Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Децата на България

Ще звучи ли детски смях в повече български домове?
Снимка: Диана Христакиева

Казват, че щастлив е онзи дом, в който звучи детски смях. Трудно някой би оспорил тези думи, защото детската усмивка е способна да стопли и най-студеното сърце, да развесели нас – възрастните, заети със светските си грижи и дела. За радост в България през последните десетина години раждаемостта постепенно нарасна, след като имаше период – около 1997-ма година, когато заради кризата в страната ни, да видиш бременна жена беше рядкост. Сега обаче наблюдателите на демографските процеси у нас отново се опасяват за негативното отражение, този път на световната икономическа криза върху раждаемостта. От Националния статистически институт отчитат тенденция, младите семейства все повече да отлагат появата на планирания наследник, а някои – да изчакват с раждането на второ и следващи деца... Особено тревожна е ситуацията в малките градове и селата, които от години се обезлюдяват.

Ще звучи ли повече детски смях в българските домове? Този въпрос си задаваме на 1 юни – Международният ден на детето. И ще звучи ли той не само заради това, че в тези домове растат деца, но и защото те са щастливи, радват се на внимание и грижа, а възрастните ги уважават като личности... Отговорът е труден и нееднозначен. Трудностите идват от твърде многото противоречия, от променливия вятър, който надува платната на кораба- детство, понесъл днешните деца към утрешния ден на България. Експертите ги обясняват с цифри. Около 250 000 са бездетните млади семейства в България. Лечението на стерилитета се поема от здравната каса само за малка част от тях. И докато биологичният часовник на семействата, живеещи без детски смях тиктака, над 7000 деца растат в социални домове за сираци. Обнадеждаващ за тях е заложеният правителствен план за постепенното закриване на тези домове и преструктурирането им във фамилни къщи, където децата да получават повече внимание и грижи. Надежда за децата без родители е възможността да бъдат осиновени или да живеят в приемни семейства. Напоследък редица неправителствени организации у нас работят и съвместно с държавните институции за популяризиране и разгръщане на приемната грижа, като алтернатива на отглеждането в домове за изоставени деца. Има и още немалко проблеми, които тревожат нас, възрастните.

Оказва се, че в съвременния свят закрилата на децата е огромно предизвикателство за родителите. Пътните инциденти, опасността от наркотиците, тютюнопушенето, пристрастеността към вредните храни и застоялия начин на живот вкъщи, пред компютрите, са днешните заплахи на цивилизацията. България е сред държавите в ЕС с най-много загинали деца при катастрофи. Сред причините за това са на първо място несъобразената с пътните условия скорост на шофьорите, както и липсата на навици за поставяне на предпазни колани на децата. Близо 77 процента от децата у нас са пасивни пушачи в домовете си, а България се нарежда до страни като Чили и Нова Зеландия, където момичетата пушат повече от момчетата. Проблем е и ширещата се агресия сред децата – в училище и на улицата. Неслучайно един от приоритетите на Агенцията за закрила на детето е работата върху новия закон за закрила правата на детето и евентуалното създаване на институцията детски омбудсман, която да събира сигнали и жалби за нарушаване на детските права. „На първо място трябва да се преборим с насилието сред децата в училище и на улицата”, обяснява Надя Шабани, председател на Държавната агенция за закрила на детето. И още: „Трябва да има мерки, които засягат самото семейство. Естествено, че не е отговорност само на семейството проблемът с насилието, но трябва да се работи срещу домашното насилие и съответно за отношенията между деца и родители, така че натрупаната агресия в домовете, където растат децата, да не излиза от тях когато са в естествената си среда- в детската градина или в училището.”

През януари тази година, България се включи в международен проект „Европа за децата, Европа с децата" за популяризиране на детските права. Дейностите по него ще продължат до юни 2011 г. и са насочени както към децата – за запознаването им с техните права, така и към техните родители, преподаватели и към държавните и неправителствените организации, ангажирани с проблема. В рамките на проекта България ще бъде домакин на Европейски детски форум, който се очаква да се състои през април 2011 г. и в който ще вземат участие представители на 12 европейски страни. Пакетът от методически материали, изготвен впоследствие, ще бъде използван и при подготовката на нова Европейска стратегия за закрила на детето.

По публикацията работи: Диана Христакиева


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Велопоход в полза на страдащите от хемофилия се провежда в София, Пловдив и Варна

700 са българите, диагностицирани с хемофилия. От тях 100 са деца. Заболяването обикновено е наследствено, а препоръката към семействата е да изследват новородените си момченца още при раждането. Доскоро се смяташе, че само мъжете могат да бъдат..

публикувано на 20.04.24 в 06:35

Жълт код за обилни валежи е подаден за 7 области на юг и по Черноморието

В събота , 20 април, минималните температури в страната ще са между 2 и 7°, в някои котловини на югоизток и до 0°, в София 2°. През деня на изток ще е облачно с валежи от дъжд, на места значителни. На запад до обяд ще има разкъсана облачност, после..

публикувано на 19.04.24 в 20:10

България днес - 19 април 2024 г.

В "България днес" на 19 април говорим за успеха на българката Албена Василева от Чикаго, представяме ви уникалната изложба на автентични български килими, изложена в Париж и правим виртуално пътешествие до Казанлъшката гробница, открита на днешната..

публикувано на 19.04.24 в 19:00