Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Българските студенти в чужбина

Доброто образование дава стабилни шансове за житейска реализация. Затова младите българи се ориентират към най-доброто и най-новото, което висшето образование може да им даде у нас и в чужбина. Много от тях търсят възможност за обучение в престижни световни висши училища. Да преодолеят бариерата на приемните изпити за доста от тях не е проблем благодарение на образованието, което са получили в България. А родните гимназии с преподаване на чужд език или пък природо-математическите гимназии са най-често образователните институции, откъдето български младежи тръгват с успех към университетите във Великобритания, Германия, Франция, Испания, Холандия, САЩ и др. Тече и обратният процес – българските университети привличат вниманието на младежите от съседните балкански страни. Забелязва се, макар и все още плаха тенденция към намаляване броя на младите българи, учещи в чужбина и респективно, на изтичането на мозъци от страната ни.

Ирина Христова е ръководител на фирма-посредник, която запознава младите българи с възможностите за образование в чужди университети чрез проекта „Световно образование”, стартирал преди 8 години. Тя твърди, че освен към традиционните науки, се наблюдава силен интерес на младите българи и към по-нови специалности. „Най-голям интерес проявяват студентите към икономическите специалности и тези, свързани с маркетинг и реклама, казва тя. – Но през последните години се забелязва засилване на интереса и в областта на медиите и компютърните науки, както и дизайн, мода. А също и биология, химия, биотехнологии, опазване на околната среда, авиоинженерство. Започват да стават модерни дори специалности като земеделие и животновъдство.”

Със знанията си младите българи са доказали, че могат да се наредят сред най-добрите, посочва Ирина Христова. В Оксфорд, най-стария университет на Острова, се обучават не малко българи. Този престижен университет не е сериозно препятствие за тях. Факт е, че все повече български младежи показват самочувствие и знания и се класират сред най-добрите, добавя тя. „В Холандия - посочва Христова – за последните пет години броят на българските студенти е скочил от 500 на 1300 души, като това ни прави петата държава по ръст на студентите, заминали да учат в тази страна.” По данни на Евростат за 2008 г. броят на младите българи, обучаващи се в европейски университети е близо 23 хиляди души.

На 9 и 10 октомври в хотел "Хилтън" в столицата ще се проведе специализирано изложение на бакалавърски и магистърски програми на голям брой европейски университети, Ирина Христова и допълва:
„В рамките на изложението ще се представят 15 университета от Холандия, 25 университета от Великобритания, университети от Дания, Финландия. През последната година забелязахме засилване на интереса към програми в областта на енергетиката и затова поканихме да ни гостува един от водещите университети в тази област от Норвегия. Учебните заведения, които се представят отговарят на това, което българинът търси и като цена, и като качество на обучението.”

При избора на специалност в чуждите университети младите българи все повече се интересуват от това дали могат да се реализират в България след дипломирането си, казва Ирина Христова. Това е и причината специалности, за които не може да се намери реализация у нас, да не се търсят масово. Един от основните проблеми при обучението в чужбина е, разбира се, финансирането на обучението, което често се оказва сериозен препъникамък. Според Ирина Христова през тази година отказалите се да заминат по финансови причини са били малко повече от предишни години, вероятно заради последиците от икономическата криза. Наскоро България прие Закон за кредитиране на студенти и докторанти, на базата на който българските банки ще могат да отпускат държавно гарантирани кредити за обучение.

Още от категорията

Държавни отличия за изтъкнати българи в областта на културата и науката

Президентът Румен Радев връчи държавния отличия на изтъкнати българи. Държавният глава каза, че за него е гордост да връчи високите държавни отличия в навечерието на Деня на българските будители – 1 ноември. С орден „Св. св. Кирил и..

обновено на 26.10.20 в 17:58

Собствениците на заведения обмислят дали да излязат на протести

Браншовите организации на собствениците на заведения решават дали да започнат протести заради затварянето на нощните клубове и дискотеки.  120 000 души са заплашени да останат без работа и доходи в условията на кризата, ако не бъде постигнат компромис с..

публикувано на 26.10.20 в 12:20

Обществените медии и демократичното здраве в България

Проектът за промени в Закона за радиото и телевизията /ЗРТ/ се превърна в ябълка на раздора у нас. „Законите, които уреждат медийната реалност не могат и не трябва да се пишат от политици. Това е закон, който може и трябва да бъде писан само от..

публикувано на 26.10.20 в 11:26