Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Фотоизложба в Софийското метро разказва за съдбата на царския орел

Снимка: БДЗП

Някога царският орел е бил една от най-разпространените грабливи птици в България. Не случайно в представите на народа ни той изразява величие, могъщество и победа. Затова с годините се превръща в един от символите на България. За съжаление през последните години популацията му в Европа застрашително намалява в резултат на урбанизацията и човешката дейност като цяло. За да направи хората съпричастни към съдбата на този изчезващ вид, Българското дружество за защита на птиците (БДЗП) организира фотоизложба в столичното метро в рамките на европейския проект „LIFE +” за опазване на царския орел и ловния сокол, която ще продължи до края на годината.

“Направихме изложбата в столичното метро – казва Теодора Петрова от БДЗП – за да може всеки, който минава оттук, да се запознае с историята на този изчезващ вид. Тя представлява фоторепортаж в двадесет фотографии от български и чуждестранни автори. В тях по увлекателен начин се разказва за това какво се случва с царския орел и какво се прави по проекта „LIFE +” на ЕС за опазване на царския орел и ловния сокол. По този начин хората виждат какви усилия полагаме за опазването на вида, а също и как самите те могат да помогнат за опазването му. Много хора ни се обаждат, посещават сайта ни, пишат ни. Затова сме сложили специално табло, в което подробно сме описали как могат да ни помагат с доброволни усилия или да станат членове на БДЗП. Надяваме се и от самата изложба хората да получат тази информация и да ни помагат както могат. Младите хора са много чувствителни на тази тема, постоянно се интересуват и четат информацията в интернет. Много са активни и наистина имат желание да помогнат, включително като доброволци. Искат да охраняват гнездата и да участват в различни дейности, за да помогнат на практика за опазването на този вид."

Мястото на експозицията не е избрано случайно, то е в близост до емблематичния за софиянци Орлов мост. Фигурите на четирите птици, красящи моста, са именно на царски орел. По данни от мониторинга, който БДЗП извършва в рамките на проекта „LIFE +”, в България са останали около 25 двойки. Това е първият проект в България, финансиран по тази програма. Той стартира през миналата година и ще продължи до 2013 г. Партньори по проекта са Кралското дружество за защита на птиците във Великобритания, Унгарското орнитологично дружество, Национален парк Централен Балкан и Фондът за дивата флора и фауна.

„Едни от основните причини за намаляването на този вид както у нас, така и по света са промяната на начина ни на живот и използването на много химикали и отрови в земеделието особено – продължава Теодора Петрова. - Това често води до отравянето на тази птица. Електропреносната мрежа не навсякъде е обезопасена и много често в близост до гнездата стават инциденти. Бракониерите също причиняват много поражения. Благодарение на нашия проект, който е за сателитно проследяване на царските орли, през миналата и през тази година поставихме сателитни предаватели на 14 млади орли. По този начин ние следим в реално време какво се случва с тях. От данните, които сме събрали до момента, се разбира, че точно това са основните проблеми и причини за смъртността на вида. Проблем представлява и застрояването, опожаряването или разораването на местообитанията на тези птици. Човешкото присъствие също е един от факторите за намаляване на вида. Точно затова от БДЗП взимаме мерки в тази област като охраняваме най-застрашените двойки орли, подхранваме ги допълнително през зимния сезон и времето за размножаване, за да им помогнем да оцелеят."

Снимки от изложбата: Дарина Григорова

По публикацията работи: Дарина Григорова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Велопоход в полза на страдащите от хемофилия се провежда в София, Пловдив и Варна

700 са българите, диагностицирани с хемофилия. От тях 100 са деца. Заболяването обикновено е наследствено, а препоръката към семействата е да изследват новородените си момченца още при раждането. Доскоро се смяташе, че само мъжете могат да бъдат..

публикувано на 20.04.24 в 06:35

Жълт код за обилни валежи е подаден за 7 области на юг и по Черноморието

В събота , 20 април, минималните температури в страната ще са между 2 и 7°, в някои котловини на югоизток и до 0°, в София 2°. През деня на изток ще е облачно с валежи от дъжд, на места значителни. На запад до обяд ще има разкъсана облачност, после..

публикувано на 19.04.24 в 20:10

България днес - 19 април 2024 г.

В "България днес" на 19 април говорим за успеха на българката Албена Василева от Чикаго, представяме ви уникалната изложба на автентични български килими, изложена в Париж и правим виртуално пътешествие до Казанлъшката гробница, открита на днешната..

публикувано на 19.04.24 в 19:00