Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Участието на България в 65-ата редовна сесия на Общото събрание на ООН

Снимка: архив
В Ню Йорк в понеделник се открива 65-ата редовна сесия на Общото събрание на ООН. В рамките й са насрочени редица многостранни форуми, на които да се дебатират теми от общо значение за цялата международна общност.

Без съмнение най-важният от тях е посветен на Целите на хилядолетието за развитие. Той е по инициатива на генералния секретар на Световната организация Бан Ки Мун и събира държавните глави на световните сили, заедно с други държавни лидери. Целта на форума, който ще се състои от 20 до 22 септември, е да бъде направен преглед на напредъка 10 години след приемането на Целите и пет години преди крайния срок за тяхното постигане. България ще бъде представена на събитието от премиера Бойко Борисов. Той ще изложи пред участниците постигнатото от България в изпълнение на Целите на хилядолетието. В два национални доклада (от 2003 и от 2008 година) са формулирани българските Цели на хилядолетието. Най-общо казано те са следните: намаляване на бедността и безработицата, подобряване на основното и средното образование, насърчаване на равенството между жените и мъжете по отношение на работа и заплащане и овластяване на жените, намаляване на детската смъртност, подобряване на здравеопазването, осигуряване на устойчива природна среда и изграждане на партньорство за развитие чрез създаване на условия за преки чуждестранни инвестиции. На форума в Ню Йорк премиерът Борисов ще отчете направеното досега в изпълнението на тези цели, в съответствие с новите тежки условия поради световната икономическа и финансова криза.

По думите на президента Георги Първанов страната ни, благодарение на труда на няколко правителства, се превръща в благоприятно място за инвестиции, обитаване и туризъм, а провежданите реформи се превърнаха в мощен фактор за постигане на глобалните Цели на хилядолетието. България ще се стреми да направи още по-значим приноса си в международната система за сътрудничество, обяви Първанов.
В изработването на двата национални доклада водеща роля имаше представителството на Програмата на ООН за развитие (ПРООН) в София. То изготви докладите съвместно с широк кръг от партньори от изпълнителната и съдебната власти, администрацията на президента, неправителствения сектор, медиите и академичните среди, специализираните агенции и организации от системата на ООН. Преди форума от ПРООН в София заявиха, че предизвикателствата пред Целите на хилядолетието не могат да бъдат преодолени без съвместните усилия и партньорството на националните правителства, бизнеса, неправителствения сектор и международните организации. Именно подкрепата за тези съвместни усилия ще потвърди на форума в Ню Йорк премиерът Борисов.

Българският премиер ще участва в още една важна среща по време на престоя си в Ню Йорк. Поканата е от бившия американски президент Бил Клинтън, а поводът – годишната среща на създадения от него форум „Глобална инициатива”. На проявата ще си дадат среща представители на световния политически, културен и бизнес елит. Те също ще анализират световните предизвикателства и ще разсъждават върху тяхното решение.

С участието си в тези форуми България потвърждава ангажираността си за решаването на глобалните проблеми на нашето съвремие. Българите са наясно, че това не може да стане без повишаване активността на гражданското общество, без разбирането, че не инвестирайки средства, сили и умения днес, светът няма как да стане по-добро място за живеене утре.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Пролет в Ботаническата градина в Балчик

Петък – затопляне и пролетни температури

В петък , 29 март, ще бъде предимно слънчево. Ще духа слаб, в Източна България - до умерен вятър от западната четвърт. Дневните температури ще се повишават - максималните ще са между 21° и 26°, в София – около 21°. Минималните ще са между 4° и 9°,..

публикувано на 28.03.24 в 20:25

България днес – 28 март 2024 г.

В "България днес" на 28 март ще проверим каква е ситуацията на Летище София два дни преди приемането на България в Шенген по въздух и море, след това ще разкажем малко известната история на българската доброволческа рота № 4093, част от НАТО в разгара на..

публикувано на 28.03.24 в 19:00

На Летище София преди присъединяването ни към Шенген по въздух и вода

На 31 март България и Румъния се присъединяват към Шенгенското пространство по въздух и вода. Австрия остава последният препъникамък, който спира двете страни в стремежа им към пълноправно членство в европейското пространство на свободно движение без..

публикувано на 28.03.24 в 12:40