Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Българските земеделци настояват за равни субсидии в ЕС

Българските земеделци получават едва 40 на сто от размера на селскостопанските субсидии, които се отпускат на по-старите страни-членки на ЕС.
Снимка: БГНЕС
Инициативен комитет, с представители на браншови земеделски организации в България, инициира подписка за провеждане на национален референдум с въпроса „Да поиска ли българското правителство предоговаряне на земеделските субсидии в Европейския съюз”. Идеята е това да стане при договаряне на новата рамка за общата селскостопанска политика на ЕС за периода 2014 - 2020 г., която се обсъжда в момента. На 8 септември т.г. те връчиха уведомление на председателя на българския парламент Цецка Цачева, с което подписката стартира. Инициаторите се надяват да бъдат подкрепени от всички партии, организации и обикновени хора от цялата страна и в срок от 3 месеца до 8 декември 2010 г. да съберат необходимите за провеждането на референдума 500 хиляди гласа. Те вече имат подкрепата и на земеделския министър Мирослав Найденов.

Според представителите на Инициативния комитет, ако значително не се увеличат целевите субсидии за България, земеделието ни може да рухне. Това е особено важно сега в условията на кризата, смятат те. В момента България и Румъния, които последни се присъединиха към ЕС през 2007 г., получават едва 40 на сто от размера на селскостопанските субсидии, които се отпускат за старите страни-членки като Германия, Франция и други. Изравняването на субсидиите на 100 %, съгласно договора на двете страни за членство в ЕС, трябва да стане чак през 2016 г.

Според Стефан Личев, председател на Български земеделски съюз, в момента в България се внасят селскостопански стоки от ЕС на по-ниски цени от тези на българските производители. Вносът на мляко, например е неизбежен, защото в годините на прехода производството му непрекъснато намаляваше. Бяха закрити стотици ферми, дребните животновъди продадоха животните си. Това е само един от примерите за задълбочаване на кризата в отрасъла. И по-конкретно:

„При 7 милионно население, в България се произвеждат годишно по около 100 кг. мляко на човек. Това е около 20 килограма бяло саламурено сирене – посочи като пример председателят на Браншовия съюз на животновъдите в България Господин Господинов. – За останалите млечни продукти внасяме суровини от ЕС. И така – останалите малко производители в България са в неравностойно положение на пазара, защото са силно конкурирани от по-евтините млечни произведения от старите страни – членки на ЕС. Върху този факт оказва съществено влияние разликата в субсидиите на млякото. Само един пример – за тон мляко в ЕС производителите вземат 230 евро, а в България около 90. Това е неравнопоставеност. В този й вид общата селскостопанска политика генерира нелоялна конкуренция между нас и старите страни от ЕС.”

Според Радослав Христов от Националната асоциация на зърнопроизводителите, разликата в субсидирането води до следните резултати: „В цифри за 2010 г. би трябвало да получим около 18 лв./ 9 евро/ на декар площ, засята със зърно. Във Франция и Германия , които са най-големите консуматори на субсидии в ЕС, субсидиите достигат до 40 евро. Т.е. – разликата е почти 4 пъти. Средните разходи за производство на пшеница у нас, заедно с наемите за земята и парите за амортизация възлизат на около 60 евро. Ако получим поне средната за ЕС субсидия от 30 евро, половината от разходите ни ще се покрият и така ще можем да произвеждаме по-евтино и да бъдем конкурентни на колегите ни от старите страни-членки.”

До края на този месец ще бъде създаден обществен съвет за референдума. Вече са заявили участие в подписката и други браншови организации. Ще се създадат също и пунктове във всяко село и община в цялата страна, така че информацията за подписката да стигне до всеки българин.
По публикацията работи: Татяна Обретенова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Пролет в Ботаническата градина в Балчик

Петък – затопляне и пролетни температури

В петък , 29 март, ще бъде предимно слънчево. Ще духа слаб, в Източна България - до умерен вятър от западната четвърт. Дневните температури ще се повишават - максималните ще са между 21° и 26°, в София – около 21°. Минималните ще са между 4° и 9°,..

публикувано на 28.03.24 в 20:25

България днес – 28 март 2024 г.

В "България днес" на 28 март ще проверим каква е ситуацията на Летище София два дни преди приемането на България в Шенген по въздух и море, след това ще разкажем малко известната история на българската доброволческа рота № 4093, част от НАТО в разгара на..

публикувано на 28.03.24 в 19:00

На Летище София преди присъединяването ни към Шенген по въздух и вода

На 31 март България и Румъния се присъединяват към Шенгенското пространство по въздух и вода. Австрия остава последният препъникамък, който спира двете страни в стремежа им към пълноправно членство в европейското пространство на свободно движение без..

публикувано на 28.03.24 в 12:40