Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Илиана Иванова: „Дясното управление в ЕС няма алтернатива за изход от кризата ”

Десните политически формации са тези, които трябва да изберат правилната посока и да изведат нашите държави и граждани през бурните води на кризата. В това е убедена Илиана Иванова – български евродепутат, член на управляващата в България десноцентристка партия ГЕРБ и заместник-председател на специалната комисия за финансовата, икономическата и социална криза в Европарламента. Според Илияна Иванова това може да стане със създаване на повече и по-качествени работни места, които да доведат и до по-висок стандарт на живот на хората. В момента изходът от кризата е най-дебатираната тема и в ЕК и в ЕП. Принципните различия между лявото и дясното – двете от крилата в ЕП, са свързани с това кои да са водещите приоритети в борбата с кризата. Кои са основните моменти, които трябва а присъстват в препоръките за борба с кризата, според евродесницата? – „На първо място трябва да се отчете сериозността на проблема с дълговете, категорична е г-жа Иванова.
Изходът от кризата трябва да премине през изчистването на публичните финанси от свръхзадлъжнялостта, а не през разходи, които безотговорно да се оставят на бъдещите поколения, за да ги изплащат. Ако „гасим пожарите”, харчейки все повече и повече, не само че няма да излезем от кризата, но и ще се окажем в още по-трудна ситуация, за която социалистите имат само лесното решение – просто да се вдигат данъци. За нас това е последната алтернатива, която би помогнала в случая. Според десните, въвеждането на дисциплина във фискалната политика би имало дългосрочен ефект за стабилизиране. По-големите харчове, които вече бяха направени в европейските икономики, имаха за цел един краткосрочен стабилизиращ ефект, който да им даде импулс. Но не може да продължаваме да живеем „на изкуствено дишане”, захранвано с дългове и то за дълъг период от време. Втора основна разлика със социалистите и основен проблем е как да стигнем нивото на икономическия растеж в ЕС. За нас водеща е ролята на малките и средните предприятия. Това е един от най-важните приоритети. Ако малките и средни предприятия успеят да преодолеят кризисния период, те ще са тези, които по естествен начин ще създадат работните места, ще осигурят гъвкавостта на икономиките ни, ще донесат иновации, растеж, потенциал за развитие на евроикономиката. Затова ако ние не им обърнем достатъчно внимание, ако не създадем подходящи условия за тяхната жизнеспособност и успех, сме обречени да влезем в спиралата на нови дългове и в крайна сметка да поставим своята държава в нетипична за нея роля. Европа изоставаше и преди кризата по темпове на икономически растеж от САЩ и Китай. Но ако ние наистина искаме да изпълним амбициозните цели, които сме заложили и в стратегия „Европа 2020”, трябва да помислим как да направим така, че да съживим активността на частния сектор, защото той може да осигури устойчив икономически растеж. А ролята на държавата е не да пречи, а да подпомага и улеснява този частен сектор.”
 Друг важен акцент, който според десните в ЕС трябва задължително да бъде включен в препоръките за борба с кризата, е необходимостта от засилване на ролята на кохезионната политика като един от най-важните инструменти на солидарността в Европа. Според Илиана Иванова:
 „Кризата засегна отделните региони в Европа по такъв начин, че увеличи още повече различията и неравновесията в тяхното развитие. Затова управлението на кохезионните инструменти трябва така да се подобри, че да ги направи още по-достъпни за страните-членки на ЕС. За да даде възможност на регионите да наваксат по-бързо тези дисбаланси и чрез целенасочени инвестиции към структурни промени, да подкрепи предприемачеството, достъпа до финансирането, иновациите и изграждането на инфраструктурата. Важен момент на възстановяването от кризата е и успешното съживяване на единния вътрешен европейски пазар. Напоследък този пазар е все по-уязвим от протекционистични нагласи в различни посоки в различни страни от ЕС – от пазара на труда до различните индустриални и социални политики. Европа е на кръстопът – дали да има повече интеграция или не. Сигурна съм, че десноцентристкото управление може да даде правилния отговор на този въпрос, да се справи успешно с кризата за да осигури по-добър живот за гражданите на Европа – категорична е Илиана Иванова”. Според нея, „цената за това е висока, защото е свързана с приемане на непопулярни мерки, чието задължително прилагане не винаги с разбира достатъчно добре от хората.”
По публикацията работи: Татяна Обретенова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

С 10% са се повишили цените на жилищата в България за година

През четвъртото тримесечие на 2023 г. цените на жилищата в България са се увеличили с 10.1% в сравнение с четвъртото тримесечие на 2022 г., като 10,5% е ръстът на цените на новите жилища, а 9,8% - на съществуващите. Това показват изнесени днес..

публикувано на 25.03.24 в 16:30

Кирил Петков: Споразумението е причината за провала на преговорите

Лидерите на ПП-ДБ все още не са излезли с официален коментар след решението на предложената за премиер от ГЕРБ Мария Габриел да се откаже от връчения ѝ мандат за съставяне на кабинет, която също така заяви, че ГЕРБ няма да подкрепи друг кабинет...

публикувано на 25.03.24 в 14:52

Мария Габриел оттегля от парламента кандидатурата си за премиер

Номинираната от ГЕРБ за премиерския пост Мария Габриел съобщи на брифинг в неделя, че се отказва от кандидатурата за премиер и в понеделник, 25 март, ще внесе в парламента декларация за отказ от връчения мандат. Според заявеното от Габриел, ГЕРБ няма да..

публикувано на 25.03.24 в 05:45