Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Благотворителна кампания на БЧК за деца в неравностойно положение

Доброто партньорство между Българския червен кръст и бизнеса подкрепя полезни за обществото инициативи.
Снимка: Милка Димитрова
Хуманитарните акции на Българския червен кръст, подпомогнати финансово от корпоративния сектор, са модел за сътрудничество в полза на обществото. Чрез тях се набират средства за благородни каузи и благотворителни инициативи. Все повече фирми и финансови институции, работещи на територията на страната, възприемат помощта за решаване на определени социални проблеми като важен елемент от фирмената политика. Партньорската мрежа на БЧК, започнала да функционира през 2004 г., постоянно се разширява и сега обединява над 15 от най-големите търговски компании в България, както и редица финансови институции.

С финансовата подкрепа на партньорската мрежа се подпомагат деца в неравностойно положение или деца от многодетни семейства с нисък социален статус, както и самотни социално-слаби възрастни хора. Поредният акт на хуманност е продължението на проекта „Топъл обяд”. Това е подкрепа за деца в неравностойно положение от цялата страна, които през есенно-зимния сезон ще получават всеки делничен ден безплатна храна на обяд. Включването на някои особено нуждаещи се деца в проекта „Топъл обяд” е и единствената възможност да бъдат привлечени да посещават редовно учебните занятия.

Част от финансирането за този проект идва от българската лекарствена компанията „Софарма”, която се присъедини към партньорската мрежа на БЧК. По-нататък кампанията ще бъде осигурена финансово от другите членове на партньорската мрежа. Д-р София Стоименова, генерален директор на БЧК, пояснява:

„Това е модел за добро сътрудничество между корпоративния сектор и хуманитарна организация като нашата. Със средства, отчислени от продажбата на сироп против простуда и грип за деца Paracetamol и някои други медикаменти, ние ще подкрепяме програмата „Топъл обяд” на ученици. Децата са подбрани на територията на цялата страна по определени критерии.”

„Колкото повече бизнесорганизации се присъединят към проекта, толкова по-ефективна ще бъде нашата работа и ще достигнем до повече нуждаещи се,” казва още д-р София Стоименова. „Софарма” отпуска авансово 10 000 лв. за стартиране на проекта. Останалата част от необходимите средства се осигурява от останалите членове на партньорската мрежа. По груби изчисления за цялостното осъществяване на програмата „Топъл обяд” са необходими около 150 000 лв. Помощта ще обхване 1000 ученици. София Стоименова допълва:

„Благотворителността, разбирането на проблемите и участието на корпоративния сектор в такива инициативи ще ни даде възможност да помогнем на много повече от 1000 деца, защото в България има много нуждаещи се.”

През есенно-зимния период на учебната 2008-2009 г. година партньорската мрежа за благотворителност на БЧК е събрала почти 100 хиляди лева за проекта „Топъл обяд” за ученици от 10 региона на страната. Периодически БЧК се отчита пред партньорите си за изразходваните средства и целта, за които те са използвани. Впрочем София Стоименова напомня още, че благодарение на партньорската мрежа от 2006 г. досега с финансови средства са подпомогнати и 200 деца, пострадали от пътно-транспортни произшествия. 
По публикацията работи: Милка Димитрова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Военни маршове и джаз за 20 години България в НАТО

Любимият на българската публика Гвардейски представителен духов оркестър, Представителният ансамбъл на въоръжените сили и Джаз-бендът на НАТО, в който участват музиканти от различни страни-членки на алианса, ще изнесат тази вечер от 18.00 часа в..

публикувано на 29.03.24 в 09:05
Пролет в Ботаническата градина в Балчик

Петък – затопляне и пролетни температури

В петък , 29 март, ще бъде предимно слънчево. Ще духа слаб, в Източна България - до умерен вятър от западната четвърт. Дневните температури ще се повишават - максималните ще са между 21° и 26°, в София – около 21°. Минималните ще са между 4° и 9°,..

публикувано на 28.03.24 в 20:25

България днес – 28 март 2024 г.

В "България днес" на 28 март ще проверим каква е ситуацията на Летище София два дни преди приемането на България в Шенген по въздух и море, след това ще разкажем малко известната история на българската доброволческа рота № 4093, част от НАТО в разгара на..

публикувано на 28.03.24 в 19:00