Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Юбилеен концерт на Биг бенда на БНР

Снимка: архив
На 11 ноември в Първо студио на нашата медия, Биг бендът на БНР отпразнува своята 50-та годишнина. В концерта чухме частица от тази дълга история, написана от най-големите имена в областта на поп и джаз-музиката у нас.

С името на Вили Казасян е свързан не само много дълъг времеви период, но и значителна част от успехите на Биг бенда – ежегодните участия в международния фестивал “Златният Орфей”, традиционните концерти в Първо студио и НДК, пътувания в чужбина, български и международни награди. Преди него на чело на бенда са трима известни композитори, допринесли изключително много за утвърждаването на състава – Жул Леви, Емил Георгиев и Милчо Левиев, който е диригент до началото на 70-те години на ХХ век. Милчо Левиев емигрира в САЩ, където работи с оркестъра на Дон Елис и редица известни музиканти. Завръща се с участие в Джаз-среща София през 80-те години. Оттогава той все по-активно участва в концертния и фестивалния живот у нас. Води майсторски класове, преподава. На концерта, посветен на 50-годишнината на Биг бенда, той изпълни и новата си пиеса “Студия отново”, дирижирайки от пианото. След него на пулта застана Янко Миладинов, който е диригент през последните 15 години. Под негово ръководство оркестърът направи стотици нови записи, взе участие в престижни фестивали у нас и в чужбина. Особен принос представляват концертите, в които солисти са младите таланти на България.

Певците Орлин Горанов, Маргарита Хранова, петя Буюклиева, перкусионистите Стоян Янкулов и Христо Йоцов, тромпетистът Михаил Йосифов и още много други изпълнители чу публиката, изпълнила не само залата, но и фоайето пред нея. Почитателите на бенда бяха толкова много, че голяма част от тях проследиха концерта, благодарение на големите монитори, разположени на няколко места в БНР. Ето и какво разказа за слушателите на Радио България новият диригент на състава Антони Дончев:

“Концертът беше изключително пъстър и това е съвсем естествено. Малко състави могат да се похвалят с толкова богата история, с толкова хубава музика, записана и с помощта на изключителни солисти. Част от тях бяха на сцената – певците Стефка Оникян, Камелия Тодорова, Нели Рангелова, Васил Петров, проф. Симеон Щерев – флейта... Не мога да изброя всички. Имаше много гости, видяхме едно цветно и различно лице на оркестъра. Колкото до моята работа през последните месеци, мога да кажа, че нещата се развиват в посоката, в която аз си представях. Най-общо казано, целта ми е да държа оркестъра в днешния ден – по отношение на репертоар, аранжименти, солисти. Разбира се, ще се облегнем на традицията. Иначе не може и да бъде – за тези петдесет години съставът е натрупал забележителен опит. Винаги е бил на много високо ниво като професионализъм. Много ми се иска не само да запазим това, но и да продължаваме да доказваме, че освен за забавление, музиката може много дълбоко да докосва хората, да оставя следа у тях и дай Боже, да ги прави по-добри по своя неповторим начин. Всички диригенти на оркестъра са оставили част от своя почерк, допринесли са за развитието му. Аз лично, познавам най-добре работата на Милчо Левиев – у нас и отвъд океана. Той винаги е бил пример за мен. Това не означава, че омаловажавам останалите , които са големи имена в нашата музика. Смятам да взема най-доброто от всеки един от тях.”
По публикацията работи: Албена Безовска


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

"Любовта" – нов сингъл от група Фанданго

Група Фанданго представя "Любовта" – нов сингъл от наскоро издадения албум "Като птиците". Това е една от последно записаните за албума песни. Автор на музиката и текста е фронтменът на Фанданго – Христо Стефанов, аранжиментът е на цялата група...

публикувано на 19.04.24 в 10:15

Китаристът Ангел Демирев представя авторска музика на концерт в Пловдив

Ангел Демирев е китарист, в чиято музика се вплитат етно мотиви не само от България, не само от Балканите, а от много по-далечни страни и култури. Според него това е въпрос на търсене най-вече на душата, но и въпрос на комуникация с инструмента...

публикувано на 16.04.24 в 10:15
Снимка: facebook.com/FondaciataTheFondation

"Фондацията" с турне в САЩ и Канада

Българите в САЩ и Канада броят с нетърпение дните до турнето там на българската супергрупа "Фондация". Музикантите – Кирил Маричков, Иван Лечев, Дони, Славчо Николов и Венко Поромански, свирят заедно вече 11 години за радост на многобройните..

публикувано на 15.04.24 в 21:10