава възрастта за пенсиониране. Част от българите се обявяват за цялостна реформа в пенсионната система, а има и други, които казват, че трябва да се намали възрастта за пенсиониране. В образованието очакванията са най-вече за затягане на дисциплината, подобряване на качеството на учебниците, повишаване квалификацията на учителите и подобряване на материалната база.”

Резултатите от проучването показват още висока обществена подкрепа за декларираните от правителството намерения за финансови ограничения и структурни съкращения в администрацията. Много широка обществено одобрение срещат и реформите, свързани с това фирмите да плащат по-голяма глоба за забавяне на плащания на данъци и осигуровки. Изключително болезнена за хората остава системата на здравеопазването.

„60 процента от хората не са доволни от здравните услуги, не са спокойни за здравето си при наличното здравеопазване – обяснява Мира Радева. - Това е много тревожно. Около половината от хората са пътували до съседен град, за да получат нужната им лекарска помощ. В повечето случаи това са хора от малки населени места, включително и някои областни градове, в които не е достатъчно добре развита здравната система. Хората смятат, че в малките болници най-вече липсват специалисти и добра апаратура. Освен това те се оплакват от отношението и санитарно-битовите условия.”

Полицията и правителството са двете институции, ползващи се с най-голямо обществено доверие. Рейтингът на премиера Бойко Борисов има лек спад от 2 пункта, което според Мира Радева се дължи на ефектите от икономическата криза. Освен това за първи път от години Борисов отстъпва водещата позиция по обществено одобрение на министъра на вътрешните работи Цветан Цветанов.

„Причината вероятно е в това, че Цветан Цветанов капитализира успехите на правителството в сферата на престъпността и борбата с корупцията – казва Мира Радева. - Тук имаше много ефектни полицейски акции, много хора бяха задържани, имаше много повдигнати обвинения. Очевидно обществото е чакало дълго време да види една власт, която рязко се разграничава от престъпността. Знаем, че за 20 години преход хората добиха усещането, че в България може да си богат само по престъпен начин и освен това имаше едно ужасно срастване на икономическа и политическа власт. Според мен истинската причина Цветан Цветанов да е малко по-харесван е, че той е в сфера, в която няма сериозни гафове, обратно – там се печелят битки. Докато Бойко Борисов трябва да отговаря за действията на целия кабинет и болезнената реформа във всички сфери.”

По публикацията работи: Румяна Цветкова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

На Летище София преди присъединяването ни към Шенген по въздух и вода

На 31 март България и Румъния се присъединяват към Шенгенското пространство по въздух и вода. Австрия остава последният препъникамък, който спира двете страни в стремежа им към пълноправно членство в европейското пространство на свободно движение без..

публикувано на 28.03.24 в 12:40

Изложба представя 20-годишната история на България в НАТО

Изложба, отбелязваща двадесетата годишнина от членството на Република България в НАТО, ще бъде открита на 28 март в Националния военноисторически музей в София. Експозицията е озаглавена "Българската армия – 20 години част от НАТО"..

публикувано на 28.03.24 в 06:25

Жълт код за силен вятър има за 13 области в Централна и Източна България

В четвъртък минималните температури в България ще са между 7° и 12°, в София 8°. До обяд ще е има разкъсана облачност до слънчево. Над Централна и Източна България облачността ще се увеличи до значителна и ще има валежи по места. Силен южен вятър ще носи..

публикувано на 27.03.24 в 20:05