Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Партньорство между местна власт и синдикати за решаване на социални проблеми

Националното сдружение на общините в България и КНСБ подписаха меморандум за взаимодействие. Партньорството между двете организации през последните години даде възможност да се решат редица социални проблеми на местно ниво и е особено важно по време на криза. Последната става все по-тежка за хората. Съвместните усилия са предпоставка за запазване на социалния мир в страната, твърде крехък в кризисните месеци. Примерите за социално напрежение са съвсем близо, в съседни на България страни. Сътрудничеството между двете организации е по ключови въпроси, отнасящи се до работните места, професионалната квалификация, образованието, здравеопазването. То е както в общинските съвети за тристранно сътрудничество /общински власти, работодатели, синдикати/, така и в съветите към местните бюра по труда, в областните комисии по условия на труд, по регионално развитие и във всички други органи на местно ниво, които имат значение за развитие на регионите.

Предстоящата актуализация на бюджета на страната предизвиква притеснения и у синдикатите, и у местните власти. Налагащите се сериозни съкращения в административните звена на общините, смятат от местната власт, ще са сериозен удар върху възможностите им да управляват ефективно общинската собственост, а и да усвояват чрез проекти средствата от европейските програми, които са сериозен източник на свеж ресурс. Според Пламен Димитров, вицепрезидент на КНСБ, при предстоящите дискусии за бюджета за следващата година Националното сдружение на българските общини и КНСБ ще изразят обща позиция чрез редица разумни предложения. Съвместни ще бъдат действията им и за подкрепа на пазара на труда и намаляване на безработицата на регионално равнище. Пламен Димитров дава примери за конкретно сътрудничество.

„По инициатива на КНСБ през тази година започна изпълнение на проект на местно равнище съвместно с община Добрич и черноморския комплекс Албена. Става въпрос за стаж в Албена на 300 младежи, които завършват училище. Това ще бъде тримесечен стаж в активния летен туристически сезон, като техните разходи ще се плащат по линия на Националния план за действие по заетостта, а пък „Албена” ще осигурява другите условия. Оказа се, че има много по-малко завършващи гимназисти, отколкото се нуждае в момента пазарът на труда, дори само за един комплекс като Албена те не са достатъчни. В партньорство с местните власти, с гимназиите от 6-7 съседни области успяхме да намерим тези деца и, буквално казано, ги заведохме до „Албена”.

Друг подобен проект се осъществява съвместно с община Пловдив и Занаятчийската камара. По него 70 безработни младежи се обучават на занаят. В сътрудничество между местни власти, Главната инспекция по труда и синдикатите бе решен конфликтът на строежа на автомагистрала „Люлин” край столицата. Там турската компания „Мапа Чингиз” бе нарушила трудовите и социални права на българските работници на магистралата.

Местните власти и синдикатът са в основата на запазването на социалния мир в много общини чрез подписаните 210 колективни трудови договори с работодателите. Сътрудничеството им се изразява и в над 50 регионални споразумения с инвеститорите на местно ниво, които са се ангажирали да внедряват в своята дейност добрите практики на корпоративната социална отговорност. КНСБ и Националното сдружение на общините ще си партнират и в усилията за усъвършенстване на Закона за местните данъци и такси и други нормативни документи, които да увеличат приходите на общините. В южния град Смолян например, съвместно ще се търси увеличаване на средствата за издръжката на едно дете в общинските училища, както и за повишаване на стандарта на живот на социалните домове. Стремежът чрез партньорството е да се запазят определени социални, здравни и други услуги, с които населението в общините е свикнало.

По публикацията работи: Милка Димитрова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Пролет в Ботаническата градина в Балчик

Петък – затопляне и пролетни температури

В петък , 29 март, ще бъде предимно слънчево. Ще духа слаб, в Източна България - до умерен вятър от западната четвърт. Дневните температури ще се повишават - максималните ще са между 21° и 26°, в София – около 21°. Минималните ще са между 4° и 9°,..

публикувано на 28.03.24 в 20:25

България днес – 28 март 2024 г.

В "България днес" на 28 март ще проверим каква е ситуацията на Летище София два дни преди приемането на България в Шенген по въздух и море, след това ще разкажем малко известната история на българската доброволческа рота № 4093, част от НАТО в разгара на..

публикувано на 28.03.24 в 19:00

На Летище София преди присъединяването ни към Шенген по въздух и вода

На 31 март България и Румъния се присъединяват към Шенгенското пространство по въздух и вода. Австрия остава последният препъникамък, който спира двете страни в стремежа им към пълноправно членство в европейското пространство на свободно движение без..

публикувано на 28.03.24 в 12:40