Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Владимир Путин: Газопроводът „Южен поток” има общоевропейско значение

Руският премиер Владимир Путин подчерта важността на газопровода „Южен поток” за цяла Европа и „очевидната”, по думите му, материална изгода за България, която може да възлезе до 2 и половина милиарда долара годишно.
Снимка: Таня Харизанова
София и Москва подписаха споразумение за създаване на смесено дружество за изграждане на българския участък от газопровода „Южен поток”. Това стана по време на визитата на руския премиер Владимир Путин в България в края на миналата седмица. „Искам да подчертая важността на „Южен поток” за Европа. Франция и Италия вече се присъединиха към проекта, компании от Западна Европа са готови да направят същото”, каза Владимир Путин по време на пресконференцията след официалните разговори. От своя страна българският премиер Бойко Борисов уточни, че подписаните документи са съгласувани с еврокомисаря по енергетиката Гюнтер Йотингер.

„Какво предлагаме – уточни Владимир Путин. – Пряко от руския бряг да се прекара тръбопроводна система до българския бряг. Тя ще гарантира 100 процента ритмично, устойчиво снабдяване на България и Южна Европа, за да се минимизират всички транзитни рискове. Що се отнася до материалната изгода за България, тя е очевидна. Днес България получава за транзит на газ от Русия около 600 млн. долара. Ако осъществим проекта „Южен поток”, страната ви ще получава почти 2.5 милиарда долара.”

„С подписването на днешното споразумение ние даваме възможност на следващите правителства в България да получават по над два млрд. долара годишно от този тръбопровод в бюджетите си, а не да дотират чужди компании – коментира премиерът Борисов. – Със същото темпо работим и по европейския проект „Набуко”, така че България действително да стане газов център на Балканите.”

През първото тримесечие на следващата година ще стане ясна цената на проекта „Южен поток”, който ще доставя руски газ до България, откъдето по две трасета синьото гориво ще се насочва през Гърция за Италия и през Сърбия, Хърватия и Унгария до Австрия. Газопроводът трябва да бъде готов до 31 декември 2015 г. През него ще минава пет пъти повече газ от сега или 63 млрд. куб.м. Президентът на „Газпром” Алексей Милер каза, че на първия етап руският монополист е готов авансово да финансира работата на съвместното дружество. Съветът на директорите ще се състои от пет човека – трима българи и двама руснаци.
”България е много важна за реализацията на проекта „Южен поток”, защото е първата страна след морския участък, който ще премине по дъното на Черно море – коментира пред журналисти Алексей Милер. – Днес „Южен поток” уверено стъпи в Европа.”

Министърът на икономиката и енергетиката Трайчо Трайков изтъкна пред журналисти позицията на ЕК, че „не е разумно да се спира „Южен поток”.
„Защото, както и да го погледнете, за нас „Южен поток” е диверсификация – допълни министър Трайков. – Ние не можем да си позволим да пропуснем нито една възможност, която имаме за диверсификация, особено, когато тя е свързана със значителен материален интерес в перспектива.”

По време на срещата е обсъждан и строежът на АЕЦ „Белене”. „Готови сме и да кредитираме, и да инвестираме в проекта”, заяви пред журналисти шефът на корпорацията „Росатом” Сергей Кириенко. На този етап обаче министър Трайков определи заявената окончателна цена на проекта от руска страна в размер на 6.3 млрд. евро като „неприемлива за България.”

Още от категорията

Обсъжда се сътрудничество между Софийския университет и Университета за Огнена земя

Ръководителят на българската антарктическата експедиция Христо Пимпирев разговаря в Буенос Айрес с ректора на Националния университет за Огнена земя, Антарктида и островите в Южния Атлантик Хуан Хосе Кастелучи. Обсъдени бяха възможности за..

публикувано на 18.02.20 в 10:52

Иглика Трифонова проучва човешките отношения на Ледения континент

Радио България вече ви разказа за българските музиканти Теодосий Спасов и Християн Цвятков, които направиха първите музикални записи на Антарктида . Сега обръщаме поглед и към другото българско нововъведение в изследванията на Ледения континент...

публикувано на 17.02.20 в 13:08

Инициативи на Държавната агенция за българите в чужбина през 2020 г.

Държавната агенция за българите в чужбина /ДАБЧ/, създадена през 1992 г. с мисията да подпомага българските граждани, избрали да живеят и работят извън пределите на страната, излиза с богата програма за тях и през 2020 година. Пред Радио..

публикувано на 17.02.20 в 13:03