Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Сектите – начин за личностно израстване или робуване на чужди интереси

„Познаването на православната култура и духовност е много силен инструмент за това едно общество да бъде духовно здраво.” - убедена е Десислава Панайотова от Центъра за религиозни изследвания и консултации „Св. св. Кирил и Методий”.
Снимка: БГНЕС

Прекрасно семейство, дом, деца… Наглед всичко е наред и в един момент като изневиделица идват проблемите. Повод за тях са не финансови неблагополучия, болест или дрязги, а... секта. Магда е майка на две прекрасни близначки, мъжът и я обожава, има добра професия. В един момент всичко това се оказва недостатъчно за младата жена и тя решава да търси път за духовно израстване. Намира го не в традиционните религии, а в една от многото секти, появили се през последните години в България. В един момент обаче се оказва, че в сектата Магда намира не път за личностно израстване, а причина да робува на чужди интереси. Обсебването е тотално. Семейството се руши. Това е един от хилядите случаи на хора, попаднали в лапите на мастити сектанти, които ги заробват психически и финансово. Да се противостоят на това се опитват в Центъра за религиозни изследвания и консултации „Св. св. Кирил и Методий”. Той бе основан преди четири години с цел да консултира гражданите, държавните институции, медиите и други организации за профила на различните религиозни общности в България – както регистрираните официално, така и нерегистрираните. Според Десислава Панайотова, директор на Центъра, техният брой може да се определи само приблизително, защото животът на различните религиозни общности е динамичен, пълен с промени, понякога изненадващи. „ В момента регистрираните вероизповедания в България са 108, между които за съжаление има и доста опасни религиозни общности. От друга страна клоновете на регистрираните вероизповедания в страната, тоест местните поделения надхвърлят цифрата 400.”, обяснява Десислава Панайотова и допълва: „ Някои организират своите първоначални курсове безплатно, а впоследствие когато човек прояви интерес, му се предлагат по-високи нива, постигането на които обещава постепенно и постъпателно усъвършенстване. Те разбира се вече са платени. Някои от тях са и много скъпи. Впоследствие има и членство, което може да изисква допълнително обвързване, включително и имуществено… Друг път се изисква дан чрез труд, лично време, рекламна дейност и т.н.”

Експертите от Центъра за религиозни изследвания и консултации „Св. св. Кирил и Методий” изтъкват също, че в България активни са както регистрираните, така и нерегистрираните официално у нас вероизповедания. „Между регистрираните особено активни са „Свидетелите на Йехова”, които провеждат с много медиен шум свои конгреси в различни точки на България. Сред нерегистрираните, тази есен прави впечатление масираната рекламна дейност с плакати по улиците на София и в страната на общности като: „Сахаджа Йога”, „Шри Чинмой”, и други сдружения, които имат претенцията да са индуистки по своя произход и учение и най-често привличат хората с обещания за просветление, духовно израстване и щастие чрез йога и медитация.” – обяснява Даниела Панайотова и допълва още подробности около друга една секта – тази на сциентолозите: „Влиянието им не е силно, макар, че по принцип сектата на сциентолозите, както тя се нарича „Църква на сциентолозите”, има афинитет към инфилтриране във висшите държавни и управленски структури. Засега в България не са постигнали успех. През лятото започнахме наблюдение, върху даренията, с които те искаха да покрият цялата страна - библиотеките и читалищата, и успяхме да пресечем това тяхно желание. След това техни активисти си позволиха да ме пресрещнат в един от столичните супермаркети , където пазарувам, за да изискат среща с мен, което още веднъж показва арогантността на тази организация и опитът за сплашване, на който няма да се поддам, нито всички отговорни институции в България биха се поддали на такъв натиск.”

В Центъра за религиозни изследвания и „Св. св. Кирил и Методий” идват и хора, пострадали от секти - за консултация и правен съвет: „Идвали са много родители, разказва Десислава. Слава Богу на някои успяхме да помогнем. Процесът е деликатен, труден и бавен. Идвали са и съпрузи или съпруги, притеснени за своята половинка и родители обезпокоени за децата си. Имахме случай на момче от София, което беше привлечено от една окултистка общност с много неясна ориентация. Дори е било и в личен план доста увредено чрез апетитите, които са били проявявани към него. Слава Богу момчето се оправи. Завърши образованието си, дори му предстои пътуване в Германия, където да учи висше образование, което много ни радва. И най-вече момчето си стъпи на краката, а когато дойде при нас не можеше да фокусира погледа си, беше притеснен, нервен, напрегнат. Но сега е абсолютно спокоен и такива случаи не са единични. Позволявам си да призова всички хора да подбират литературата, която четат, семинарите, които посещават, срещите и беседите, на които са канени, тъй като често зад безобидни културни мероприятия стоят опасни секти.”

Според Десислава Панайотова, удачен вариант за противостоене на сектите е вероучението. Наскоро имаше сериозни обществени дебати около въвеждането на часове по религия в училище, но засега това са само идеи. Защо подобно обучение би било полезно за децата?: „Те ще бъдат по-имунизирани и подготвени за противостоене на нежелателни влияния и попълзновения от страна на различни сектантски лидери или активисти, е мнението на Десислава Панайотова. Така, че ако си дадем сметка в какво духовно състояние е бил българският народ преди възраждането и след освобождението и в какво състояние е днес, ще видим, че познаването на православната култура и духовност е много силен инструмент за това едно общество да бъде духовно здраво.”

По публикацията работи: Диана Христакиева


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Жълт код за обилни валежи е подаден за 7 области на юг и по Черноморието

В събота , 20 април, минималните температури в страната ще са между 2 и 7°, в някои котловини на югоизток и до 0°, в София 2°. През деня на изток ще е облачно с валежи от дъжд, на места значителни. На запад до обяд ще има разкъсана облачност, после..

публикувано на 19.04.24 в 20:10

България днес - 19 април 2024 г.

В "България днес" на 19 април говорим за успеха на българката Албена Василева от Чикаго, представяме ви уникалната изложба на автентични български килими, изложена в Париж и правим виртуално пътешествие до Казанлъшката гробница, открита на днешната..

публикувано на 19.04.24 в 19:00
Андрей Пленкович

По съседски: Събития с балкански адрес

В изборната битка между премиер и президент в Хърватия печели премиерът Премиерът на Хърватия Андрей Пленкович и президентът Зоран Миланович се изправиха един срещу друг на извънредни парламентарни избори в страната. Борещият се за..

публикувано на 19.04.24 в 10:45