Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Българските студенти в чужбина

Доброто образование дава стабилни шансове за житейска реализация. Затова младите българи се ориентират към най-доброто и най-новото, което висшето образование може да им даде у нас и в чужбина. Много от тях търсят възможност за обучение в престижни световни висши училища. Да преодолеят бариерата на приемните изпити за доста от тях не е проблем благодарение на образованието, което са получили в България. А родните гимназии с преподаване на чужд език или пък природо-математическите гимназии са най-често образователните институции, откъдето български младежи тръгват с успех към университетите във Великобритания, Германия, Франция, Испания, Холандия, САЩ и др. Тече и обратният процес – българските университети привличат вниманието на младежите от съседните балкански страни. Забелязва се, макар и все още плаха тенденция към намаляване броя на младите българи, учещи в чужбина и респективно, на изтичането на мозъци от страната ни.

Ирина Христова е ръководител на фирма-посредник, която запознава младите българи с възможностите за образование в чужди университети чрез проекта „Световно образование”, стартирал преди 8 години. Тя твърди, че освен към традиционните науки, се наблюдава силен интерес на младите българи и към по-нови специалности. „Най-голям интерес проявяват студентите към икономическите специалности и тези, свързани с маркетинг и реклама, казва тя. – Но през последните години се забелязва засилване на интереса и в областта на медиите и компютърните науки, както и дизайн, мода. А също и биология, химия, биотехнологии, опазване на околната среда, авиоинженерство. Започват да стават модерни дори специалности като земеделие и животновъдство.”

Със знанията си младите българи са доказали, че могат да се наредят сред най-добрите, посочва Ирина Христова. В Оксфорд, най-стария университет на Острова, се обучават не малко българи. Този престижен университет не е сериозно препятствие за тях. Факт е, че все повече български младежи показват самочувствие и знания и се класират сред най-добрите, добавя тя. „В Холандия - посочва Христова – за последните пет години броят на българските студенти е скочил от 500 на 1300 души, като това ни прави петата държава по ръст на студентите, заминали да учат в тази страна.” По данни на Евростат за 2008 г. броят на младите българи, обучаващи се в европейски университети е близо 23 хиляди души.

На 9 и 10 октомври в хотел "Хилтън" в столицата ще се проведе специализирано изложение на бакалавърски и магистърски програми на голям брой европейски университети, Ирина Христова и допълва:
„В рамките на изложението ще се представят 15 университета от Холандия, 25 университета от Великобритания, университети от Дания, Финландия. През последната година забелязахме засилване на интереса към програми в областта на енергетиката и затова поканихме да ни гостува един от водещите университети в тази област от Норвегия. Учебните заведения, които се представят отговарят на това, което българинът търси и като цена, и като качество на обучението.”

При избора на специалност в чуждите университети младите българи все повече се интересуват от това дали могат да се реализират в България след дипломирането си, казва Ирина Христова. Това е и причината специалности, за които не може да се намери реализация у нас, да не се търсят масово. Един от основните проблеми при обучението в чужбина е, разбира се, финансирането на обучението, което често се оказва сериозен препъникамък. Според Ирина Христова през тази година отказалите се да заминат по финансови причини са били малко повече от предишни години, вероятно заради последиците от икономическата криза. Наскоро България прие Закон за кредитиране на студенти и докторанти, на базата на който българските банки ще могат да отпускат държавно гарантирани кредити за обучение.

По публикацията работи: Милка Димитрова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Ангел Кунчев

Намираме се в началото на национална епидемия от коклюш

Близо 400 случаи на коклюш са регистрирани, намираме се в началото на национална епидемия, заяви пред Нова тв главният държавен здравен инспектор Ангел Кунчев. Той добави, че само в понеделник и вторник са установени нови 70 болни.  Ангел..

публикувано на 25.04.24 в 11:07

Жълт код за опасни валежи в 11 области на страната и София

В четвъртък , 25 април, през страната ще премине студен атмосферен фронт. Ще вали и прегърми над цяла България. Има условия за градушки. Минималните температури ще са между 7 и 12°, в София 7°. Максималните температури ще са от 10-13° на запад, до..

публикувано на 24.04.24 в 19:14

България днес - 24 април 2024 г.

За силата да намерим себе си – в България или в чужбина –  говорим в "България днес" на 24 април. За ятото на белите лястовици – млади българи, които намират пристан близо до географския център на страната ни – разказва репортаж от Габрово. Мая Кефалова..

публикувано на 24.04.24 в 19:00