Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Старт на новата учебна година в условия на реформа

Първокласниците посрещат с най-голямо вълнение първия учебен ден.
Снимка: Диана Христакиева

Около 60 000 първокласници прекрачиха днес за първи път училищния праг. По традиция новата учебна година се открива на 15 септември в 9 ч. сутринта в училищата в цялата страна. Това става под звуците на националния химн и с издигане на националния флаг. Част от церемонията е и посрещането на училищното знаме.

Образованието в България е задължително за децата от 7 до 16 годишна възраст, но има случаи когато родителите изпращат децата си на училище още на 6 години. От тази учебна година се въвежда целодневното обучение за първокласниците в държавните и общински училища. За целта правителството осигури 7,5 млн. лв., с които ще се покрият разходите за заплати на възпитателите в занималните. И досега в много училища в страната съществуваха занимални за учениците от началния курс на обучение, но те бяха платени. Силно разбуни обаче духовете предвиденото в законопроекта за училищното образование изискване задължителната предучилищна подготовка да започва от 5–годишна възраст, което е в съответствие с европейските практики. Сред основните аргументи на противниците на идеята е, че в големите градове поради недостиг на места в детските градини, липсва подходяща материална база и децата ще се уморяват бързо. Засега половината от общините в страната са декларирали готовност да посрещнат 5-годишните малчугани. На останалите ще бъде даден гратисен период от 2 години.

Този път учебната година стартира спокойно, без сътресения. Всички учебници от 1 до 7 клас, които са безплатни, са доставени навреме в училищата, приключили са и ремонтите на училищните сгради. Освен това наблюдаваният доскоро проблем с недостиг на учители, тази година е преодолян. По данни на регионалните инспекторати по образованието се регистрира повишен интерес към учителската професия. Обяснението на специалистите е, че в условията на криза, когато много хора губят работата си, учителската професия се възражда. Интерес към нея проявяват хора, които са я напуснали преди години, но и такива, които не са я практикували. Тя е атрактивна заради голямата ваканция и възможността заплатата да достигне до 700 лв., малко над средната.
 
През последните години страната ни полага сериозни усилия да модернизира образователната система. В края на 2004 г. стартира мащабен проект за въвеждане на информационните и комуникационни технологии в българското образование под името „i-Клас”. Досега държавата е инвестирала над 100 млн. лв. в процеса на компютъризация на училищата и обучението на преподавателите. Отделно 39 милиона лв. са осигурени за миналата и тази година по европейските оперативни програми. България беше определена от Световната банка като лидер в образованието в Югоизточна Европа. В тазгодишния си доклад тя дава и добра оценка за извършените промени във финансирането на училищата по времето на предишния министър на образованието Даниел Вълчев. Той въведе делегираните бюджети във всички училища и диференцираното заплащане на учителите. Преди три години държавата предприе и политика по оптимизиране на училищната мрежа, закривайки училища с малък брой паралелки. Това обаче доведе до проблеми сред най-уязвимите групи и предизвика сериозен ръст на отпадащите ученици. Сред причините за това са финансовите затруднения на семействата и проблемите, които среща държавата с осигуряването на транспорт до по-далечни училища. В доклада на Световната банка се отчита, че от 2006 до 2008 г. заплатите на учителите у нас са били увеличени с 46 на сто. В същото време обаче издръжката на един български ученик е под европейската. От банката изтъкват, че въпреки постигнатата ефективност на промените в образованието, все още има проблем с неговото качество и отчетността на системата.

Според сегашния министър на образованието и науката Сергей Игнатов реформата ще продължи в посока на придобиване на по-голяма автономия от училищата и детските градини. До края на годината трябва да бъде приет и новият закон за училищното образование. С цел постигане на по-голяма прозрачност и ефективност проектозаконът предвижда реално включване на родителите и общините при взимането на решения. Другата готвена промяна е в етапите на училищното образование. Според тях основното образование вече ще приключва след 7 клас, а не след 8, както е в момента. Гимназиалният етап ще бъде разделен на две степени. Новост ще бъде и въвеждането на оценката за поведение.

По публикацията работи: Румяна Цветкова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Жълт код за опасни валежи в 11 области на страната и София

В четвъртък , 25 април, през страната ще премине студен атмосферен фронт. Ще вали и прегърми над цяла България. Има условия за градушки. Минималните температури ще са между 7 и 12°, в София 7°. Максималните температури ще са от 10-13° на запад, до..

публикувано на 24.04.24 в 19:14

България днес - 24 април 2024 г.

За силата да намерим себе си – в България или в чужбина –  говорим в "България днес" на 24 април. За ятото на белите лястовици – млади българи, които намират пристан близо до географския център на страната ни – разказва репортаж от Габрово. Мая Кефалова..

публикувано на 24.04.24 в 19:00

Празничните събития за Деня на храбростта в гарнизоните в страната

Военнослужещи от различни гарнизони на страната ще проведат празнични събития на 25, 26, 29, 30 април и 2 май по повод предстоящия 6 май – Ден на храбростта и празник на Българската армия. Гражданите ще могат да се запознаят с техниката и..

публикувано на 24.04.24 в 18:38