Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Стабилна подкрепа за управляващите в началото на новия политически сезон

Политическите дебати представляват все по-слаб интерес за избирателите, констатира Мира Радева.
Снимка: БГНЕС

Проведено през август национално представително проучване на Института за маркетинг и изследвания МБМД показва, че само 47 на сто от анкетираните се произнасят за кого биха гласували, ако сега се провеждат парламентарни избори. “В началото на новия политически сезон българите са все още във ваканционно настроение, коментира шеговито този резултат Мира Радева, директор на МБМД. Данните от изследването показват ясните съотношения между управляващи и опозиция – 32 процента е подкрепата за ГЕРБ и три пъти по-малко за водещата опозиционна партия – БСП (10,45 процента). Доверието към другата опозиционна парламентарна сила ДПС е 5 на сто. „Интересно е, че политическите партии в Народното събрание, които оформят „плаващото мнозинство” на ГЕРБ – „Атака” и „Синята коалиция” също са с незначителни резултати, които варират около 2-3 процента”, каза в интервю за Радио България Мира Радева, директор на МБМД.

„При рейтинга на институциите, което е доста любопитно, на първо място е Българската православна църква (БПЦ), продължава Мира Радева. Любопитно, защото тя не е достатъчно активна в социалния живот на страната, още по-малко в политическия, но доверието в нея е 48 процента. На второ място е полицията (42 процента), а доверието към правителството е 40 процента спрямо недоверие от 52 процента. Парламентът е в далеч по-слаба позиция – 23 процента доверие и 66 процента недоверие, но тук съм длъжна да кажа, че негативният рейтинг на народното депутатство е традиционен.”

Сред политиците безспорни фаворити са вицепремиерът и министър на вътрешните работи Цветан Цветанов и премиерът Бойко Борисов. Те са и единствените с положителен рейтинг: доверие 56 процента, недоверие от 36 процента за министър Цветанов и 53 процента доверие, 40 процента недоверие за министър-председателя. Президентът Първанов се ползва с доверието на 36 процента, но недоверието към него е доста високо – 53 процента. За първи път се отчита толкова добра позиция за български министър на земеделието – Мирослав Найденов се радва на 31 процента доверие, следван от министъра на външните работи Николай Младенов. Мира Радева отбелязва и друга промяна: „Сериозен е скокът на доверие към финансовия министър Дянков. Той възвръща стойностите на доверие около 28 - 29 процента, които имаше от пролетта, докато през месец юли то бе спаднало до 21 процента.

Малко пуст изглежда пейзажът откъм интересни политически лица, коментира Мира Радева, защото лидерите на опозицията са с много ниски стойности на доверие. Това означава, че ако българинът търси политическа алтернатива на управляващата ГЕРБ, той ще трябва да се обърне към лица извън парламента. Защото доверието към лидера на ДПС Ахмед Доган е 7 на сто, а към Сергей Станишев, лидер на БСП - 13 на сто. Що се отнася до лидерите на подкрепящите ГЕРБ парламентарни сили – „Атака” и „Синята коалиция”, одобрението за тях е между 9 и 11 на сто”.

Започнаха консултациите за евентуален вот на недоверие към „кабинета Борисов”. Такъв вот срещу български правителства е искан 27 пъти след 1989 г. Но нито едно от гласуванията не довежда до бламиране на кабинета. Според Мира Радева обществените нагласи към този момент са за пълен мандат на правителството на ГЕРБ, сформирано в средата на 2009 г.

„Политическите дебати представляват все по-слаб интерес за избирателите, констатира Мира Радева. От наследената тоталитарна традиция, всички българи знаят, че въпросите при този модел на управление се решават от един човек. А моделът на управление днес им напомня за стария. В този смисъл парламентът се възприема от много хора просто като придатък към силната личност на премиера Бойко Борисов”, каза в интервю за Радио България Мира Радева, директор на МБМД.

По публикацията работи: Илиана Райчева


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Спиране на валежите и пролетно слънце в сряда

В сряда , 24 април, минималните температури в страната ще са между 7 и 12°, в София 9°. През деня ще е предимно слънчево. След обяд над планините ще се заоблачи и на места ще превали.  Максималните температури ще са от 19 до 24°, в столицата 20°...

публикувано на 23.04.24 в 19:35

България днес - 23 април 2024 г.

В „България днес“ говорим предпразнично за цените у нас. Колко е поскъпнал живота в страната ни, защо 65% от работещите у нас не получават минималната сума от 1454 лева за издръжка на един човек според последните проучвания и колко ще ни струва..

публикувано на 23.04.24 в 19:00
Снимка: Генерално Консулство Ню Йорк

България, Турция и Сърбия представиха традициите си в Ню Йорк

На събитие, организирано от Генералните консулства на България, Турция и Сърбия в Ню Йорк, бяха представени културите, традициите и възможностите за туризъм в трите балкански държави. Празненството бе домакинствано от генералното консулство на..

публикувано на 23.04.24 в 16:17