Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Регион Балкания ще привлича туристи с по-ниски цени и безплатни екстри

Езда в местността „Айдушко сборище” край с. Балканец – една от най-търсените атракции сред любителите на приключенията
Снимка: Архив

С много музика, фойерверки, томболи и танци до зори ще бъде даден официалният старт на летния сезон в туристически регион Балкания, разпростиращ се в централна Стара планина. Специално за събитието, което ще се състои тази неделя в Троян, ще пристигнат и много гости от страната и чужбина. По-ниски цени и допълнителни екстри през лято 2010 обещават местните хотелиери и туроператори. По този начин те се надяват да привлекат повече туристи в условия на криза.

Един от най-добре устроените туристически райони у нас е рай за любителите на природата

Балкания е един от най-добре уредените туристически райони в България, обединяващ няколко старопланински общини – Троян, Априлци, Тетевен, Етрополе и Елена. След трудния зимен сезон местните предприемачи очакват сериозно туристическо оживление още в началото на лятото, когато по традиция хотелите и къщите за гости в Стара планина започват да се пълнят с туристи. Подобно на други места в страната, и тук хотелиерите проявяват гъвкавост, съобразявайки се с кризата и поизтънелия джоб на клиентите.

Някои хотели намалиха цените си с 30 на сто. В момента нощувката в региона варира от 50 до 100 лв. за двойна стая в зависимост от категорията на избраното място за настаняване. По-високите цени включват безплатно ползване на минерален басейн. Такъв е случаят с курортното селище Чифлик, където нощувката ще ви излезе малко по-скъпа, но затова пък екстрите са най-много. Освен безплатно ползване на открити и закрити минерални басейни, на места ще ви предложат и безплатни спа процедури. Ако предпочитате да се усамотите сред природата, непременно изберете някоя от десетките къщи за гости, предлагащи домашен уют и вкусни селски гозби. А иначе възможностите за разходки и забавления в регион Балкания нямат край! Какво ново това лято?

Това лято почивката ви в регион Балкания ще ви излезе на по-изгодни цени в сравнение с миналата година

„Новото са цените, които са по-достъпни. Повече са и услугите, които се предлагат като безплатни в рамките на общия туристически пакет – казва Даря Заричинова от сдружението, обединяващо местните предприемачи. – Гостите на региона ще могат да посетят екопътеките в планината или да си организират сами, или с помощта на техните домакини пикник край реката. На тяхно разположение са и многобройните плувни басейни. В курортните селища Чифлик и Шипково те са с минерална вода.

На много места се отдават ATV под наем за разходки из планината

Може да ви организират джип- или фотосафари в планината или пък да използвате трасетата за офроуд с АТV, които се отдават под наем на много места. И нещо любопитно – тази година природата ни е благословила с много богата реколта от горски ягоди. Лично се убедих в това. Те са навсякъде, на много достъпни места, така че всеки би могъл да си набере в големи количества. Затова ние приканваме гостите на нов тип разходка – с бране на ягоди.”

Стрелба с лък – един забавен начин да прекарате няколко часа сред красивата природа на Балкана

Регион Балкания е добре познат на привържениците на приключенските турове и екотуризма. През последните години тук пристигат и много чуждестранни любители на планинските преходи. Конна езда, стрелба с лък, посещение на местните манастири и старинни селища, скално катерене, лов и риболов, фолклорни вечери са само част от туристическия продукт, наречен Балкания. Какви са прогнозите за лято 2010?

„Ако има много слънце, ще има и много туристи – това е едно от условията, въпреки кризата – твърди Даря Заричинова. – По принцип август е най-силният месец за региона. Надяваме се, че и тази година ще бъде така. В същото време очакваме повече гости и през юли, защото тогава и цените са по-добри. Така че почивката при нас през месеците юни, юли и септември излиза по-евтина. По този начин хотелиерите се надяват да запълнят базата си и извън пиковия сезон.”

Снимки : Венета Николова

По публикацията работи: Венета Николова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Над ждрела, поля и реки – къде са най-красивите панорамни площадки в България?

Можете ли да опознаете България от птичи поглед, без помощта на дрон или на летателен апарат ? Отговорът е да, панорамните площадки са именно за това. Те са изградени високо в небето и разкриват спиращи дъха гледки към ждрела, заснежени върхове,..

публикувано на 24.04.24 в 13:15

Условията за планински туризъм не са добри

В планините няма добри условия за туризъм, съобщи Планинската спасителна служба. Температурите са около нулата, облачно е и вали слаб дъжд или сняг. Наблюдават се и заледявания, тъй като на много места все още снегът не се е разтопил. Видимостта..

публикувано на 20.04.24 в 10:13

Над 190 000 туристи са посетили Банско през зимния сезон

От началото на декември 2023г. до 15 април 2024г. пиринският курорт Банско е посетен от над 190 000 туристи от страната, от съседни балкански държави, от Европа и САЩ. Нощувките през сезона са над 656 000. Българските туристи са 163 250 с над 101..

публикувано на 17.04.24 в 13:15