Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

„Студио политика”: Реформата и нейната сакралност в българската политика

Вицепремиерът и министър на финансите Симеон Дянков лично представи в парламента кандидата за министър на здравеопазването д-р Стефан Константинов и обеща 65 милиона лева допълнително за болниците.
Снимка: БГНЕС
Във фокуса на общественото внимание през седмицата бе постът на здравния министър. Проф. Анна-Мария Борисова изненадващо подаде оставка и премиерът Бойко Борисов я прие веднага. Министър Борисова успя за се задържи на този пост едва пет месеца. При назначаването й през април министър-председателят възложи големи надежди на нея за осъществяване на здравната реформа. Проф. Анна Мария Борисова беше вторият здравен министър в управлението на ГЕРБ. Нейният предшественик д-р Божидар Нанев пък е първият министър, който си отиде с обвинение за злоупотреба заради търгове с лекарства. Този път премиерът даде шанс на Стефан Константинов – зам.-председател на Българския лекарски съюз и го номинира за здравен министър. Пред парламентарните журналисти д-р Константинов каза, че иска свобода на действие по отношение на реформата и се надява на политическа подкрепа. Вицепремиерът и министър на финансите Симеон Дянков, лично го представи и обеща 65 милиона лева допълнително за болниците.

В парламента предложението беше коментирано доста категорично от депутатите. БСП няма да подкрепи кандидатурата. От ДПС предстои да решат, но нагласите са по-скоро против. Синята коалиция ще обяви позицията си, след като изслуша визията му за здравната реформа. Ще чуете коментарите на: Ваньо Шарков – СДС, Мая Манолова – БСП и Хасан Адемов – ДПС.

„Необходима ли е реформа на реформите?” Отговор на този въпрос, който взехме назаем от дискусионния цикъл на Института за модерна политика, който започна в началото на седмицата, търси в предаването нашият специален гост – социологът д-р Венелин Стойчев. В предаването отделяме място и на неговата последна монография „Модернизация въпреки „модернизацията”, посветена на сектора на сигурността. Доминиращият все още у нас начин на публично говорене свежда модернизацията на Българската армия до проекти за закупуване на нова техника и ново оборудване, твърди Венелин Стойчев. Според него е проблем, че у нас няма дебат за цивилния, гражданския и медийния контрол на институциите и системите за сигурност, до ден днешен се говори за сигурност като за територия, липсва същностното разбиране.

Вашите мнения за „Студио политика”очакваме на адреса на предаването: politika@bnr.bg


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

България има италианската подкрепа за пълноправно членство в Шенген

Италианският президент Серджо Матарела заяви подкрепата на Рим за пълноправно членство на България в Шенген. Матарела е на двудневно посещение в страната ни по покана на държавния глава Румен Радев. Двамата обсъдиха развитието на отношенията в..

публикувано на 18.04.24 в 09:30

Искат вот на недоверие към правителството

Лидерът на "Възраждане" Костадин Костадинов обяви, че внася искане за вот на недоверие към служебното правителство на Димитър Главчев. Под проекта на решение са се подписали 67 депутати от "Възраждане", БСП и "Има такъв народ", предаде..

публикувано на 17.04.24 в 16:00

Ремонт на служебния кабинет предлага премиерът Димитър Главчев

Броени дни след полагането на клетва на министрите от служебния кабинет, премиерът Димитър Главчев предложи персонални промени в състава на Министерския съвет. Първата се отнася до Министерството на външните работи. Мотивирано с нуждата от..

публикувано на 16.04.24 в 16:45