Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

“Зелени Балкани” спасява и връща в природата редки птици

Снимка: Дарина Григорова

Наскоро Спасителният център за диви животни към Зелени Балкани в град Стара Загора, пусна на свобода девет излекувани ранени птици.  Грабливите птици, сред които соколи от вида керкенез (Falco tinunculus) и обикновен ястреб мишелов (Buteo buteo) бяха пуснати в близкия до София Природен парк Витоша. Три от керкенезите са излюпени в Спасителния център и са поколение на двойка от постоянните пациенти на центъра. Другите шест са млади птици от цялата страна, паднали от гнездата си и отгледани в Спасителния център. Тяхното лечение и отглеждане бе финансирано благодарение  на дарителската кампания на Райфайзенбанк “Избери, за да помогнеш”. Сред медийните партньори на инициативата е и Българското национално радио. Според управителя на Спасителния център Ивайло Клисуров подобен род кампании осигуряват не само необходимите средства, но и помагат на хората да станат съпричастни към спасяването на пострадали диви птици и животни.

“Има много благородни каузи, за които си заслужава да отделим средства, особено когато виждаме конкретните резултати”, отбеляза Тома Белев, директор на Природен парк “Витоша”. “ Когато успееш да възстановиш популацията на един изчезнал вид, с течение на времето той започва самостоятелно да се развива. Благодарение на една териториална защита, каквито са Природните паркове, може да се гарантира оцеляването на вида.”

© Снимка: Дарина Григорова

На снимката /от ляво на дясно/: Ивайло Клисуров - управител на Спасителния център за диви животни към "Зелени Балкани" в град Стара Загора, председателят на УС на Райфайзенбанк България EАД Момчил Андреев и Тома Белев, директор на Природен парк “Витоша”.

Много често хората не знаят как да реагират при вида на пострадало животно. По думите на Ивайло Клисуров “най-странни сигнали” постъпват от хората в големите градове, които са загубили връзка с природата. Те например хранят хищни птици с хляб, а на рибоядни дават ябълки. Годишно през Спасителния център преминават около 1 200 ранени птици. Най-често те претърпяват инциденти, свързани с пътищата и далекопроводите. Отровните препарати в земеделието или отсичането на дървета също вземат голям брой жертви сред пернатите.  Около 30 – 40 на сто от оцелелите птици, попаднали в Спасителния център в Стара Загора имат реални шансове отново да заживеят в естествените си условия сред дивата природа.
 
“След няколко месеца, освободените наскоро птици може би ще слязат в полето да зимуват. – пояснява Ивайло Клисуров – Обикновено  птиците, които не мигрират слизат от високите части на планините към равнините, където има най-много храна.” “Трябва да се положат усилия, за да си сигурен, че птиците имат шанс за оцеляване – допълва Любомила Кривошиева, рехабилитатор към Спасителния център – Не  става дума само да го излекуваш и да го пуснеш, казва тя.” Любомила  работи вече от една година в центъра, а преди това е била доброволка в София и е осигурявала транспортирането на пострадалите диви птици към Центъра в Стара Загора. През ръцете й само за изтеклата година са минали около 860 “пациенти”. Когато птиците станат готови отново да се върнат към естествения си начин на живот и идва време тя да се раздели с тях сякаш нещо си отива от нея. В същото време тя е щастлива, че им е помогнала да преодолеят травмите и да продължат да се радват на свободата си.

“Известно време преди да пуснеш птицата обратно в природата трябва да й даваш жива храна и да видиш, че я улавя и я яде. – продължава Любомира. - В  природата има страшно много фактори, които влияят на оцеляването на птиците и винаги има риск те да не могат да се приспособят. Но това, че могат сами да си уловят храна, е необходимото условие, за да пуснем птиците на свобода.”

По публикацията работи: Дарина Григорова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Жълт код за опасни валежи в 11 области на страната и София

В четвъртък , 25 април, през страната ще премине студен атмосферен фронт. Ще вали и прегърми над цяла България. Има условия за градушки. Минималните температури ще са между 7 и 12°, в София 7°. Максималните температури ще са от 10-13° на запад, до..

публикувано на 24.04.24 в 19:14

България днес - 24 април 2024 г.

За силата да намерим себе си – в България или в чужбина –  говорим в "България днес" на 24 април. За ятото на белите лястовици – млади българи, които намират пристан близо до географския център на страната ни – разказва репортаж от Габрово. Мая Кефалова..

публикувано на 24.04.24 в 19:00

Празничните събития за Деня на храбростта в гарнизоните в страната

Военнослужещи от различни гарнизони на страната ще проведат празнични събития на 25, 26, 29, 30 април и 2 май по повод предстоящия 6 май – Ден на храбростта и празник на Българската армия. Гражданите ще могат да се запознаят с техниката и..

публикувано на 24.04.24 в 18:38