Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Подготвят се синдикални протести срещу пенсионната реформа

Поредица протестни действия заради пенсионната реформа ще организира КНСБ от 16 септември, това обяви вицепрезидентът на синдиката Пламен Димитров.
Снимка: БГНЕС

Обсъжданите в България реформи в пенсионния модел са неизбежно необходими. Правителството вече прие и внесе за разглеждане в парламента законопроект за промени. Те се посрещат нееднозначно в обществото и не се приемат от синдикатите. КНСБ и КТ „Подкрепа” преди време напуснаха демонстративно заседанията на Консултативния съвет за тристранно сътрудничество. Това е органът, в който влизат представители на правителството работодателите и наемния труд. Те заедно дискутираха предстоящите реформи в пенсионното законодателство. В момента те изглеждат така:

С 3 години се увеличава осигурителния стаж за пенсия. При мъжете от сегашните 37 години необходимият стаж се увеличава на 40 години, а при жените от 34 се предлага да бъде 37 години. Предложено е също така повишение с 2 години на възрастта за пенсиониране на работещите във вредни и опасни условия на труд и с три на заетите в отбраната, сигурността и специалните ведомства. Отнета е възможност да се закупува 5 години осигурителен стаж при недостиг на такъв за завършилите висше образование.

Според представителите на КНСБ, философията на промените трябва да бъде друга. Първо трябва да се стабилизира бюджетът на Националния осигурителен институт, от който се изплащат пенсиите, а след това да се върви към предлаганото увеличение на осигурителния стаж. Вземайки предвид социалното напрежение вследствие на предлаганите реформи в пенсионния модел и ограничаването, според КНСБ на трудови и социални права, синдикатите призовават на национален протест на 16 септември пред Народното събрание. Тогава Комисията по труда и социалната политика ще разгледа внесения от правителството законопроект за промени в Кодекса за социално осигуряване, с който дефакто стартират подготвяните промени в пенсионния модел на страната.

Според КНСБ, ако законопроектът се приеме в предлагания правителствен вариант, тежестта на реформите ще понесат само работещите, тъй като финансовата нестабилност на пенсионната система е породена от грешките на няколко предишни правителства. За целта едно от предложенията на синдикатите, което не бе прието, бе да се криминализира невнасянето на социални осигуровки от работодателите и самоосигуряващите се. Освен това, да се върви към повишаване на осигурителните вноски, които в предишните няколко години бяха намалявани, което се отрази силно негативно на приходите в бюджета на НОИ. Дори от 1 януари 2010 г. осигурителната вноска падна от 18 на 16 процента. Според Пламен Димитров, вицепрезидент на КНСБ:

„Много малко от това, което предлагахме, видя бял свят. Но най-важното е опита да се отнеме правото на ранно пенсиониране от една страна, освен това да се отложи пенсионирането за всички работещи, като се увеличи стажа, който се изисква. Тези два ключови въпроса всъщност, мотивират огромна негативна енергия, огромно социално напрежение в почти всички сектори и браншове на икономиката и публичния сектор. Затова ние призоваваме своите членове, работниците и служителите, всички български граждани, да изразят своя протест срещу отнемането на трудови и социални права и конкретно срещу проектозакона, увеличаващ необходимия осигурителен стаж, а за работещите при опасни и вредни условия на труд и възрастта за пенсиониране, както и допълнителните утежняващи условия за достъпа до пенсии.”

Вицепрезидентът на КНСБ Пламен Димитров уточнява, че протестната кампания на КНСБ има за цел да накара правителството да оттегли законопроекта за промени в Кодекса за социално осигуряване, след което да се продължи тристранния диалог за промени в пенсионната система. Според него това, което се предлага, не е истинска реформа, а временно решаване на сериозните финансови проблеми, които изпитва бюджетът на НОИ.

По публикацията работи: Милка Димитрова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Над 60% от хората в България живеят с недостиг на средства за издръжка

Малко над 1450 лв. са необходими на един работещ и живеещ в едночленно семейство, и общо 2616 лв. пък трябват за месечната издръжка за тричленно семейство, какъвто е в момента моделът на повечето от домакинствата в България (двама работещи възрастни и едно..

публикувано на 23.04.24 в 14:45
Снимка: Facebook 
/Balgaria.i.Makedonia.Istoria.i.Politika

Преведоха на английски двутомника "България и Македония, история и политика"

40 автори с 43 теми участват в първия том на сборника "България и Македония, история и политика". С научни факти първият том проследява Средновековието, Османския период, борбата за правата и свободите на населението в Македония и възникването..

публикувано на 23.04.24 в 11:50

Обилни валежи се очакват във вторник – жълт код за 7 области в Западна България

Във вторник, 23 април, минималните температури в страната ще са между 6 и 11°, в София 7°. През деня ще е облачно и дъждовно. В Западна България количествата ще са значителни. Вечерта валежите ще спират. Максималните температури ще са от 12 до 17°,..

публикувано на 22.04.24 в 20:05