Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Благотворителна кампания на БЧК за деца в неравностойно положение

Доброто партньорство между Българския червен кръст и бизнеса подкрепя полезни за обществото инициативи.
Снимка: Милка Димитрова
Хуманитарните акции на Българския червен кръст, подпомогнати финансово от корпоративния сектор, са модел за сътрудничество в полза на обществото. Чрез тях се набират средства за благородни каузи и благотворителни инициативи. Все повече фирми и финансови институции, работещи на територията на страната, възприемат помощта за решаване на определени социални проблеми като важен елемент от фирмената политика. Партньорската мрежа на БЧК, започнала да функционира през 2004 г., постоянно се разширява и сега обединява над 15 от най-големите търговски компании в България, както и редица финансови институции.

С финансовата подкрепа на партньорската мрежа се подпомагат деца в неравностойно положение или деца от многодетни семейства с нисък социален статус, както и самотни социално-слаби възрастни хора. Поредният акт на хуманност е продължението на проекта „Топъл обяд”. Това е подкрепа за деца в неравностойно положение от цялата страна, които през есенно-зимния сезон ще получават всеки делничен ден безплатна храна на обяд. Включването на някои особено нуждаещи се деца в проекта „Топъл обяд” е и единствената възможност да бъдат привлечени да посещават редовно учебните занятия.

Част от финансирането за този проект идва от българската лекарствена компанията „Софарма”, която се присъедини към партньорската мрежа на БЧК. По-нататък кампанията ще бъде осигурена финансово от другите членове на партньорската мрежа. Д-р София Стоименова, генерален директор на БЧК, пояснява:

„Това е модел за добро сътрудничество между корпоративния сектор и хуманитарна организация като нашата. Със средства, отчислени от продажбата на сироп против простуда и грип за деца Paracetamol и някои други медикаменти, ние ще подкрепяме програмата „Топъл обяд” на ученици. Децата са подбрани на територията на цялата страна по определени критерии.”

„Колкото повече бизнесорганизации се присъединят към проекта, толкова по-ефективна ще бъде нашата работа и ще достигнем до повече нуждаещи се,” казва още д-р София Стоименова. „Софарма” отпуска авансово 10 000 лв. за стартиране на проекта. Останалата част от необходимите средства се осигурява от останалите членове на партньорската мрежа. По груби изчисления за цялостното осъществяване на програмата „Топъл обяд” са необходими около 150 000 лв. Помощта ще обхване 1000 ученици. София Стоименова допълва:

„Благотворителността, разбирането на проблемите и участието на корпоративния сектор в такива инициативи ще ни даде възможност да помогнем на много повече от 1000 деца, защото в България има много нуждаещи се.”

През есенно-зимния период на учебната 2008-2009 г. година партньорската мрежа за благотворителност на БЧК е събрала почти 100 хиляди лева за проекта „Топъл обяд” за ученици от 10 региона на страната. Периодически БЧК се отчита пред партньорите си за изразходваните средства и целта, за които те са използвани. Впрочем София Стоименова напомня още, че благодарение на партньорската мрежа от 2006 г. досега с финансови средства са подпомогнати и 200 деца, пострадали от пътно-транспортни произшествия. 

Още от категорията

Актуално за чужденците със съмнения за Covid-19 в България

Ако чужди граждани, временно пребиваващи у нас, почувстват симптоми, наподобяващи на коронавирусна инфекция, те ще получат незабавна медицинска помощ , уверяват от столичната Регионална здравна инспекция. Хората с подобно неразположение могат да се..

публикувано на 23.10.20 в 11:45

По съседски...

Гърция и Албания приеха международен арбитраж за морската им граница Гърция и Албания се съгласиха да се обърнат към Международния съд в Хага за делимитирането на морската им граница, съгласно морското право. Това обяви гръцкият външен..

публикувано на 23.10.20 в 11:06

Не отпада карантината за контактно лице при отрицателен тест

Разликата в новата заповед, влязла в сила от днес, на здравния министър Костадин Ангелов, е в дните, в които хората се поставят под карантина. Те стават 10 дни, а не 14. Ако тестът се окаже отрицателен, това не означава, че карантината ни като контактно..

публикувано на 23.10.20 в 10:25